Črna kronika

Belih kombijev je veliko. Otroke je treba naučiti, da ne vstopajo v tuja vozila

Ljubljana, 12. 12. 2014 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Policijski upravi Ljubljana so zatrdili, da niso dobili nobene prijave, da bi neznane osebe z belim kombijem vabile deklice v vozilo. Je pa res občan policiste v Ribnici obvestil o belem kombiju, ki je imel v registrski oznaki črko D.

V nekaterih medijih je zaokrožila informacija, da so beli kombi s črko D, podoben tistemu, v katerega je na Obali voznik skušal na silo zvleči osnovnošolko, videli v Ribnici. Na Policijski upravi Ljubljana so zatrdili, da niso dobili nobene prijave, da bi neznane osebe z belim kombijem vabile deklice v vozilo.

Je pa res občan policiste v Ribnici obvestil o belem kombiju, ki je imel v registrski oznaki črko D. Policisti so pregledali območje PP Ribnica in PP Cerknica, vendar vozilo ni bilo izsledeno. Na policiji sicer opozarjajo, da je belih kombijev v Sloveniji veliko.

Starši naj opozorijo svoje otroke

So pa na PU Ljubljana svetovali, da se starši z otroki o takšnih situacijah pogovarjajo. Pojasnjeni jim morajo biti splošni nasveti, kot so, da ne vstopajo v tuja vozila, ne prejemajo daril neznanih oseb, da naj ne sledijo neznanim osebam (ne glede na obljube, da bodo dobili ali videli igračo, videli domačega ljubljenčka...). Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudb zoperstavijo z odločnim ne, so poudarili na PU Ljubljana.

Priporočajo še, da se otroke nauči, da v takšnem primeru takoj pristopijo do odrasle osebe v trgovini ali policista in povedo o dogodku, da se tako dobi čim več informacij, ki bodo policijo čim prej pripeljale do storilca.

Odgovornost odraslih pa je, da otroku prisluhnejo, po potrebi zaščitijo in pomagajo (s klicem na številko policije 113, ipd.).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3