Slovenija

Afera Baričevič: Na kondomu DNK vseh treh bulmastifov

Ljubljana, 17. 12. 2010 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./STA/N.D.
Komentarji
107

Po smrti Saše Baričeviča so na Nacionalnem veterinarskem inštitutu na kondomu na umetnem penisu našli živalske sledove DNK. Ni nujno, da so bili psi zlorabljeni. Policija pravi, da ta informacija ni nova.

Direktor GPU Jevšek meni, da v tej zadevi ni bilo suma kaznivega dejanja.
Direktor GPU Jevšek meni, da v tej zadevi ni bilo suma kaznivega dejanja. FOTO: I.A.

Predstojnica Nacionalnega inštituta za veterino (NIV) Jelka Zabavnik Piano je potrdila, da so na umetnem penisu oziroma kondomu, ki je bil najden v bližini trupla Saša Baričeviča, odkrili tudi živalske sledi. Kasneje je še sporočila, da je bila na kondomu DNK vseh treh bulmastifov. Poudarja, da iz tega še ne moremo sklepati, da bi bile živali tudi zlorabljene, saj lahko sledi na predmete pridejo na različne načine. Kako bi lahko na te predmete sledi prišle, strokovnjakinja odgovarja, da ne vedo in tega tudi ne ugotavljajo. Morda bi lahko bila slina, morda so psi hodili po predmetu, je ugotavljala.

Inštitut je dobil vzorce iz izpirka iz kondoma, ki je bil na umetnem penisu. Trdi, da so izpirek, ki so ga analizirali, pripravili na oddelku za sodno medicino, iz vzorca pa so morali ugotoviti, ali vsebuje živalski DNK, kar pa je njihova preiskava tudi potrdila.

Na Veterinarski upravi RS (VURS) so danes za 24ur.com dejali, da so celoten spis in poročila odstopili okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani in policiji, ki vodita postopek. Več informacij v zvezi s tem za zdaj tako nimajo.

Na Generalni policijski upravi so glede razkritja o sledovih živali poudarili, da niso bila predstavljena nobena nova dejstva, pomembna za kazenski postopek, katerih policija ne bi že preverjala in jih posredovala tožilstvu. Policija pa seveda po službeni dolžnosti preveri vsako novo konkretno in izvirno informacijo. "Policija ne obvešča javnosti o posameznih fazah kriminalističnih preiskav in o rezultatih posameznih preiskav, dokazov, zbranih na krajih dogodkov in kaznivih dejanj. Pač pa je policija, v skladu z zakonodajo, dolžna o tem obvestiti pristojno tožilstvo, ki je edino pristojno za razpolaganje z dokazi, na podlagi katerih se odloča o nadaljnjih ukrepih," so sporočili policisti.

Ozadje afere

Afera Baričevič je izbruhnila, ko so trije bulmastifi 2. februarja napadli in ubili lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo oz. vrnitvijo lastniku potem odločale tri izvedenske komisije.

V zvezi s preiskavo so se v javnosti postavljala številna vprašanja o samih okoliščinah dogodka, ravnanju policije in dejavnosti uradnih organov, ki so pse vrnili Baričeviču, kljub temu da so bili že pred tem napadalni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1