Črna kronika

Balon se je večkrat odbil od tal, trčil v drevo in zagorel

Ljubljana, 23. 08. 2012 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Radarski center Arso na Lisci je nevihto zaznal že dve uri pred balonarsko nesrečo na ljubljanskem Barju, prvo opozorilo za letalski promet pa je bilo izdano dve minuti pred 7. uro. Balona sta vzletela prav okoli 7. ure, eden od njiju pa je čez slabo uro strmoglavil.

Balon je letel nad Ljubljano okoli 7.15.
Balon je letel nad Ljubljano okoli 7.15. FOTO: Tomaž Šimnec

Današnji dan se bo v zgodovino slovenskega balonarstva zapisal kot najbolj črn dan doslej. Udeleženci leta z balonom S5-OLM, ki je eden največjih industrijsko izdelanih balonov na svetu in lahko sprejme kar 32 oseb, so se zbrali nekaj čez 6. uro, čez eno uro pa so že bili v zraku nad Ljubljano, na začetku še v lepem vremenu, ki pa se je hitro poslabšalo.

Natančen potek dogodkov od zbora udeležencev poleta do strmoglavljenja:

6.15: zberejo se udeleženci poleta z balonoma; balona začnejo pripravljati na vzlet
6.35: udeleženci se vkrcajo v balona
7.00: najprej vzleti modri balon, takoj za njim pa še rdeči
7.10: letijo nad Vičem v Ljubljani
7.40: na Kontrolo zračnega prometa prijavijo spuščanje
7.50: rdeči balon tik pred pristankom, modri je še nad njim
7.54: na Upravi za zaščito in reševanje so obveščeni o nesreči; sporočijo, da je ob Ižanski cesti med Ljubljano in Igom 200 metrov od odcepa za Mateno v občini Ig padel balon (modri)
8.35: pripeljejo prve poškodovane v klinični center

Balon je vzletel okoli 7. ure.
Balon je vzletel okoli 7. ure. FOTO: Tomaž Šimnec

Vzrok nesreče preiskovalci še raziskujejo, vodja službe za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo Roman Rovanšek pa je dejal, da je glavni vzrok za nesrečo nenadna in velika sprememba smeri oziroma hitrosti vetra pri tleh, kar je onemogočalo krmiljenje balona. Rovanšek je še povedal, da se je balon med pristajanjem štirikrat odbil od tal, pri predzadnjem odboju pa je še zagorel.

Udeleženka leta je za oddajo 24UR povedala, da pilot med pristajanjem ni bil paničen, dal pa jim je navodila, da se sklonijo in primejo vrvi v košari. Toda ob prvem dotiku s tlemi se je košara nagnila in najamanj pet ljudi je padlo iz nje. Po večkratnih odbojih je balon še trčil v drevo in zagorel, je še povedala udeleženka, ki se je zdi, da je bilo v balonu preveč ljudi.

Po neuradnih informacijah pa pilot ponesrečenega balona ni imel veljavnega dovoljenja.

Hitro posredovanje reševalcev

Center za obveščanje je takoj po prejemu obvestila o nesreči aktiviral reševalno postajo kliničnega centra skupaj s prikolico za množične nesreče ter zdravstvene domove Domžale, Litija, Kamnik, Logatec, Škofja Loka, Kočevje. Odziv reševalcev in gasilcev je bil izjemno hiter, saj so bili na kraju nesreče v desetih minutah po obvestilu.

Morda bi se dalo vsaj prilagoditi čas letenja in mogoče malo prej zaključiti, torej pred približevanjem teh neviht temu območju. Brane Gregorčič, meteorolog

V Gasilski brigadi Ljubljana so povedali, da je na pomoč priskočilo 79 gasilcev, od tega 22 poklicnih, in okoli 20 gasilskih vozil. Sodelovali so tudi trije helikopterji, dva pri reševanju, eden pa je sodeloval pri iskanju ponesrečenih. Ob prihodu gasilcev je bil balon že na tleh, a je še vedno gorel, tako da so ga pogasili. Pri iskanju so pozneje pomagali tudi vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih ter ekipa za prvo pomoč z Iga.

Iz ljubljanskega kliničnega centra je bilo na kraj napotenih devet ekip z reševalnimi vozili, vodjo izmene reševalcev na motorju in 12 ekip iz sosednjih enot nujne medicinske pomoči.

Reševalci so bili na kraju nesreče v 10 minutah.
Reševalci so bili na kraju nesreče v 10 minutah. FOTO: Damjan Žibert

Nevihte je bilo možno predvideti že vsaj uro pred nesrečo

Preiskovalce bo med drugim zanimalo, zakaj se je pilot balona odločil za vzlet in kakšne so bile vremenske razmere pred, v času vzleta in tik pred pristajanjem. Dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič je povedal, da vremenska napoved s srede zvečer na danes zjutraj ni napovedovala neviht, a jih je bilo možno predvideti uro do dve vnaprej, kar je povedal tudi učitelj letenja Darko Kralj.

Radarski center Arso na Lisci je namreč nevihto zaznal približno dve uri pred balonarsko nesrečo na ljubljanskem Barju, radarske slike pa so po besedah Gregorčiča na voljo vsem prek spletnega portala Arso, ki se tudi redno osvežujejo. "Dejansko se je tudi pol ure prej že z golim očesom videlo, da se na zahodu oblaki zgoščajo," je še povedal Gregorčič.

Balonarji so dolžni svoje polete prijaviti kontroli zračnega prometa, v kolikor letijo v kontroliranem zračnem prostoru, medtem ko se jim za lete v nekontroliranem zračnem prostoru ni treba javljati, so še pojasnili čez dan. Oba balona sta vzlet in pristanek opravljala v nekontroliranem zračnem prostoru in za to nista potrebovala dovoljenja.

Nevihte so se tako zjutraj že pojavljale na zahodu države in čeprav niso bile napovedane dan vnaprej, bi bilo po mnenju Gregorčiča moč sklepati, da je ozračje bolj nestabilno, kot je kazalo v sredo.

Po navedbah letalskega vremenoslovca na Arsu Andreja Hrabarja je bilo prvo opozorilo za letalski promet izdano dve minuti pred 7. uro zjutraj po lokalnem času, ko so nevihte dosegle zahodni rob Slovenije. Balona pa sta vzletela prav ob tem času.

Minister pohvalil delo gasilcev in reševalcev

Obrambni minister Aleš Hojs je povedal, da so vsi reševalci delo opravili "v maksimalno kratkih rokih in maksimalno dobro". Vsi ponesrečenci so bili tako po Hojsovih besedah oskrbljeni že kmalu po deveti uri.

Oglasil se je tudi notranji minister Vinko Gorenak, ki je zagotovil, da bo policija izvedla vse, kar je potrebno, tudi z vidika ugotavljanja odgovornosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni