Črna kronika

Balkanski bojevnik: senat potrdil spremembo obtožnice

Ljubljana, 09. 11. 2012 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodni senat je v primeru Balkanski bojevnik potrdil spremembo obtožnice in zavrnil zahtevo obrambe, da se izločijo italijanski dokazi. Senat je v začetku tega tedna že izločil del – po mnenju tožilstva ključnih – dokazov.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki vodi zadevo Balkanski bojevnik, je potrdil spremembo obtožnice in zavrnil zahtevo obrambe, da se izločijo italijanski dokazi.

Dragan Tošić in še šest obtožencev se od začetka tega tedna brani s prostosti.
Dragan Tošić in še šest obtožencev se od začetka tega tedna brani s prostosti. FOTO: POP TV

Sodišče je pred tremi dnevi del dokazov že izločilo, v spisu pa so ostali predvsem italijanski in urugvajski dokazi, ki pa so obremenilni predvsem za nižje člane združbe. Ti so so po besedah tožilke Blanke Žgajnar delovali po ukazu šefov. S tem ko je senat izločil del dokazov, je sodišče večini priprtih odpravilo pripor. Dan za tem je tožilstvo sodišču posredovalo spremenjeno obtožnico. Tožilki zagotavljata, da bi tožilstvo spremembo vložilo ne glede na odločitev o izločitvi dokazov in poudarjata, da imata pravico do spremembe obtožnice do konca glavne obravnave.

Spremenjena obtožnica zdaj najbolj bremeni Anesa Selmana, ki naj bi v Milanu enemu od italjanskih skesancev Francesu Petreliju prodal vsaj 450 kilogramov kokaina v vrednosti 16 milijonov evrov.

Obramba pa opozarja, da je tožilstvo spremembo vložilo tik pred koncem postopka in ravno po tem, ko je sodišče izločilo del dokaznega gradiva. Prepričani so, da bi tožilstvo modifikacijo lahko posredovalo že prej, a hkrati menijo, da se tožilstvo pri spremembi obtožbe opira na že izločene dokaze. Zagovorniki ocenjujejo tudi, da je sprememba nedovoljena, saj da tožilstvo obtožnice ni spremenilo, ampak jo je razširilo. Obramba je prav zato sodišču predlagala, naj spremembe obtožnice ne dovoli.

Sodnik pa je danes pojasnil, da obtožnica ni nedopustna, saj se spremembe nanašajo na iste dogodke kot že opisane, bistvo očitanih kaznivih dejanj pa ostaja isto. Po današnji odločitvi senata je obtoženi Miralem Lucević pojasnil, da spremembe obtožnice ne razume, saj se mu vse zdi pomešano in mu nekatere stvari niso jasno. Z njim sta se strinjala tudi Marko Bublič in Anes Selman. Njihovi zagovorniki so zato zahtevali 30-dnevni rok za pripravo obrambe, saj da je obtožnica namenjena obdolženim, ki niso pravniško izobraženi. Tožilstvo pa je vztrajalo, da glede na spremembe v obtožnici tako dolg rok ni potreben. Žgajnarjeva je poudarila tudi, da je spremembe razložila na zadnji obravnavi, odvetniki so jih razumeli, saj so se nanje tudi odzvali, naloga obrambe pa da je zastopanje interesov svojih strank in jim torej lahko pojasnijo vse, česar obtoženi ne razumejo.

Obtoženci v sodni dvorani.
Obtoženci v sodni dvorani. FOTO: Blaž Garbajs

Senat je po polurnem posvetovanju sklenil, da se zagovornikom in obtoženim za pripravo obrambe nameni nekaj dni, z obravnavo pa nadaljujejo prihodnji torek. Selmanov zagovornik Dejan Marković s tako odločitvijo sodišča ni zadovoljen. Po odhodu s sodišča je dejal, da je rok absolutno prekratek, saj je tožilstvo za njegovo stranko bistveno spremenilo obtožnico.

Obramba je sicer danes predlagala tudi izločitev italijanske dokumentacije, saj med drugim dvomijo o zakonitosti aretacije poznejšega italijanskega skesanca Francesca Petrellija, vodenja preiskave in dogovora o Petrellijevem sodelovanju z organi pregona. A je sodišče tudi to njihovo zahtevo zavrnilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 11. 2012 21.38
-4
ZA TOLKIKO MILIJONOV BI DOKAZE TUD JAZ IZLOČILA KAJ MISLITE ZAKAJ SE SODNIKOM TAKO SVETIJO OČI,ZATO KER DENAR BLEŠČI,
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
11. 11. 2012 17.31
+12
Politiki nam vsak dan pred očmi kradejo, če bi se na njimi tolk pritoževal bi mogoče lahko bolje živeli, vi se pa ukvarjate s temi. bogi narod!
Mislec82
11. 11. 2012 13.28
+0
*Povzetek te zgodbe: glej film Lord of War. *Nauk te zgodbe: Zakon je še vedno samo produkt materialnega sveta in posledično pogojen s količino denarja, ki se ji zoperstavi. Še en dokaz več, kako zgrešen je sistem, v katerem živimo. *V razmislek: Odličen prikaz razvrednotenja in razčlovečenja vseh, tako ali drugače vpletenih ljudi, ki so žrtve lastnega sistema.
mac4_m
11. 11. 2012 11.42
-1
pri izločitvi dokazov in ugotavljanju ali so zbrani zakonito ali ne je pomembno samo to, ali je zbiranje dokazov odredil sodnik. V tem primeru jih je. Torej so dokazi zbrani zakonito. Nezakonita je edino sodba sodišča, ki je odločilo nezakonito. Obveščeni so vedeli že ob aretaciji povedat, da gospodje, ki so si zreketirali center ljubljane, dobri prijatellji jankovićev (katerih še noben ni sedel za nobeno od lumparij) ne bojo nikoli sedeli. Aretacije so bile izvršene samo zaradi udeležbe američanov, ki so to zahtevali, v naši deželi nikoli niti ne bi bili preganjani. Čeprav bi že samo po zakonu, ki določa dokazovanje premoženja lahko bili zarubljeni vsi lokali in ostala imovina. Povsem jasno je, da tako kot pri vseh primerih v zadnjih dvajsetih letih, ob politično - tajkunski in pocestni obstaja še sodna mafija, ki skrbi, da dovolj visoki pripadniki obeh predhodnih mafij nikoli ne sedejo, kamor jim je mesto. v zapor. Ali pa dobijo neke pogojne kazni in hišne pripore, ki v bistvu niso kazni. Možnost, da vsak sodnik odloča po svoje in se mu ni treba vezati na druge sodbe, jasno povzroča neenakost pred zakonom, saj so ljudje za ista kazniva dejanja kaznovani ali pa sploh nekaznovani različno. 'Delo' slovenskega pravosodja po mnenju mnogih izkrivlja in zlorablja pravo tako močno, da je mnenje mnogih slovencev, da pravo v sloveniji ne obstaja. Po tem mnenju obstajajo nedotakljivi ljudje, ki lahko počno kar želijo. V sloveniji reda ne bo, dokler ne bo obstajala kazenska odgovornost sodnikov za take sramotne, nepravne odločitve, ali sploh neodločitve, ki so naši deželi v zadnih 20 letih povzročile večmiljardno škodo in slovence pahnile na rob bankrota..Dežela, kjer nas je vse skupaj za neko manjše predmestje nekega večjega mesta, je imela vse možnosti za dobro življenje vseh državljanov, žal pa postala zlorabljena vseh treh naštetih mafij. In medtem, ko vlačijo ljudi po sodiščču, ki so neznano kdaj, neznano kje, storili neznano kaj, na drugi strani spuščajo kriminalce za katere se točno ve kdaj, kje in kako so storili kazniva dejanja.
Papyrus123
11. 11. 2012 14.49
+11
Ni res, da je pomembno samo to ali je zbiranje odredil sodnik. Se pravi če sodnik naloži kriminalistom naj izsilijo priznanje nekega kaznivega dejanja je to potem zakonit dokaz ?
HooplaToopla
10. 11. 2012 21.16
+1
-- Če bi odgovorni vsaj že na začetku za naziv akcije izbrali kako drugo manj atraktivno ime, kot 'Balkanski bojevnik', bi bilo ljudstvo danes kljub milo rečeno čudnim obratom v postopkih, precej manj vznemirjeno. -- Za naslednjič, ko bodo zaplenili kakih par sto kil in se na koncu ne bodo mogli zmeniti kdo jih bo vzel, predlagam kaj bolj umirjenega. - Denimo: policijska akcija 'Jesenske sape', policijska akcija 'Modro nebo', policijska akcija 'Obzorje', policijska akcija 'Prijeten dan', policijska akcija 'Žuboreči potok' .......
tarinalb
10. 11. 2012 19.33
+0
Saj človek sploh ne more verjeti.
arianna85
10. 11. 2012 10.40
-2
Ko je Drago Kos rekel....treba se je vprasat, kaj je sodinik dobil v zameno za tako odlocitev sta opciji 2. Denar je ena opcija je pa druga tut zlo verjetna. V zameno je dobil svoje zivljenje in zivljenje svoje zene in otrok...
tali?ni tom
10. 11. 2012 19.17
-11
tle se strinjam in to z opcijo dve verjetno ! take primere majo kitajci naštudirane v nulo ! takoj pred puškino cev in odvzem organov za poplačilo postopka ! pr ns pa važno da bojo dons varuhi spet pobiral vozniška dovoljenja pa položnice talal ! tut sodišča delajo svetlobno hitro v teh primerih !
24Ppkur
09. 11. 2012 21.46
-7
le tako naprej ... pa bodo naše ceste polne kokaina, heroima, marihuane, itd.
Kunar
09. 11. 2012 21.02
-2
Se da kako izvedeti kateri je ta sodnik, da se objavi njegova slika in podatki v medijih?
24Ppkur
09. 11. 2012 21.45
-1
Oni so zaščiteni kot kočevski medvedje! Pa še pooblaščenka bi takoj glas dvignila!
arianna85
10. 11. 2012 10.35
-3
Gorazd Fabjančič. Sej to je javno znan podatek sam njegove slike ali pa video osnetka se pa ne .da nikjer videt. Ker se jih ne sme snemat
EricFlat
09. 11. 2012 19.27
+1
Zato pa Slovenci ne moremo verjeti v pravno državo. Edina pravica, ki jo bomo imeli je pravica, ki jo bomo vzeli v svoje roke.
IgorGorenc
09. 11. 2012 16.55
+5
ČLOVEK JE S SVOJO VERIGO NA LETNI RAVNI OBRAČAL OSMINO DRŽAVNEGA LETNEGA PRORAČUNA IN VI PRIČAKUJETE DA BO OBSOJEN... V SLOVENIJI?? :)))
Skdesni
09. 11. 2012 15.36
+8
V tej ubobožani sloveniji ne razločiš več kdo je večji kriminalec, dilerji, pravniki, sodniki ali njihove vodje ki se pred televizijskimi kamerami tresejo kot prvošolčki ki so jih zalotili na laži.
Bruhalnica24
09. 11. 2012 15.11
+6
Kako bi le bilo stanje če bi janković postal mandatar...... Cela slovenija bi se gradila, seveda preko electe, ki bi naprej po ustaljeni praksi nategovala poštene podizvajalce...... Manjšini bi se cedilo ja, itak so.nedotakljivi zaradi sistemske korupcije..
Povpre?ni slovenec
09. 11. 2012 15.26
+7
Vsi veljaki v tej državi kradejo, ker jim to sistem omogoča. Osebno raje izberem takega, ki krade manj oz. takega, ki poleg svojega žepa napolni še žep ljudstva. To kar pa trenutno počne naša vlada vključno s sodstvom, bi moj XLS file počel bolje z nekaj osnovnimi formulami.
EricFlat
09. 11. 2012 19.26
+4
Slovenec, kdo polni žepe ljudstva? Naj te spomnim, da se je mariborski podjetnik ustrelil pri gradnji Stožic, ker je njegovo podjetje crknilo, ko ni dobil plačanega dela na tem stadionu.
mac4_m
11. 11. 2012 11.45
povprečni slovenec. vedet moraš, da imajo sodniki trajne mandate še iz ropovega in drnovškovega časa in nimajo zveze s sedanjo vlado. Izhajajo še iz časa rdečih direktorjev. taistih, ki so pokradli slovensko gospodarstvo. In nihče ne izhaja s strani črnih - če se tako izrazim..
Povpre?ni slovenec
09. 11. 2012 15.06
+10
To je možno samo v Sloveniji. Zmagaš na volitvah a nisi mandatar. Preprodajaš a nisi obtožen.... Medtem pa naša skorumpirana država služi na plečih poštenega delovnega človeka, saj je njega najlažje obirati. Žalostno.
zez
09. 11. 2012 15.24
+0
mac4_m
11. 11. 2012 11.47
povprečni, če bi poznal zakonodajo bi vedel, da proporcialni sistem določa večino v parlamentu. In da če je zmagovalna stranka ni sposobna zagotoviti dobi možnost druga stranka. Ravno janša je hotel uvesti večinski sistem, kjer avtomatsko pride na oblast stranka z največ glasovi in so ga ravno v sd, zares, lds, ps (kar je vse eno in isto v bistvu) pri tem preglasovali. Po svoje so ga ravno sami postavili na oblast. Če se pozanimaš še koga prijatelji so takoimenovani balkanski bojevniki in da si s taistimi (jankovičevimi sinovi) delijo center ljubljane, potem si ne želiš na oblasti takih ljudi..
zmago56
09. 11. 2012 14.21
-3
Če so jih že hotel ali morali spustiti bi lahko to izvedli na bolj prefinjen način. Sodnik bi jih na par let obsodil nato pa bi jih Turk pomilostil, pa bi bil volk sit in koza cela. ( razen če so se bal, da Turk ne bo ponovno izvoljen )
indal@
09. 11. 2012 14.11
+3
sodstvo poden persona...takšni so danes časi ko je edina vrednota samo še denar! vse se začne in konča pri denarju!
Dhenon
09. 11. 2012 14.02
+2
Dacarji bi hij mogl stisnit da plačajo davke na te dohodke,. pa bi bli vsi veseli,. oni na svobodi mi pa iz krize ven,. he he.
Bruhalnica24
09. 11. 2012 13.25
+1
Butalski bojevnik.... Mesečno so obračali 100 000 000 eur, bilo po tv. A imajo kaj nezavarovanih kreditov na naših bankah, če ne so pa res sposobni nedolžni še pa bodo... Hej v sloveniji si
binglec123
09. 11. 2012 13.21
+20
haha, V IMENU LJUDSTVA!, da ne padem s stola. ko bo ljudstvo prevzelo sojenje bo veselo. prvo bi morali soditi sodnikom!
dq
09. 11. 2012 13.12
+35
Katastrofa da ma sodnik dozivljenski mandat...!!! sam k pomislm kok so prejel podkupnin in pa kaj so ONI VSE NARDIL...mi je slabo tko da kr nej bojo uzuni balkanski bojevniki, kar so mel odprt so ljudje mel zavarovanje palcan redne place itd itd, kar pa v nasi "drzavi" tega nemormo rect AJA PA ZA VSE UNE K STE PAMETNI DA SO BALKANCI......no usaj nobenmu douzni niso ostal in pa nobenega nategnil niso kokr hilda,zidar,kordez,janša :))) pa vsaj nedelajo se bolane kokr te indijanci, k pride do sodisca,kr cudezno zbolijo..!!
starivolk
09. 11. 2012 13.21
+30
Bravo nekaj casa sem tudi sam podobno napisal. Naj se nekaj dodam taksni ljudje tudi ce se ukvarjajo z temi posli veliko zapravljajo in pospesuje gospodarski tok in z tem odpiranje delovnih mest oz.obstoj delovnih mest. Zdaj naj kdo rece ja zastrupljajo ljudi. Dragi mojo kdor bo hotu bo tak ali drugace dobil te substance ker celo verigo se ne da unicit.
dq
09. 11. 2012 13.33
+21
sej ti ni noben kriu ce se zacnes dr.ogerat!! in pa da nepozabimo kako je biu MIAMI zgrajen....na BEUCU celotno mesto !! :) mate dokumnetarni film zlo dobr, mal ze str samo se vedno zlo dobr Cocaine cowboys