Črna kronika

Baker, zlato, srebro ... donosen posel za nepridiprave

Ljubljana, 23. 07. 2011 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je največ tatvin barvnih kovin zabeležila leta 2007 in 2008, nato pa izvedla nekaj uspešnih akcij s tržnim inšpektoratom, zato je bil upad tatvin opazen. A nepridipravi se ne dajo, spet kradejo kot srake, nakradene predmete pa prodajajo v tujino.

Barvne kovine so že nekaj let donosen posel, prav zato se številni nepridipravi namesto papirja raje odločijo za krajo kovin. Največ tatvin barvnih kovin so na policiji zabeležili leta 2007 in 2008, sledil je manjši padec, samo v prvem polletju letos pa so spet zabeležili porast tatvin teh dragocenih kovin.

Kot pojasnjujejo na policiji, nepridipravi kradejo predvsem izdelke iz bakra (žlebove, pločevinaste strehe, električne vodnike in tuljave ...) ter izdelke iz aluminija in brona, kjer kradejo predvsem skulpture. Na število tatvin nesporno vpliva odkupna cena barvnih kovin, ki pa je seveda odvisna od maloprodajnih cen barvnih kovin oziroma od cen barvnih kovin na svetovnem trgu.

Tatvine barvnih kovin so vse pogostejše.
Tatvine barvnih kovin so vse pogostejše. FOTO: Kanal A

Lani in leta 2009 je policija beležila padec tatvin barvnih kovin predvsem zaradi uspešnega dela policije in tržnega inšpektorata, ki sta skupaj izvedla nekaj poostrenih nadzorov in pri odkupovalcih surovin zasegla večje količine barvnih kovin. Tudi zato storilci ukradene predmete zdaj raje prodajajo v tujino, kjer jih nato v manjših metalurških obratih predelajo v nove surovine. Te nato prodajajo tudi na območje Azije, kjer je povpraševanje za kovinami največje.

Policija pa je že lani, trend pa se nadaljuje tudi letos, zabeležila porast števila vlomov v stanovanja in stanovanjske hiše ter vlomov in ropov v zlatarnah, kjer storilci kradejo predmete iz srebra in zlata. Tudi to je vsekakor posledica porasta cen zlata in srebra na svetovnem trgu v zadnjih dveh letih. Predmete iz žlahtnih kovin, razen dragih unikatnih izdelkov, storilci najpogosteje takoj prodajo in pri tem iztržijo okoli 20 do 30 odstotkov tržne cene. Predmete nato pretopijo v granulat, ki ga nato prodajo na črnem trgu. ''Glede na cene zlata in srebra lahko pričakujemo, da se bo ta trend nadaljeval,'' opozarjajo na policiji.

Tudi zlato je donosna kovina.
Tudi zlato je donosna kovina. FOTO:

Tudi na območju ostalih držav članic EU in držav na območju Balkana so razmere na področju tatvin tako barvnih kovin kot izdelkov iz žlahtnih kovin zelo podobne. Razlika je le v tem, da v nekaterih večjih državah, kjer imajo večje metalurške obrate ali tovarne, ki pri svojem delu potrebujejo večje količine različnih kovin, beležijo tudi tatvine ostalih kovin, kot so platina, kobalt, titan, ... .

Preberite tudi: Minuli teden so neznanci iz mrliške vežice Muta ukradli za dobrih 8000 evrov bakrenih žlebov, v skladišču v Celju za okoli 1200 evrov kablov in pločevine, v Hrastju pa so iz skladišča ukradli kar dve toni bakra.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
10. 12. 2011 07.14
Še več bo tega,če narodu ne bodo dal denarja
Spetsnaz
05. 08. 2011 04.58
WaTaFak iz katerega planeta pa so te "kovine "? Povej nam revezem v razumu ! Raztezje 23.07.2011, 22:44 0 Se vidi, kdo pri nas krade te kovine in kdo jih odkupuje, svetovne trge pa zanimajo predvsem; Dysprosium - z njim naredijo 90% lažje električne motorje Terbium - z njim naredijo za 80% bolj učinkovite električne luči Neodymium - se uporablja v magnetih motorjev Lanthanum - se uporablja za skladiščenje vodika Praseodymium - se uporablja v laserjih in keramičnih materialih Gadolinium - se uporablja za izdelavo računalniškega spomina Erbium - se uporablja za proizvodnjo vanadioumskega jekla Ytterbium - se uporablja za infrardeče laserje in seveda rumeni kolač ali uranova ruda - iz nje delajo... Če lahko kdo nabavi tudi Scandium, Cerium, Samarium, Europium, Holmium, Thulium ali Lutetium, naj se javi, nudim ugodne odkupne cene na črno!
sandibanko
24. 07. 2011 21.55
če bi mel dostojne plače/življenje jim verjetno nebi blo treba krast!zato pa imajo razni privatniki direktorji,menedžerji,javni uslužbenci....toliko več,da za delavce nič ne ustane in glih ti uvažajo te cigane kot poceni delovno silo!!
hotchilipoper
10. 12. 2011 07.14
krivulja
24. 07. 2011 15.46
Za druge je pa elektrika donosen posel.Golob (bivši državni sekretar-nasledil ga je baje Kopač)je tebi meni nič ustanovil GEN 1 distribucijo elektrike..KOpač je naredil posels plinskimi pumpami-postajami za električno polnjenjem in ne vem kaj še vse.Ampak denar je šel iz države v privat roke ect. Ga kdo preganja,da je izrabil svojo funkcijo.Mi se pa tule pogovarjamo o kurjih tatovih. Naj gredo malo na Elektro Ljubljana pogledat predsednikovega brata! Pa bodo najdli kam denar gre. Ej smo še naivni!
Kiss_My_Ass..
24. 07. 2011 10.38
Kdo neki se ukvarja pri nas z barvnimi kovinami??? OKVIRJI!!!! Javna skrivnost je, da se ukradene surovine vozijo v Italijo ali na Mađarsko. To počnejo iz vsaj dveh razlogov: 1. S tem zabrišejo poreklo surovin 2. Izognejo se identifikaciji in plačilu akontacije dohodnine. Tako so lahko ''revčki'' še naprej dobitniki socialnih podpor, otroških dodatkov. Najnovejša pogruntavščina OKVIRJEV je pridobivanje nepovratnih sredstev za SAMOZAPOSLOVANJE. Kaj to je si pa Okvirji razlagajo po svoje. KDO bo tisti hraber, ki bo enkrat zahteval preštetje teh INDIJANCEV??? Ostale pa izgnati po možnosti. Zakaj pa vedo tisti, ki živijo blizu teh (pra)ljudi.
prognostik
24. 07. 2011 08.18
Vrednost pokradenih barvnih kovin je zanemarljiva v primerjavi z tistim kar so nam pokradli tajkuni in politika !
KD_FT
24. 07. 2011 01.36
:) odkar se je moj oče odločil, da na hišo montira bakrene žlebe, meni nikakor ni jasno, zakaj je to moral narediti oz. zakaj to pošnejo tudi drugi. Prve težave so bile že s tem, da bakra takrat še nisi mogel dobiti čisto vsepovsod (cca 1989-1990), potem ni našel heroja, ki bi mu žlebe naredil ... ok :) žlebi so nekako le prišli na streho, vendar jih je že prvi sneg uničil, da je ob močnejšem dežju voda brizgala čez, v treh letih pa so bili že čisto zeleni .... meni to ni niti malo estetsko. Dandanes pa nikakor ne morem razumeti ljudi, kaj jim pomeni ta baker na strehi, saj ga najbližja romska skupnost itak takoj potegne dol, hkrati pa naredi še ogromno škodo na objektu.
Raztezje
23. 07. 2011 22.44
Se vidi, kdo pri nas krade te kovine in kdo jih odkupuje, svetovne trge pa zanimajo predvsem; Dysprosium - z njim naredijo 90% lažje električne motorje Terbium - z njim naredijo za 80% bolj učinkovite električne luči Neodymium - se uporablja v magnetih motorjev Lanthanum - se uporablja za skladiščenje vodika Praseodymium - se uporablja v laserjih in keramičnih materialih Gadolinium - se uporablja za izdelavo računalniškega spomina Erbium - se uporablja za proizvodnjo vanadioumskega jekla Ytterbium - se uporablja za infrardeče laserje in seveda rumeni kolač ali uranova ruda - iz nje delajo... Če lahko kdo nabavi tudi Scandium, Cerium, Samarium, Europium, Holmium, Thulium ali Lutetium, naj se javi, nudim ugodne odkupne cene na črno!
cyklon
23. 07. 2011 16.26
Razmak med besedami sem napisal zato,ker jih imajo zavedene kot neprimerne in komentarja preprosto ne spustijo skozi. Če bom napisal kaj si v resnici mislim o vas mi boste zablokirali račun. Torej....ostanimo raje kakor "prijatelji". :-)
cyklon
23. 07. 2011 16.23
Izbrisali ste moj komentar v katerem sprašujem sokomentatorje od kod jim ideja,da so baker kradli c..igani !? Najbrž zaradi besede c.igan,ki ima pri nas negativno konotacijo in ne rom,ki v nekaterih predelih Slovenije pomeni okvir za sliko,okenski okvir in okvir nasploh. Še nekaj izobraževanja;če se bodo tisti, ki zlonamerno uporabljajo izraz C. igani, za to res kdaj zagovarjali. Obeti za kaj takega so vse prej kot dobri. Od kod izraz C.igani? Je zapis o ljudstvu Atsincani iz leta 1100, ki so ga našli v samostanu na gori Atos, prvi zapis o Romih v Evropi? Atsincani so opisani kot ljudstvo, ki se ukvarja z magijo in napovedovanjem prihodnosti. Izraz »C.igan« izvira iz imena tega ljudstva. Izpeljanke te besede v različnih evropskih jezikih – na primer C.iganin v srbščini in hrvaščini, zingaro v italijanščini, tzigane v francoščini, c.igan v češčini in slovenščini, c.ygan v poljščini, c.,igany v madžarščini, tigan v romunščini in bolgarščini, gitano v španščini, ciganos v portugalščini, zigeuner v nemščini in tako naprej prvotno niso imele današnjih negativnih konotacij.
neki.stajerc
23. 07. 2011 15.59
bakrene žlebe vemo kdo krade xD
Andrejček
23. 07. 2011 14.39
lolekibolek 23.07.2011, 12:18 vemo kdo krade kovine Kdor prej pride prej ukrade učas so romi bili tisti danes pa usi komu je potreben denar če država neda službe jah pa dopusti da se krade
murkecc
23. 07. 2011 13.13
Pod fotko: ''Tudi zlato je donosna kovina'' Ne a res, bravo 24ur haha
Nada Vlaj
23. 07. 2011 12.50
prinas doma pa prvo vprašajo :O :)
lolekibolek
23. 07. 2011 12.18
vemo kdo krade kovine
povrsniste24kur
23. 07. 2011 12.17
+1
nepridipravi predvsem sedijo na raznih stolčkih in kradejo kot jata srak. legalno...
korintos1
23. 07. 2011 11.20
Je pa res čudno, da pri tako slabem stanju v državi, imamo na hišah vedno več bakra. A ga država mogoče subvencionira?
ZEUS-
23. 07. 2011 11.13
Dajte ljudem kruha in služb pa bo dosti manj takšnih in drugačnih tatvin! Predvsem pa najprej naj odgovarjajo vladni kraduhi in nesposobni direktorji, beri: Tovšakova, Bavčar, Šrot, Janša,...
Jimi1
23. 07. 2011 11.05
Pri meni nobene od naštetih kovin ni za najti. Lopovi, vlomilci, nasilneži....lahko zgolj kaj "svinca" odnesejo s seboj...
joco46
23. 07. 2011 09.54
Zasekamoz verjetno so kupli u samu k je bla akcija