Črna kronika

Avtobus speljal brez šoferja in trčil v dva mladeniča

Ljubljana, 20. 12. 2010 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na enem od ljubljanskih avtobusnih postajališč se je zgodila nenavadna nesreča – avtobus je ob začasni odsotnosti voznika premaknilo in ukleščilo dva mladeniča, ki sta v prtljažni prostor avtomobila zlagala prtljago.

Policisti so hitro prišli na kraj nesreče.
Policisti so hitro prišli na kraj nesreče. FOTO:

Nesreča se je zgodila na postajališču v križišču Celovške ceste in Prušnikove ulice v Šentvidu, so povedali na ljubljanski policijski upravi. Na postajališču se je še pred prihodom avtobusa ustavil osebni avtomobil, ki naj bi pobral enega izmed čakajočih potnikov. Ko sta z voznikom v prtljažni prostor zlagala nahrbtnik, je za njima pripeljal avtobus in se ustavil. Med čakanjem na izstop potnikov je šofer avtobusa odšel v zadnji prostor avtobusa, da bi zaprl pokrov na izstopnih vratih, tedaj pa je avtobus nepričakovano speljal, se zaletel v mladeniča in ju ukleščena z avtomobilom nekaj časa porival naprej, dokler ni voznik ustavil avtobusa.

''Z ogledom kraja nesreče je bilo ugotovljeno, da je do nje prišlo, ker voznik avtobusa vozilo ni primerno zavaroval. To je imelo za posledico, da se je vozilo nekontrolirano premaknilo naprej in poškodovalo pešca, ki je stal ob osebnem vozilu pred avtobusom. Pešec je bil v nesreči lahko telesno poškodovan,'' so še zapisali pri PU Ljubljana.

Eden izmed udeležencev je na srečo ostal nepoškodovan, drugi pa si je poškodoval koleno, zato je na kraj nesreče prišlo tudi vozilo dežurne urgentne službe. Kot smo še izvedeli, končna zdravstvena diagnoza zaradi močne otekline še ni znana. Na obeh udeleženih vozilih ni bilo večjih poškodb.

Avtobus je udeleženca nesreče skupaj z avtomobilom premaknil naprej za dober meter ali dva.
Avtobus je udeleženca nesreče skupaj z avtomobilom premaknil naprej za dober meter ali dva. FOTO:
Večjih zunanjih poškodb na vozilih ni bilo videti.
Večjih zunanjih poškodb na vozilih ni bilo videti. FOTO:

Kako se je lahko sploh zgodilo, da je avtobus nenadzorovano speljal, smo povprašali izvršnega podjetja LPP Petra Horvata: ''Na podlagi njegove izjave je voznik vključil postajno zavoro in dodatni mehanizem varovanja (ko so vrata odprta, se avtobus ne sme premikati). Ko je stopil do pokrova in tam nekaj popravljal, so se vrata zaprla. Takrat je postajna ročna zavora popustila in avtobus se je začel premikati naprej. Voznik je nato skočil za volan in ga ustavil. Avtobus je pred tem vseeno zadel potnika. Če bi potegnil ročno zavoro, da bi zrak spustil ven iz koles, potem do tega premika ne bi prišlo.''

Horvat, ki ne pomni, da bi se kaj podobnega zgodilo kdaj prej, je še povedal, da so s policisti avtobus kasneje zapeljali v garažo, tam poskušali na vse možne načine izzvati enak primer, a do enakega premika ni prišlo. Obenem je še dodal, da je do neljubega dogodka prišlo tudi zaradi spleta nesrečnih okoliščin, kot je slabo vreme oziroma vlaga v zraku, o primeru pa so obvestili vse svoje voznike, ki naj še posebej pazijo, da se slučajno ne bi zgodil še kakšen tak primer, ki bi se sicer lahko končal še precej bolj tragično.

Iz policije so še sporočili, da ima dogodek po 325. členu Kazenskega zakonika znake kaznivega dejanja ogrožanje posebnih vrst javnega prometa, zato bo o dogodku obveščeno tudi tožilstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dednidol
21. 12. 2010 09.53
Se dogaja tut v boljših familjah. Moj sosed je ustavil avto na klančini in letu garažna vrata odpirat. Avto pa seveda po zakonih fizike lepo po klančku dol proti garaži. Model pa, namesto, da bi skoču vstran, je hotu makino ustavit z lastnim telesom. Ga je stisnilo ob vrata in spotoma polomilo obe nogi. Važn, da sta bla avto pa vrata cela , a ne.
ochi
21. 12. 2010 09.15
motorist198421.12.2010, 07:410 jao dennin,kje pa piše da se nesmeš ustavt na avtobusni postaji?? Recimo na vsaki postaji mestnega avtobusa? ne skrbi, sej takih, ki ne znajo brat znakov je dosti v LJ. Jih vsak dan naletavam na izhodu iz obvoznice na Dolgi most, kjer eni ne vejo, da je stran iz južne smeri neprednostna.
asimetra
21. 12. 2010 07.57
Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 83/2004) 52. člen 4. odstavek 6. točka: Ustavitev in parkiranje je prepovedano: na označenem avtobusnem postajališču. Zaradi vstopa ali izstopa potnika je dovoljena ustavitev na postajališču, ki je zunaj vozišča, če s tem ni oviran avtobusni promet.
motorist1984
21. 12. 2010 07.46
če te gospod policist lahko ustav na avtobusni,se pa tud mi lahko ane. al se boste pametnjakoviči kr na celovški ustavlal?
Gr@bnv@ler
21. 12. 2010 07.41
virk .......dobrodošel v LJ kjer se parkira kjer se lahko.......če sta mela vse 4 pržgane jima lahko ti OSEBNO khmmmm povle....
motorist1984
21. 12. 2010 07.41
jao dennin,kje pa piše da se nesmeš ustavt na avtobusni postaji??
voyo.tv
20. 12. 2010 23.26
Imamo pametnjakoviče tukaj. Naj pojasnim kako je z menjalnikom pri novejših modelih (nizkopodni avtobus). Menjalnik ima 3 stopnje D (drive), N (Neutral) in pa R (Rikverc). Avtobusi nimajo nobene stopnje vezane na P (stop). Ima postajno ročico (kot je bilo v primeru te nesreče) in pa ročno zavoro. Sam sem se danes po garaži zapeljal z nesrečnim 147. Kot je dejal @macher3, vozniki ne vejo za "posebnost" tega vozila. Kakor koli že, upam, da sta jo mladeniča odnesla brez večjih poškodb, in da sta že zapustila bolnišnico. Ostalim pa v poduk. Na postajališče sme zapeljati samo avtobus in nihče drug. Niti osebno vozilo, ki bi pobral osebo X ne. Jasno? Če pa koga kaj posebej zanima, naj napiše. Lep pozdrav
ochi
20. 12. 2010 23.18
nočem bit pameten, ampak, a ni v Ljubljani že par let prepovedano ustavljanje in parkiranje na avtobusnih postajališčih (mestnih)?
Dont.Panic
20. 12. 2010 21.49
Žal, ampak se zgodi, nesreče se dogajajo, pa očitno ni bilo tako zelo hudo, če je samo en lažje poškodovan, na srečo seveda.
izi11
20. 12. 2010 21.43
ja, pa uni, k je ustavil avto na avtobusni postaji bo najbrž tud dobil položnico?! Država bo zmagala v vsakem primeru...
Jaka..
20. 12. 2010 21.01
nesreča ne počiva in to se pač je zodilo,dobro nč hujšega,ne pa sedaj nakladat obdolževat ,v prometu je vse možno,...
saknukdhwkfnnkj
20. 12. 2010 20.23
Jakce Ni res macher3. Zakaj bi prišlo do položnice? ______________________________________ ... vem kaj pišem, zate pa ne vem! (sorry, ne da se mi pisat romana koko sodniki/ce obravnavajo "poklicne voznike/ce"!!! @Virk: Pozdrvaljen sodelavec/ka, Ja res je - moral bi biti bolj pazljiv ker je to 147 in postajna ne drži ;) LP
voyo.tv
20. 12. 2010 20.11
Spoštovani komentatorji! Sodelavec je v podjetju dovolj dolgo, da ve kaj bi moral storiti. Žal pa je prišlo do trenutka nepazljivosti. Sreča v nesreči je, da so bile samo lažje poškodbe. In ne govorite žaljivk glede sodelavca, že tako ali tako bo imel dovolj težav. Vozniki moramo ob vsakem zapuščanju "komandnega" prostora potegniti ročno zavoro. S tem se spusti zrak, zaradi katerega se vozilo ne sme premakniti. Kaj se je pa dogajalo, pa vedo udeleženi in pa policija. Lep pozdrav
777.777.777
20. 12. 2010 19.55
Meni je vedno slabo na avtobusu .. :( ... ker večina voznikov vozi NORO ..
Ramzess
20. 12. 2010 19.54
Kakšna izjava policije, oseba z avtom ni pešec, ta izraz pomeni nekja povsem drugega, potem pa se čudimo zakaj je pol toliko težav, če vse razlagajo napak, celo najosnovnejše reči. Buderus=""Če bi potegnil ročno zavoro, da bi zrak spustil ven iz koles, potem do tega premika ne bi prišlo." To pa mi nič ni jasno.?" Meni tudi ne, pišejo nekja brez glave in repa, ne dea bi vsaj razložili kaj so mislili s te, mi lahko le domnevamo kaj so mislili.
furar
20. 12. 2010 19.32
imel je postajno zavoro,ki pa nebi smela popustiti pri pravilnem delovanju,post.zavora popusti šele ko voznik doda plin...
svegel
20. 12. 2010 19.25
spet se brise
Maja Modic
20. 12. 2010 19.20
Tole sm pa vidla, zgodilo se je v soboto.
svegel
20. 12. 2010 19.16
Voznik je verjetno pozabil na rocno zavoro, ki se to vcasih zgodi. Se enkrat vmoram povedati, da UTAVLJENO VOZILO se ne smatra ,da je PARKIRANO. (glej zakon o prometnih predpisih)
Jakce
20. 12. 2010 19.08
Ni res macher3. Zakaj bi prišlo do položnice?