Črna kronika

Avstrijec med divjim zasledovanjem slovenske policiste napadel z dežnikom, bežal kar 140 km

Murska Sobota, 13. 11. 2012 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vzrok smrti Dunajčana, ki so ga policisti zasledovali od Gradca in po 140 kilometrih prijeli pred madžarsko mejo, nato pa je v bolnišnici umrl, bo znan šele po obdukciji. Policisti zagotavljajo, da so ravnali korektno, v bolnišnici pa, da pomirjeval ni dobil.

Zasledovanje Olicerja D.
Zasledovanje Olicerja D. FOTO: PU Murska Sobota
Dunajčan, ki je v soboto pred avstrijskimi in slovenskimi policisti z avtomobilom divjal kar 140 kilometrov, nato pa v murskosoboški bolnišnici umrl, je po zagotovilih iz Splošne bolnišnice Murska Sobota dobil le zdravila za oživljanje, ki so običajen del postopka.

V bolnišnici tako zavračajo trditve avstrijskih medijev, da  je 43-letnik umrl, potem ko je v bolnišnici dobil pomirjevala.

"Pacient je ob sprejemu kazal znake zmedenosti, dezorientiranosti in agresivnosti, cianotičnosti, po manj kot petih minutah je začel izgubljati zavest in kazati znake izgube zavesti in vitalnih življenjskih znakov, po 45 minutah izvajanja postopka za oživljanje pa je bila ugotovljena smrt pacienta," zapisali.

Obvladali so ga šele z uporabo plinskega razpršilca in fizične sile

Več pojasnil v zvezi z dogodkom pa so danes podali tudi na PU Murska Sobota. Kot so povedali, določila mednarodne pogodbe dovoljujejo policijama obeh držav, da v določenih primerih, ko policija ene države zasleduje osebo, ki je bila zalotena pri kaznivem dejanju, ali osebo, ki je na begu iz pripora ali zapora, ali osebo, ki se je izognila policijski kontroli in bi lahko bila zaradi tega ogrožena javna varnost, prestopi državno mejo in nadaljuje zasledovanja do prijetja s strani pristojnih organov druge države pogodbenice na njenem teritoriju.

Pred prestopom državne meje morajo policijske enote obvestiti drugo državo, če pa to ni mogoče, pa takoj ko so prestopili državno mejo.

Tako se je odvijala tudi tokratna akcija, ko so na OKC mariborske policijske uprave v soboto ob 10.51 prejeli klic avstrijskih varnostnih organov, da v smeri državne meje zasledujejo voznika osebnega avtomobila seat leon, kasneje pa so še potrdili, da je vozilo na Šentilju prestopilo mejo in da mu sledi njihovo službeno vozilo.

Zasledovanje Oliverja D.
Zasledovanje Oliverja D. FOTO: PU Murska Sobota

V zasledovanje so nato vključili vse patrulje murskosoboških policistov. Policisti so usumljenca nato opazili že ob 11.13 blizu izvoza za Lipovce. Zaradi velike hitrosti vozila osumljenca so se dogovorili, da ga bodo poskušali zaustaviti v bližini Turnišča.

Tam so patrulje z vzporedno vožnjo s tovornim vozilom uspele voznika prisiliti, da je vozilo ustavil na vozišču. Policista sta stopila do vozila osumljenega in ga pozivala, naj izstopi iz vozila, ko je eden od policistov odprl sprednja desna vrata vozila, je osumljeni vrgel v njega dežnik, ki se je odprl v policista, in nato sunkovito speljal. Pri tem je zadel policijsko vozilo in ga, kljub temu da je bila aktivirana v vozilu ročna zavora, potisnil bočno  toliko, da je lahko nadaljeval vožnjo v smeri Madžarske.

Zaradi tega je OKC na avtocesti pred madžarsko mejo, in sicer na izvozu za počivališče Pince, organiziral novo blokado z tovornimi vozili, ki so bila takrat tam, in službenim vozilom. Tam se je ob 11.24 pobegli voznik nato le moral ustaviti, saj so policisti preprečili tudi njegov zadnji poskus pobega. Pred blokado je namreč znova poskusil obrniti vozilo, a so ga policisti onemogočili s svojimi vozili.

Policisti so voznika nato pozivali, naj odpre vrata vozila in izstopi. A ukazov ni upošteval, zato so policisti razbili prednje steklo ter naknadno, ko se je voznik umaknil na zadnjo klop vozila, še dve zatemnjeni stekli na zadnjih vratih zaklenjenega vozila, ga z uporabo plinskega razpršilca in fizične sile obvladali in mu zaradi preprečitve nadaljnjega upiranja in nadaljnje vožnje nadeli plastično zatego. Osumljenemu so zaradi njegovega obnašanja, ki ga opisujejo kot neobvladljivo, agresivno in histerično, ter manjših poškodb zagotovili zdravniško pomoč.

Zasledovanje Oliverja D.
Zasledovanje Oliverja D. FOTO: PU Murska Sobota

Po njegovi smrti v murskosoboški bolnišnici je preiskovalni sodnik okrožnega sodišča izdal odredbo za sodno obdukcijo. Ta naj bi bila v Ljubljani opravljena danes.

Kot so sporočili s policije, je med 32-minutnim in 91 kilometrov dolgim zasledovanjem po Sloveniji po nestrokovni oceni na policijskem vozilu nastalo 1500 evrov škode, na vozilu pokojnega pa za 5000 evrov škode in je v nevoznem stanju.

Bolehal je za manično depresijo

Že dan po tragediji pa je za avtsrijske medije spregovoril pretreseni oče umrlega.

Povedal je, da je njegov sin, sicer inženir, petnajst let trpel za manično depresijo, zaradi česar se je tudi zdravil. Zadnje zdravljenje pred dvema letoma naj bi bilo tako uspešno, da nato ni imel več težav. Oče predvideva, da bi dogajanje lahko bilo posledica tega, da se je bolezen vrnila, saj moški, potem ko so izginili simptomi bolezni, ni več jemal zdravil.
 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1