Črna kronika

Za incestni zločin do konca življenja na psihiatriji

St. Pöltn, 19. 03. 2009 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
10

Josef Fritzl bo do konca življenja zaprt v psihiatrični bolnišnici. Med izrekanjem razsodbe je mirno zrl v tla. Na vprašanje sodnice, ali razume obsodbo, je dejal: ''Sprejemam sodbo."

Josef Fritzl se je danes na sodišču pojavil v sivi obleki. "Iz dna srca obžalujem, kar sem storil svoji družini. Na žalost ne morem zdaj ničesar več spremeniti. Lahko samo poskusim čim bolj omejiti škodo," je dejal pred razsodbo.
Josef Fritzl se je danes na sodišču pojavil v sivi obleki. "Iz dna srca obžalujem, kar sem storil svoji družini. Na žalost ne morem zdaj ničesar več spremeniti. Lahko samo poskusim čim bolj omejiti škodo," je dejal pred razsodbo. FOTO: Reuters
Človek ni nikoli samo pošast. Vedno je v njem nekaj človeškega. / ... / In ko je v sodni dvorani videl sedeti njo (Elisabeth, op.a.) - sodišče je to naredilo zelo dobro - je bil zelo pretresen, obtoženec se je notranje zlomil. Odvetnik Rudolf Meyer

Sodišče je 73-letnega Josefa Fritzla, ki je 24 let v kleti domače hiše zadrževal svojo hčerko Elisabeth in jo zlorabljal, spoznalo za krivega umora sina Michaela, zasužnjevanja, zadrževanja v ujetništvu, posilstva, incesta in nasilja. Dosmrtno kazen bo odslužil v zaprtem oddelku psihiatrične bolnišnice, kamor naj bi odpotoval naslednji teden.

Ko ga je predsedujoča sodnica po izreku razsodbe vprašala, ali razume obsodbo, je mirno dejal: "Sprejemam sodbo. Ne bom se pritožil." Sodnica ga je opomnila, da se lahko posvetuje z odvetnikom, vendar je pasivno odkimal. Nato so ga pospremili iz sodne dvorane.

Odvetnik Rudolf Meyer je povedal, da se njegova stranka ne bo pritožila, "saj se zdaj zaveda dimenzij svojih zločinskih dejanj". "Sodbo je sprejel kot logično posledico.'' Pojasnil je, da je Fritzl razsodbo poslušal mirno in navzven ni kazal čustev. "Zdaj so žrtve zanj pomembnejše od njega samega," je zatrdil.

Že na začetku sojenja v ponedeljek se je Fritzl izrekel za krivega incesta, posilstev in nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, v sredo pa je priznal tudi krivdo za zasužnjevanje in umor. Na vprašanje sodnika, zakaj si je premislil, je odgovoril: "Zaradi pričanja moje hčerke. Žal mi je."

Nagnjen k samomoru?

Josef Fritzl
Josef Fritzl FOTO: Reuters
Josef Fritzl
Josef Fritzl FOTO: Reuters
Porota je odločitev sprejela soglasno.

Da bo Fritzl do konca življenja v psihiatrični bolnišnici, je verjetno tudi posledica izvedenskega mnenja psihiatrinje Adelheid Kastner, ki je v sredo na sodišču pojasnila, da ima zelo resno motnjo osebnosti, zaradi katere pri njem obstaja nevarnost ponovitve kaznivega dejanja. Zato je zanj predlagala zdravljenje oziroma prestajanje kazni v psihiatrični ustanovi. Ocenjuje, da je nagnjen k samomoru, še posebej nevarno je zaradi pričanja Elisabeth, "s katerim bo težko živel". "To je bil vsekakor trenutek, ko se je hiša iz kart porušila," je dejala.

Ker naj bi bil Fritzl nagnjen k samomoru, bo v psihiatrični bolnišnici verjetno pod budnim nadzorom. Trenutno je v celici še z eno osebo, skupina strokovnjakov bo nato ocenila, ali bo v bolniški sobi sam.

Elisabeth sedela v sodni dvorani

Ugibanj, ali je Elisabeth včeraj resnično prišla s sodno dvorano, pa je konec. Njena odvetnica Eva Plaz je povedala, da je Elisabeth dejala: ''Morala sem to storiti zaradi sina Michaela. Moj oče mora plačati za vse, kar je storil,'' je povedala. Prav njena pristnost naj bi Fritzla pripeljala do priznanja krivde v vseh točkah obtožnice. Na sodišču naj bi dva dni sedela v zadnji vrsti, prvotno pa naj bi se sojenja udeležila zaradi zbiranja podatkov za knjigo, ki jo namerava napisati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3