Črna kronika

FOTO in VIDEO: Narko kralju Šariću niso pomagale niti plastične operacije

Beograd, 18. 03. 2014 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V skupni akciji srbske in črnogorske policije je bil aretiran srbski mafijski boter Darko Šarić. Skrival se je v Latinski Ameriki, prek Črne gore so ga prepeljali v Beograd. Predal se je sam, da bi preprečil prelivanje krvi, sodišče pa mu je odredilo 60-dnevni pripor.

V skupni akciji srbske in črnogorske policije je bil danes zjutraj aretiran srbski mafijski boter Darko Šarić. Šlo je za dolgo načrtovano akcijo, ki sta jo vodila pravosodna ministra obeh držav, Nikola Selaković in Duško Marković.

Šarić se je skrival v državah Latinske Amerike, kjer je prehajal iz ene v drugo državo. Tam so ga tudi našli, nato pa so ga prepeljali v Črno goro, da so ga lahko tudi aretirali. Kot dodajajo, je imela največjo vlogo pri aretaciji srbska obveščevalna služba BIA.

V času, ko je bil na begu, naj bi prestal več plastičnih operacij. Najbolj opazne so na ličnicah, je za oddajo 24UR povedal novinar Al Jazeere Balkans Djordje Kostić, ki dodaja, da so to infromacijo potrdili tudi na srbskem notranjem ministrstvu.

Predal se je sam

Pravosodni minister Selaković je na izredni novinarski konferenci uvodoma dejal, da je danes velik dan za Srbijo, regijo in ves svet. Potrdil je, da se je Šarić brezpogojno predal sam.

Darko Šarić ob prihodu v Srbijo
Darko Šarić ob prihodu v Srbijo FOTO: Reuters Video

Srbski pravosodni minister je razložil, da so v okviru BIA formirali posebno delovno skupino, katere cilj je bila aretacija Šarića. V skupini je bilo več kot 100 ljudi. Sodelovali so tudi z ameriško obveščevalno službo CIA ter slovenska Sova in varnostnimi organi Švice, Avstrije, Italije, Španije in Belgije.

Selaković je še dejal, da so Šarića operativci odkrili v Južni Ameriki. Pred mesecem in pol so mu ponudili, da se preda. ''Ko je pobegli dojel, da so ga našli, se je brezpogojno predal srbskim organom, da bi tako preprečil prelivanje krvi ob morebitni nasilni aretaciji.'' Zahteval je le, da se mu še pred prevozom v Srbijo omogoči stik z odvetnikom, mamo in sinom, je povedal srbski minister za pravosodje.

Tožilec s področja organiziranega kriminala Miljko Radisavljević je povedal, da je Šarić v Srbiji opral najmanj 22 milijonov evrov. Proti njemu pa je vloženih skupno 13 obtožnic, zaradi pranja denarja in proizvodnje mamil.

Prijetje Šarića - 2
Prijetje Šarića - 2 FOTO: Reuters

Radisavljević je še dejal, da ima status iskane osebe v tihotapljenju kokaina še 15 ljudi, tri osebe pa še iščejo zaradi pranja denarja.

V Črni gori se je videl z družino

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić je pojasnil, da je bil edini Šarićev pogoj za predajo, da se lahko v Črni gori sestane z ženo, hčerko in sinom. To je potrdil tudi črnogorski minister za pravosodje Duško Marković, ki je pojasnil, da se je operacija izročitve odvila danes zjutraj med 6.30 in 7.30. Zanikal je, da je bil Šarić prijet že pred 15 dnevi. ''Črna gora ni med državami, kjer se je Šarić skrival,'' je zatrdil Marković in dodal, da je bil Šarić v Črni gori danes le približno eno uro, ko so ga pripeljali iz Južne Amerike in nato nadaljevali s potjo v Beograd.

Kako so ga ujeli?

Vučić je spregovoril o tem, kako so prišli do Šarića. Lani so organizirali posebno skupino, ki je v 270 dneh uporabljala tajno sledenje članom Šarićeve družine, stalni videonadzor objektov, GPS za določitev lokacije, prisluškovali so telefonskim pogovorom, brali elektronska sporočila in druge spletne komunikacije. ''51-krat smo uporabili prisluškovalne naprave v zaprtih in odprtih prostorih, 25-krat smo opravili tajne hišne preiskave, več kot 300-krat smo uporabili geografsko lociranje telefonskih naprav,'' je naštel Vučić. Povedal je še, da je srbska agencija BIA sodelovala z najmanj 15 obveščevalnimi službami, med njimi tudi s Cio.

24. februarja pa je Šarić sporočil, da se je pripravljen predati. Ponudbo so sprejeli iz treh razlogov - da se izognejo dolgotrajnemu izročanju, morebitnemu prelivanju krvi in predvsem da Šarića privedejo pred roko pravice.

Kje so ga ujeli?

Zaradi špekulacij, kjer točno so ujeli Šarića, je Vučić dejal, da so bili srbski in črnogorski agenti v treh različnih državah. Šarića so locirali v štirih državah Južne Amerike, nato so se odločili, kako dokončajo akcijo prijetja. Potem, ko je Šarić dojel, da se krog okoli njega oži, je 24. februarja njegov zagovornik sporočil, da se predaja. To so sprejeli, da bi se izognili dolgotrajnim postopkom izročanja, da bi se izognili prelivanju krvi in da bi bil Šarić čim prej pred sodnimi organi. Poudaril je, da Šarić ne more dobiti statusa priče, ker je prvoobtoženi in mu bodo zato sodili za vse najhujše zločine.

Prepeljali so ga v Beograd

Darko Šarić - 1
Darko Šarić - 1 FOTO: Reuters Video

Šarića so z letalom pripeljali v Beograd, nato pa v zgradbo specializiranega sodišča. Do tja so ga pripeljali v konvoju policijskih vozil, med njimi so bila štiri blindirana vozila. Šarić je bil zaslišan med 11. in 12. uro, sodišče pa mu je odredilo do 60-dnevni pripor. 

Po poročanju Blica naj bi se Šarić na specialnem sodišču prikazal 24. marca, ko je napovedano nadaljevanje sojenja članom njegove kriminalne skupine. Med drugim jim sodijo zaradi pranja denarja, zasluženega s trgovino z drogo. Skupno je bilo obtoženih 39 ljudi, a na zatožni klopi se jih je znašlo le enajst, 16 jih je na begu. Devet jih je krivdo priznalo, trije pa so dobili status priče.

Šarićevo aretacijo je že pred enim tednom napovedal Vučić,  katerega Srbska napredna stranka je zmagala na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Imel je pomoč politike in drugih posameznikov iz državne uprave

Srbski kriminolog Zlatko Nikolić meni, da je lahko Šarić deloval zgolj v navezi s pomembnimi političnimi subjekti v Srbiji, posamezniki iz državnih struktur, kot sta policija in tožilstvo, pa so mu med drugim izdajali dovoljenja za nakup nepremičnin.

Sociolog Dušan Janjić pa je za srbski Blic podobno ocenil, da bo aretacija Šarića zagotovo pripomogla pri razkrivanju povezav med politiki in organiziranim kriminalom. Ta proces bo preizkus za vse, v njem pa ne bi smeli nikomur prizanesti, je poudaril.

Preberite še: Kdo je Darko Šarić

Ime Darka Šarića se je prvič pojavilo v akciji Balkanski bojevnik, ko je urugvajska policija v pristanišču Satiago Vasquez zasegla 2,8 tone kokaina na jahti, ki je plula pod britansko zastavo. V slovenskem delu akcije Balkanski bojevnik je bilo aretiranih 17 oseb, med njimi Dragan Tošić, ki naj bi vodil slovenski del Šarićevega narkokartela. Ljubljansko okrožno sodišče je novembra 2012 štiri obtožene spoznalo za krive, ostale pa oprostilo, med njimi tudi Tošića. Višje sodišče je novembra lani odredilo, da se sojenje oproščenim ponovi.

Obravnave na prvi stopnji ljubljanskega sodišča v zadevi Balkanski bojevnik se bodo začele junija letos.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (329)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delija1389
19. 03. 2014 17.49
kaj je admin?? spet mal spila?
LLLEPI
23. 03. 2014 14.30
Kaj pa ce nasi sodniki dilajo,saj jim noben nic ne more.Onasajo se ze tako kot,da so zadeti.
DAEMONIUM
19. 03. 2014 10.11
+4
Pred EU sodisce nesposobne slovenske sodnike,e ki so izpustili obtozene izmecke iz akcije Balkanski bojevnik, ki sedaj naprej z drogo zastrupljajo slovensko mladino in jo spreminjajo v zive zombije!
LLLEPI
23. 03. 2014 14.35
25letluzerjev
19. 03. 2014 09.20
+4
Ker bo v Srbiji sojen je nekaj verjetnosti, da bo pokasiral svoje. Če bi se to zgodilo v Sloveniji, bi bil razplet jasen. Me pa zanima , ko bo pojasnil vpletenost teh balkancskih slovencev v ta kriminal, kakšen bo odziv v Sloveniji za" naše " oproščence. Mogoče jim dajo še nagrado!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Thruma
19. 03. 2014 09.14
+6
V Sloveniji je šarića iskala fam. janković ker jim ni plačal provizije.
25letluzerjev
19. 03. 2014 11.43
+1
kubo
20. 03. 2014 03.15
Kaj blebetate....kva ste pametni Slovencki...radi bi kradli in ko ste resnicno zaceli krast ste ugotovili,da .....nema jaja..
Kjegavidissss
19. 03. 2014 08.26
+3
evo našli denar, ki mislijo, da se pretaka preko sive ekonomije
Kekec1991
19. 03. 2014 08.11
+3
Saric ima denar, naj place janezove upokojence, vsakemu 30 eur in sendvic, pa ga bodo podrzali pred sodiscem. Ko z berglami zaropotajo, bo takoj oproscen, njim policija ne pise kazni, kot mariborskim vstajnikom, ko pridejo na svojo obcino.
cirenij
19. 03. 2014 08.30
+3
Oprosti. Srbija ima tozadevno dosti bolj urejeno zakonodajo. Mi "Evropejci" capljamo za njimi. Namerno, ne nenamerno.
DAEMONIUM
19. 03. 2014 10.29
+6
srbija ima italijansko zakonodajo kar se tice boja proti kriminalu zato pa tudi vedno zasezejo vso premozenje osumljenih. Ker pa Slovenija nima Vucica in imajo vsi politiki prste v marmeladi(korupciji)
Kekec1991
19. 03. 2014 08.09
+2
'25-krat smo opravili tajne hišne preiskave' Pri nas se temu rece vlamljanje.
Timy15
19. 03. 2014 08.05
+7
Ja,saj res,raje se bi zadrževal v Sloveniji,kjer so taki popolnoma nedotakljivi!
PeoplePower
19. 03. 2014 07.52
-2
Kaj je tuki za iskta nevem,,prisluskujes duzini u srbiji in ves kje je on..
TvojPrijatelj
19. 03. 2014 07.44
+2
Tako kot primerjava MRAVLJICE s kitom je to aretacijo primerjati s tem kar je manj kot mesec dni nazaj uspelo ameriškim specialcom ki so ujeli el chapa...
funi
19. 03. 2014 07.31
+14
Šarič reci da si izbrisan pa bo sojenje v Sloveniji,pol bodo pa policaja zaprl ker te je zašil ti bos pa politični veljak al pa župan Butalske prestolnice ,kot sedanji m.....
Blaška
19. 03. 2014 07.21
+7
Takega izmečka, ki živi na račun tega, da z nedovoljenimi substancami, uničuje življenja drugih, predvsem mladih, ki so dovzetni za marsikaj,----je treba privezat za kol in mu počasi snet vso kožo!
SeLy_
19. 03. 2014 07.30
+3
zakaj pa ti ne uživaš NEDOVOLJENIH substanc? sam si krojiš usodo in srečo in noben drug
caspera1
19. 03. 2014 07.45
+3
Ne vem, če lahko kar tako posplošuješ. Odraščajoči otroci se med seboj razlikujejo - od samopodobe do družinskih razmer.... Najlažje je "ujet" take.
opazovalec_
19. 03. 2014 07.19
+8
Zdej bo Tošič prevzel vse posle Šariča, saj je že enkrat dokazal našemu "sodstvu" svojo nedolžnost. Povrh vsega je ful sposoben in ima veliko vez ter prijateljev v Slovenski politiki :))))
palcaimadvakonca
19. 03. 2014 07.39
+4
palcaimadvakonca
19. 03. 2014 07.39
+1
slovenec09
19. 03. 2014 07.18
-1
brez ameriskuh agencij bi vrjetno uzival naprej
Rodetov Francek
19. 03. 2014 07.14
+1
Sam, da ga zdaj ne bodo oprostili, ker se je sam predal in ker ga je pomagala iskati tudi SOVA
23345
19. 03. 2014 07.23
+14
ČE BI BIL IZ SLOVENIJE, BI KLJUB ARETACIJI AMERIŠKIH AGENCIJ LEPO ODKARAKAL IZ SODIŠČA NEDOLŽEN. NAJ SI SLOVENIJA VZAME ZA VZGLED BIVŠE BRATSKE REPUBLIKE. POGLEJTE HRVAŠKO, SANADERJU JE ŠE NALOŽILA DODATNIH 9 LET. PRI NAS PA NIČ, TAJKUNI SE SPET REDIJO IN KAŽEJO PO TELEVIZIJI, JANŠA DAJE PRITOŽBE, NIČ NI DOKAZANO, KER NE SME BITI DOKAZANO, JANKOVIČ ISTO, VSI VESELO KRADEJO NAPREJ IN PREPRIČUJEJO NAS OVCE KAKO SO NEDOLŽNI. NE BO DOLGO, KO BODO ZA KRIZO OKRIVILI DELAVCE, JIM POBRALI NJIHPVO PREMOŽENJE, SKRATKA DELAVCE BODO PAHNILI V ZAPORE. TO JE ZMOŽNO SLOVENSKO SODSTVO
upornik22
19. 03. 2014 07.06
+15
jst bi rad delala za mafijo.......... a rabijo kakega za nedoločen čas
palcaimadvakonca
19. 03. 2014 07.01
+11
Ko sem tole malo spremljal in poslušal koliko truda in akcije je bilo vložene v aretacijo in koliko denarja nepremičnine so mu zaplenili sem se vprašal če našo državo vodijo sploh ah itak da ne tapravi ljudje pri nas pa še kr krad..... isti in se bogatijo pa to bi bilo treba jim pobrati vse pa kaj se čaka res ne vem pa se da so prodali in financirali akcji celo s tem denarjem ki je bil njegov ja pametna poteza res .
mobutu1
19. 03. 2014 05.28
+33
Pri nas pa se njegovi kompanjoni veselo sprehajajo in še naprej opravljajo svojo dejavnost....!?
opazovalec_
19. 03. 2014 07.21
+3
Vse zahvale našemu nepristranskemu SODSTVU!
opazovalec_
19. 03. 2014 07.22
+1
pajomir
19. 03. 2014 01.13
-10
hahaha e srbija pa kermu vi to lazete? sami sebi? dokle???
9201950313
19. 03. 2014 07.01
+1
Mariposa_1
19. 03. 2014 01.02
-3
bla bla bla..Čez 1 mesec bo zunaj :)
cirenij
19. 03. 2014 07.02
+9
Mariposa-----kar so lahko, so mu Srbi že zaplenili in razprodali. Verjemi, da pride na vrsto še vse njegovo premoženje. Glede tega so Srbi, Hrvatje...... 100 svetlobnih let pred nami. Pri nas pa nezakonito pridobljeni dokazi, dokazi iz drugih držav ne veljajo itd......Pa se nihče ne zgane, da bi spremenil zakonodajo. Sodišča pač morajo delat v teh pravnih okvirih. Etika in morala tu nimata kaj iskat, pri tem pokvarjenem človeštvu.