Črna kronika

Anonimno pismo: obtoženi iščejo alibije, imajo povsod lovke in pričam nudijo veliko denarja

Ljubljana, 01. 04. 2014 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prebrana pisma na sojenju zaradi ropa SKB kažejo, da naj bi eden od obtoženih, Dejan Vidmar, kar iz pripora skušal vplivati na priče, naročal znancem, naj mu uredijo alibi, v zgodbo pa naj bi vpletel tudi svojega odvetnika, ki pa to zanika. Tudi Vidmar trdi, da pisem ni napisal in da s tem nima nič.

Tožilstvo zaradi ropa, ki se je zgodil v noči z 31. oktobra na 1. november 2005, preganja Dejana Vidmarja in Saša Noseta.
Tožilstvo zaradi ropa, ki se je zgodil v noči z 31. oktobra na 1. november 2005, preganja Dejana Vidmarja in Saša Noseta. FOTO: POP TV

Dejan Vidmar skozi celoten postopek trdi, da ima alibi, saj da je v času ropa, ki se je zgodil v noči z 31. oktobra na 1. november 2005, okreval po operaciji nosa na kliniki v Beogradu. Sodnica je danes tudi pregledala odpustni list, ki to dokazuje, a dodala, da podpisa zdravnika ni, prav tako je žig bolnišnice zelo slabo čitljiv.

Pred letom dni pa je na sodišče prispelo anonimno obvestilo, v katerem piše, da obtoženi "iščejo alibije, imajo povsod lovke in pričam nudijo veliko denarja", da bi te lagale. K temu so bile priložene kopije enajstih pisem, policija in tožilstvo domnevata, da je večino teh pisem spisal Vidmar, jih med obiski predal svojo partnerici Zorici, ta pa jih je pretipkala in dostavila naslovnikom.
V več pismih piše, da zmanjkuje časa in da treba pohiteti. Avtor pisem naslovnike pošilja v Beograd oziroma Bolgarijo, osebi "Zori" pa nalaga, naj naslovnikom da po 1000 evrov. "Pošlji Bojana čim prej dol, daj mu denar, naj uredi," se glasi eden od danes prebranih povedi.

Avtor pisem znance tudi nagovarja, naj gredo v Bolgarijo, kjer so ga nekoč pridržali, ter poskusijo podkupiti policiste, da ti svoje evidence priredijo tako, da bo datum pridržanja sovpadal z datumom ropa banke. "Dobro veš, da tam lahko z denarjem lahko vse urediš," piše avtor, ki dodaja, da denar ni problem.

Obtoženi opozarja, da so pisma ponarejena

Vidmar opozarja, da so ti teksti kopije, kar dokazuje, da so pisma ponarejena, sicer bi sodišče dobilo originalna besedila. Vidmar pravi, da sam teh pisem ni pisal in da je podal prijavo.

Pred nekaj časa se je Vidmar zapletel tudi v kazenski postopek zaradi domnevne preprodaje drog, ki poteka v Kranju. Policisti so med hišno preiskavo pri enem od osumljencev odkrili pismo, v katerem avtor naroča, naj se zagrozi ženi zaščitene priče v tem postopku, da bi ta spremenila svojo izpoved. Pismo je napisano na računalniku, a so na njem našli Vidmarjev prstni odtis.

Po mnenju policije je Vidmar odtis pustil, ko mu je partnerica med obiskom dala v vpogled pretipkano besedilo. Poleg tega so mu med preiskavo v celici našli zvezek, v katerem so sledi pisanja in policija ocenjuje, da se vsebina nanaša na oba kazenska postopka, v katerih se je znašel Vidmar. Slednji trdi, da o tem pisanju ne ve nič.

Rop SKB
Rop SKB FOTO: Policija

Je vpleten tudi Vidmarjev odvetnik?

Kljub tem je Vidmar s svojo partnerico pristal v postopku zaradi domnevnega oviranja pravosodnih in drugih državnih organov. V postopku se je očitno znašel tudi Vidmarjev odvetnik Dejan Marković, ki naj bi po navedbah enega od pisem pristal na to, da se sreča z eno od prič v sodnem postopku zaradi ropa SKB in se z njo dogovori o vseh podrobnostih krivega pričanja.

Marković trdi, da se s pričo ni sestal in da se je z vsebino pisma seznanil šele, ko je tožilstvo to pismo vložilo v spis. "Navedbe iz poročila policije so nekorektne in so namenjene spodbijanju obrambe," je prepričan.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAMAN
01. 04. 2014 21.42
+13
Jasno je da čistvo vsa pisma ne morejo biti lažna ali zgolj naključje. Če mu je odvetnik pomagal pri vplivanju na priče, naj to razišče tožilstvo in za to pristojne službe, in naj se tudi njemu sodi. Odvetniki pomagajo v skladu s svojimi pooblastili, če jih prekoračijo bi morali, kot ostali dobiti "šut" karto iz Odvetnške zbornice in izbris iz registra odvetnikov, oz. časovno določeno prepoved opravljanja poklica. Vendar pri nas so očitno nedotakljivi, so svoja kasta. Tudi mi navadni smrtniki, ko storimo kaj nezakonitega, uza to nosimi posledice a ne?
Angela Franko
01. 04. 2014 19.55
+22
JA SEVEDA BO PRIZNAL KAJ PRIČAKUJETE OD ODVETNIKA ??? IN ROPARJA ?????
siFBI
02. 04. 2014 08.45
+1
Ja res! En laže na vse pretege, drugi bi pa tud usrane gate ukradel.
Azazo
02. 04. 2014 16.24
+2
mm22
01. 04. 2014 16.35
+17
Papirji,ki so bili skriti,kaj so poceli 91 leta in naprej.seveda ko so kradli drzav
mm22
01. 04. 2014 16.33
+8
Jansa ima prste vmes
felix59 drugič
01. 04. 2014 22.51
+5