Črna kronika

Ameriški trener obsojen spolne zlorabe dečkov

Pittsburgh, 23. 06. 2012 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Škandal, ki je močno pretresel univerzo Penn State, je dobil epilog. Sodišče je namreč nekdanjega pomočnika trenerja nogometnega moštva univerze Jerryja Sanduskyja spoznalo za krivega spolne zlorabe desetih fantov.

Sodišče v ameriški zvezni državi Pensilvanija je nekdanjega pomočnika trenerja nogometnega moštva univerze Penn State Jerryja Sanduskyja spoznalo za krivega spolne zlorabe desetih fantov. Danes 68-letni Sandusky je več let zlorabljal dečke, ki jim je "pomagal" preko svoje dobrodelne organizacije. Škandal je pretresel ZDA.

Sodišče v mestu Bellefonte je Sanduskyja spoznalo za krivega in ga obsodilo zaradi zlorabe desetih dečkov v 15 letih. Kazen mu bodo predvidoma izrekli čez približno tri mesece, grozi pa mu dosmrtna ječa.

Razsodbo je pred sodiščem pozdravila množica ljudi, sam Sandusky, ki bo moral na izrek kazni počakati za zapahi, pa je pred sodniki pokazal le malo čustev. Njegova obramba se bo skoraj zagotovo pritožila.

Pred sodiščem je od 11. junija, ko se je proces začel, pričalo osem mladih moških, ki so spregovorili o vrsti zlorab, ki so jih trpeli, od poljubljanja do oralnega seksa in analnega posilstva.

Škandal je pretresel ZDA.
Škandal je pretresel ZDA. FOTO: Reuters

Sandusky zanikal obtožbe

Sam Sandusky ni pričal, je pa v preteklosti večkrat zanikal obtožbe. Njegova obramba je trdila, da so si tožniki zaradi obetov finančne koristi izmislili zgodbice o zlorabah. A porotniki so pričanjem žrtev verjeli in tako pritrdili glavnemu tožilcu, ki je Sanduskyja označil za "plenilskega pedofila".

Tik pred odločitvijo sodnikov je sicer prek svojih odvetnikov najmlajši od šestih posvojencev Sanduskyja Matt sporočil, da je bil tudi sam žrtev svojega krušnega očeta in da bi bil pripravljen pričati v korist tožilstva.

Sandusky je fante zlorabljal od leta 1994 do 2008, žrtve pa je dobival znotraj svoje dobrodelne organizacije "Second Mile", ki je minuli mesec zaradi škandala bankrotirala. Igralci univerzitetnega nogometa naj bi bili zanj že prestari.

Škandal pretresel univerzo

Primer je izbruhnil pred štirimi leti, ko je eden od domnevno zlorabljenih fantov to prijavil policiji, ki je nato začela preiskavo. Fant je trdil, da ga je Sandusky spolno zlorabljal doma, sicer pa je fante pridobival med drugim z darili, kot so vstopnice za nogometne tekme, računalniki in tudi z gotovino.

Škandal je močno pretresel univerzo Penn State, ki je ena izmed najboljših ameriških šol, ko gre za nogomet, in tudi širšo javnost ZDA. Odnesel je tudi glavnega trenerja Joeja Paterna, ki je bil zelo znan in uspešen.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sonyboy
24. 06. 2012 23.56
+1
res ne bom nikol razumel kk se lahk fantje tkle pustijo, za punce mi je čist jasno! sam pobi bi se pa res lahk mal bol postavli za sebe ne pa da se pustijo takmu starmu prdcu jao! a ga nemorejo nekam sunat pa se dret, ni da ne bi kdo pršu pogledat ka se dogaja!
kick.your-ass
23. 06. 2012 18.51
+2
samo dva komentarja? ljudemje čist normalno če to naredi trener.... ko pa je treba duhovnika spluvat so vsi zravn....
YUGO45
23. 06. 2012 19.18
+3
Dazhbog
23. 06. 2012 23.05
+11
Vidim, da ne opaziš razlike, ta trener gre v zapor, duhovnik pa samo v drugo župnijo. Problem ni v tem da so med duhovniki pedofili (nam je je jasno da predofil detektor ne obstaja), problem je v tem, ker cerkev namesto, da bi to sankcionirala (prijavila organom pregona) take ljudi ščiti.
BojanMahr
24. 06. 2012 00.10
+2
samo 2 komentarja sta zato ker se to ni zgodil na Hrvaškem.
komarec
23. 06. 2012 17.27
+9
kastracija brez milosti.
Akolajn
23. 06. 2012 15.32
+17
Pri nas bi mu dali 1 mesec zapora in malo pogojne kazni.