Črna kronika

V enem dnevu utonila dva otroka

Zagreb, 24. 05. 2009 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skorajšnji začetek poletne sezone sta na Hrvaškem že zaznamovali tragični smrti dveh otrok. 6-letna deklica se je utopila v Tuheljskih toplicah, 14-letnik pa v Kolpi.

Iz Hrvaške poročajo o tragični smrti 6-letne deklice, ki se je utopila v bazenu v Tuheljskih toplicah.

Tuheljske toplice so tik ob slovensko-hrvaški meji in so v lasti sosednjega slovenskega zdravilišča Terme Olimia.

Dekličino truplo v bazenu je okoli 10.30 opazila ena od kopalk na bazenu, sicer zdravnica po poklicu, ki jo je tudi izvlekla. Do prihoda reševalcev sta deklico na kraju tragične nesreče oživljala ona in eden od reševalcev, nato pa so jo prepeljali v bolnišnico Zabok, kjer so se zdravniki še naprej borili za njeno življenje. A na žalost neuspešno, saj je deklica ob 12.40 umrla.

Usoden je bil zunanji bazen, ki je na najbolj globokem delu globok le 110 centimetrov.
Usoden je bil zunanji bazen, ki je na najbolj globokem delu globok le 110 centimetrov. FOTO: Terme Tuhelj

"Nesreča se je zgodila na zunanjem bazenu. Kljub hitremu ukrepanju in oživljanju, deklici ni bilo pomoči. Umrla je ob 12.43. Okoliščine nesreče še preiskujemo," je povedal vodja krapinsko-zagorske OKC. Deklica je bila na bazenu s starši. Čeprav je bilo sprva govora, da sta jo oče in mati pustila samo, se je kasneje izkazalo, da sta jo le iskala. Skupaj so bili namreč v bazenu, ko se je deklica v nekem trenutku oddaljila. Starša sta jo najprej iskala v bazenu, nato pa še izven njega. Medtem ko sta jo iskala, so kopalci dekličino trupelce že našli. Na kraj nesreče sta prišla le nekaj minut po tem, ko so jo izvlekli iz bazena. Mati se je onesvestila, zato so tudi njo odpeljali v bolnišnico. Policiji z njima še ni uspelo govoriti, saj sta v šoku. 

'Vse po pravilih!'

"Deklico so izvlekli iz vode in ji takoj nudili prvo pomoč – tako naši reševalci kot kopalka, ki je po poklicu zdravnica. Čim so prišli reševalci, so prevzeli oživljanje, a ji kljub ustrezni pomoči niso mogli pomagati,“ je za Index.hr povedala Ivana Kolar, direktorica toplic.

Dodala je še, da je v termah - kljub temu, da nimajo dežurnega zdravnika - potekalo vse v skladu s pravili. "Vsi naši reševalci in redarji so opravili tečaj prve pomoči. Pri nas je trenutno zaposlenih 12 reševalcev iz vode, ki so različno razporejeni na mestih okrog bazena, ki jih smatramo za kritična. Število reševalcev ob bazenih je odvisno od števila kopalcev. Kopališče je varno in dobro nadzirano, a kopalce vedno opozarjamo, da morajo paziti nase, še bolj pa na svoje otroke, ker je za kaj tako tragičnega dovolj samo kratek trenutek nepazljivosti!“ 

Utonil tudi 14-letnik

Podobna tragedija se je malo kasneje, okoli 15. ure, zgodila še na mestnem kopališču v Petrinji.

Po besedah očividcev je 14-letni deček, domačin, plaval v reki Kolpi, kjer je sicer ograjeno mestno kopališče, in kar naenkrat izginil pod vodo. Za njim so skočili prijatelji, ga izvlekli na suho in ga poskusili oživeti. Na kraj dogodka so prišli tudi reševalci, ki so dečka oživljali, a so ga lahko le razglasili za mrtvega.

Policija primer še preiskuje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou