Črna kronika

Dve raftarski nesreči v enem tednu. Strokovnjaki: Gre za nesrečno naključje

Kobarid, 13. 05. 2013 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

48-letnega izraelskega državljana, ki je bil udeležen v raftarski nesreči na sotočju Soče in Koritnice v Bovcu, so našli mrtvega. Dve raftarski nesreči v enem tednu sta zgolj naključje, pravijo strokovnjaki, ki se strinjajo, da so vodniki raftov pri nas dovolj usposobljeni.

Danes ob 8. uri se je nadaljevala včeraj prekinjena iskalna akcija 48-letnega izraelskega državljana, ki se mu po raftarski nesreči na sotočju Soče in Koritnice v Bovcu ni uspelo rešiti iz vode.

Poleg bovških policistov in policistov posebne policijske enote – gorske enote PU Nova Gorica so v njej sodelovali tamkajšnji gasilci, GRS Bovec, potapljači, raftarji in kajakaši oz. skupaj 35 ljudi.

Ob 10.10 so pogrešanega našli mrtvega. "Približno kilometer navzdol od sotočja rek blizu vasi Čezsoča je bilo najdeno moško truplo. Glede na okoliščine najdbe je bilo mogoče domnevati, da gre za truplo pogrešanega 48-letnega izraelskega državljana, kar je bilo tudi že potrjeno v nadaljnjem postopku identifikacije," so sporočili s PU Nova Gorica.

Raftarska nesreča
Raftarska nesreča FOTO: POP TV

Včeraj ga je iskalo 60 ljudi

Nesreča rafta, v katerem so bili štirje izraelski turisti, stari 38, 48, 54 in 58 let in 28-letni slovenski vodnik, se je zgodila včeraj okoli 12.40. Po okoli 150 metrih od vstopnega mesta je raft zadel v podvodno skalo in se prevrnil. Trije turisti in vodnik so po približno 300 metrih izplavali, Izraelcu pa to ni uspelo.

Na seznamu 143 vodnikov in učiteljev raftinga Rafting zveze Slovenije ni nobenega od vodnikov, ki sta bila udeležena v nesrečah. Je pa vodnik, ki je raft vodil ob nedeljski tragediji, imel licenco za reševanje iz divjih voda, so poročali v oddaji 24UR OB ENIH.

Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik, so nedeljsko iskalno akcijo, v kateri je sodelovalo približno 60 ljudi, prekinili ob 20. uri. Potekala je od sotočja rek Koritnice in Soče do naselja Log Čezsoški. Pregledali so tamkajšnja obrežja, gozdno območje ob reki Soči, in predele, v katerih reka upočasni tok.

Kot je znano, se je že prejšnji ponedeljek med Trnovim in Kobaridom prevrnil raft, pri tem pa je umrl vodnik. To je torej že druga tovrstna nesreča v enem tednu. Kaj se dogaja?

Hrovat: To je zgolj naključje

Filip Hrovat iz športnega centra Bovec je za 24ur.com povedal, da pri tem ne igrajo vloge ne znanje, ne izkušenost in ne vodostaj. "S tem se ukvarjam že 25 let in sem videl že marsikaj. Bila so obdobja pet, šest, sedem sezon, ko se ni zgodilo nič, bile so pa tudi črne sezone, ko se je utopilo tudi po šest ljudi – mislim, da je bilo to največ v eni sezoni. Tokrat je res, da se je to prvič zgodilo dvema firmama pri nas," je pojasnil in dodal, da se nesreče pač dogajajo. "V to je povedlo enostavno golo naključje. To se pač zgodi, je kot potres. Pač udari," je dejal.

rafting
rafting FOTO: Thinkstock

Na vprašanje, ali so morda slovenski vodniki raftov  premalo usposobljeni, je odgovoril, da ne. "Zadnjih pet let smo podvrženi velikim kontrolam in vsi so izobraženi tako, kot morajo biti. Vsi imajo licence, vsi so reševalci iz divje vode in so tudi vodniki rafta. A pri reševanju iz divje vode je tako … Če imaš človeka v vizualnem kontaktu, ga lahko rešuješ, če pa človek izgine, pa nimaš kaj reševati."

Za pridobitev licence je treba pri rafting zvezi Slovenije opraviti izpit za tečaj vodnika rafta oz. učitelja raftanja, odvisno katero stopnjo se opravlja. Na Upravi za zaščito in reševanje se naredi še izpit za reševalca iz divje vode C, kar ni enako kot reševanje iz mirne vode na morju ali na bazenu. Izpit je nato treba obnoviti vsake tri leta, je še pojasnil Hrovat.

Kavs: Splet nesrečnih okoliščin

Da gre za splet nesrečnih okoliščin, meni tudi Goran Kavs, ki se z raftanjem ukvarja poklicno. "Reka Soča je postala svetovno prepoznavna reka. Če je bilo pred 15 leti le nekaj podjetij, ki so se ukvarjala s tem, je danes povsem drugače. Tukaj regulative na trgu ni, s to dejavnostjo se ukvarja vsaj 30 lokalnih podjetij in vsaj 100 tujih. Vsa ta podjetja smo v 20 letih peljala vsaj pol milijona obiskovalcev po Soči, to pomeni, da je statistično gledano ta dejavnost varna," je pojasnil.

Priznava, da je Soča v spomladanskem času tehnično bolj zahtevna, a vodniki so po njegovem mnenju dobro usposobljeni in imajo izkušnje. Meni, da mora država postaviti neke okvire, ki jih zdaj ni. Nihče ne določa ali ureja plovne poti. "Ni nekega organa, ki bi usmerjal, stvar lastne presoje ali presoje agencije je, kdaj in kako se lahko gre na reko. Vsak lahko kupi raft in začne to dejavnost. Stremeti je treba k profesionalizaciji. Ponudbo bi bilo treba spraviti na višjo raven, tako cenovno kot izvedbeno," pravi Kavs.

Po njegovem mnenju je težava tudi v tem, da opravljajo gospodarsko dejavnost, potrebujejo pa licenco za športno. "Izobraževanja izvajajo panožne zveze, potrjuje pa jih olimpijski komite. Postavlja se vprašanje, ali je to pravilno," je dodal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1