Črna kronika

36.000 evrov za smrt novorojenčka

Novo mesto, 16. 12. 2008 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Anja Zupanc
Komentarji
43

Sodišče je odločilo, da mora novomeška bolnišnica Renati in Željku Salamonu, ki sta med porodom zaradi zdravniških napak izgubila sina Aleksa, izplačati 36 tisoč evrov.

Sodišče je odločilo, da mora novomeška bolnišnica Renati in Željku Salamonu, ki sta med porodom zaradi zdravniških napak izgubila sina Aleksa, izplačati 36 tisoč evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sanci.al
20. 12. 2008 22.13
Uboga starša, moje sožalje obema!!človeško življenje je res nepreccenljivo, tele dohtarje pa bi bilo potrebno malo več kontrolirati, saj se njihove napake kar nekam pogosto dogajajo!!!
kristenlove
18. 12. 2008 21.28
kt en cent folk to je živo bitje Denar jim ne bo nikoli povrnil trplenja, žalosti in njihovega sinka se strinjam
bb38150
18. 12. 2008 18.42
Denar jim ne bo nikoli povrnil trplenja, žalosti in njihovega sinka.
Ciril Ajster
18. 12. 2008 13.05
Napaka je bila,odgovornost tudi mora biti,saj bo le tako nek napredek pri zaščitenih belih bogovih,da se bodo zavedali da niso vsemogočni.Upam da jih bodo obsodili za vzor drugim.
Bartolomeus
18. 12. 2008 12.18
Kar se tiče Arneža, je sreča, da je v tujini...tam so namreč prepovedani poskusi na živih ljudeh.
Tina42
18. 12. 2008 01.07
Ne bom sodila,ker ne poznam zgodbe,kaj se je v resnici tam dogajalo.Iz lastnih izkusenj pa lahko recem le obema zdravnikoma,ki sta omenjena,hvala ker sta me operirala in sem se po operaciji pocutila več kot dobro.Ne bom pa pozabila trenutkov pred operacijo,ko me je g.Miajlović,prijel za roko in mi rekel:ne skrbite vse bo uredu..še danes po tolkih letih čutim njegov stisk roke in pogled v oči,ki mi je dal pogum in predvsem upanje in vero.. Hvala obema še enkrat!
yeyo.white
18. 12. 2008 00.03
36K eur? smesno nizek znesek
Darja Pelko 1
17. 12. 2008 23.26
Oceniti koliko je vredno človeško življenje je nemogoče.Vendar naj novinarji javnosti podajo objektivno mnenje.Zgodba ima vedno toliko plati ,kolikor je bilo udeležencevv dani situaciji.Pa da povem bistvo, sama sem iz okolice Novega mesta.Lahko rečem samo nekaj,da babice kot je ga.Metka Kovačič verjetno ni v Sloveniji tako predane, potrpežljive, vdane svojemu poklicu. Razdaja se za vsako pacientko.Kot vem je babica zelo dolgo.Bila je pri mojem rojstvu pa bom jaz naslednji mesec rodila pa je še vedno polna volje in energije do dela.v tem dolgem času delavne dobe pa se lahko zgodi tudi kak dogodek,ki te zaznamuje za vse življenje. mislite ,da je njim lahko,če bi lahko zavrteli čas nazaj bi ga in bi reagirali drugače. vem pa da ni bilo to zaradi šlamparije.Upam ,da naslednji mesec ko rodim vidim ga.Metko in g.Miajloviča,ker tisti ki smo njihovi pacienti vemo ,da so strokovnjaki na svojem področju.Verjemite mi,da že vest naloži dovol veliko kazen za vse živlenje. Metka pa je zame še vedno naj babica.
Elena.s
17. 12. 2008 22.05
mislil da je naredil prav?misliti nič vedeti to je že uboj to pomeni zaporna kazen za uboj človeka
Jinks
17. 12. 2008 19.54
S takimi sodbami se začne pravica! Morali pa bi odgovajati predvsem zdravniki in zdravniške sestre! To čakamo! Ker denar je slaba tolažba...
factory
17. 12. 2008 13.53
Osebno menim,da je človeško življenje neprecenljivo in da je vsota samo 36.ooo€ premalo vse te zdravnike in babico,ki so sodelovali pri porodu pa bi bilo treba zapret. Sožalje staršema vsak,ki je starš ve kaj doživljata sedaj tale dva.
skk
17. 12. 2008 13.07
pajtlerblanka17.12.2008, 06:581 KONČNO JE ENA PAMETNA SODBA PADLA, BO OPOMIN PREMISLEK Nisem vedu da je človeško življenje samo tok vredno, Blanka....................... Nekaj je kolektivna odgovornost, ki pa po moje v takih primerih ni ravno vse, kar se da naredit. A bi vi še imeli službo in kakršnokoli možnost nadaljevanja kariere v svojem fohu, če bi enkrat nekaj huda zaje.... ???
maj25
17. 12. 2008 10.38
@lorn; ti lahko poves neko subjektivno mnenje, kaksen odnos so imeli do tebe zdravniki. Verjetno ima zgodba tudi drugo plat, ki bi jo povedal doticni zdravnik in sem preprican, da bi bila popolnoma drugacna od tvoje. Resnica je verjetno nekje vmes... Vem le, da je odnos do zdravnikov v nasi drzavi na psu, vse se mece visti kos, vsi naj bi bili slabi, arogantni, z vecvrednostnim kompleksom itd itd. Zal mi nikoli ne bo jasno, da do cloveka, ki ti prejsnji vecer resi zivljenje, ni niti toliko odnosa, da bi mu stisil roko in se mu zahvalil. Osebno se zahvalim nekemu obrtniku, ki mi npr pride popoldne zamenjat vodovodni ventil (je nasel luknjo v svojem delavniku) in mi za 45 minut dela vzame 90€ (seveda neobdavcenih). Vsak clovek je rad za svoje delo placan posteno. Se odgovor na tvoje vprasanje, veliko stevilo specializantov (pa tudi ostalih vrhunskih zdravnikov, npr dr. Arnez ipd) se ze odloca za delo v tujini, kjer so norme opravljenega dela manjse kot pri nas, placa pa neprimerljivo boljsa.
izbruh@gmail.com
17. 12. 2008 10.29
Fino bi bilo, če bi bili ljudje tudi do sebe tako kritični kot do zdravnikov: da bi npr. vozili vedno trezni in s predpisano hitrostjo. Veliko več smrti povzročijo vozniki kot zdravniki, pa jih nihče tako ostro ne obsoja, ker se vsak zaveda, da je tudi sam eden od tistih, ki delajo neumnosti po cesti...
Matjaž Lenar?i? 1
17. 12. 2008 09.22
Hudo je če ostaneš brez otroka..sožalje staršem ,ampak največ res moramo narediti mamice pri porodu , pomembna je tudi psihična pripravljenost bodoče mamice. Manj ko dobiš zdravil , bolj čutiš popadke lažje sodeluješ in misliš samo na to ,da zagledaš svojega otročička, se trudiš, slediš dobesedno navodilom zdravnikovin misliš na to da tudi ubogem malem otročku ni lahko , če pa res ne gre in če je mamica pač preveč pod upljivi zdravil, bi mogli potem ukreniti drugače.Saj same vemo in čutimo če bo ratal normalen porod ali ne ....pač poveš , da nebo šlo.
Buena Vita
17. 12. 2008 06.58
KONČNO JE ENA PAMETNA SODBA PADLA, BO OPOMIN PREMISLEK
nask
17. 12. 2008 06.09
sankcionirati zdravnike, ki so storili to malomarnost, če so sploh krivi, ostalim pa plače dvigniti, in omejiti delo na določene ure, zaposliti več zdravnikov, oni odgovarjajo za svoja dejanja z malimi plačami, oni v parlamentu pa samo meglo mešajo in za nič ne odgovarjajo pa že itak imajo lepe plače, v parlamentu spijo, berejo časopis, kosila imajo ceneje kot študentje, saj lahko če pa jih mi plačujemo,
Kolpski
17. 12. 2008 06.07
Sarcom2 - precej grdo tole tvoje posploševanje. Žal v takih institucijah prihaja tudi do napak, ki so večkrat tudi usodne. Pa blatenje novomeškega zdravstva - daj no pa ja nimajo vsi samo slabih izkušenj. Napake, ki si jih navedel se dogajajo povsod v Sloveniji in tudi v svetu, ne samo v Nm. Drugače pa, lani tak čas sem v NM porodnišnici rodila hčerkico in o izkušnjah s porodnim in oddelčnim osebjem lahko govorim samo lepo in tudi 4 mesece kasneje, ko sem bila na operaciji materničnih miomov tudi.
jakart@email.si
16. 12. 2008 23.56
Kaj bi pa rekel en ortoped v ZDA, če bi mu za isti obseg dela ponudil 10% njegove sedanje plače? Res kdo misli, da so pri nas možne ameriške odškodnine? Tega denarja ni ne pri zdravnikih, ne pri zavarovalnicah. Koliko bi pa zneslo naše avtomobilsko zavarovanje, če bi vsak oškodovanec v prometni nesreči dobil 1 mio. € odškodnine? Povem ti lahko, kaj se je zgodilo v VB. Po (pre)mastnem dvigu plač so njihovi splošni zdravniki začeli delati manj ur. Ni se jim ljubilo dežurati, z veseljem so se odpovedali dodatnemu zaslužku (ki so ga pobrali gostujoči zdravniki iz vse Evrope). Reci temu... veselje (in pravica) do svojega življenja. Če smo realni, se pehanje za dodatnim zaslužkom za večino konča, ko imamo pokrite osnove (stanovanje, avto, pokojnina, prihranki za šolanje otrok...) Torej je dvigovanje plač učinkovito le do določene točke, potem pa stopi v ospredje želja po normalnem družinskem življenju. To si želimo vsi, a ne? Za res: vsak zdravnik odgovarja za vsako svojo potezo (diagnoza, poseg idr.) in zelo slabo se lahko konča, če si dovoli, da vpliva na delo njegova (ne)motiviranost. Vsak vesten in sebe spoštujoč zdravnik lahko da odpoved in se s tem reši odgovornosti za delo v okolju, ki mu ne ustreza. Zato pa je tak primankljaj kadra v nekaterih naših bolnišnicah.
lorn
16. 12. 2008 23.23
jakart in maj25 - žal nimam časa, pa po pravici niti volje, da bi opisal nekaj primerov iz prve roke in podoživljal grozljive trenutke, ampak verjemita, da niso imeli nobene zveze s preobremenjenostjo ali majhno plačo zdravnikov. Šlo je za aroganco in nemarnost prve vrste in to v vseh primerih. Ampak nima smisla razlagati - vprašal pa bi vaju nekaj. KAJ MENITA, DA BI STORILA VEČINA PREOBREMENJENIH ZDRAVNIKOV, ČE BI JIM ZA ISTI OBSEG DELA PONUDILI, RECIMO TISOČ EVROV VEČ PLAČE? BI SPREJELI PONUJENO IN BILI ZA TOLIKO VEČ DENARJA RADE VOLJE PREOBREMENJENI ŠE NAPREJ, ALI BI SE TEMU ODREKLI IN ZA TRENUTNO PLAČO RAJE DELALI MANJ? BO ZDRAVNIK PO 10-ih urah DELA Z VIŠJO PLAČO POSTAVIL BOLJŠO DIAGNOZO, ITD. KOT JO POSTAVI ZDAJ PO 10-ih urah S TISOČ EVRI MANJ? Vprašanj je še veliko, debata bi bila dolga in vroča, ampak zanima me vajino, pa tudi mnenje drugih o tem.