Črna kronika

3500 evrov za pot čez mejo

Gradec, 08. 02. 2008 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Policija je razbila kriminalno mrežo, ki je delovala tudi v Sloveniji, in aretirala več kot sto ljudi.

Avstrijska policija je v sodelovanju s slovenskimi in hrvaškim kolegi po večmesečni preiskavi razbila mednarodno kriminalno mrežo, ki je nezakonitim prebežnikom pomagala pri prevozu in prečkanju meja. Aretirali so 107 oseb.

Kriminalci naj bi prebežnikom za pot čez mejo zaračunavali do 3500 evrov. Slika je simbolična.
Kriminalci naj bi prebežnikom za pot čez mejo zaračunavali do 3500 evrov. Slika je simbolična. FOTO: Reuters

Preiskava še ni končana, po navedbah policije pa naj bi v naslednjih dneh prišlo do novih aretacij. Policija je do sedaj preiskala več kot sto tovornjakov iz Slovenije, Hrvaške, Albanije in Srbije ter pri tem prijela tudi 461 nezakonitih prebežnikov. Pri hišnih preiskavah aretiranih oseb so našli več kosov orožja, razstrelivo, narkotike in različne aparature za komuniciranje.

Mreža prevoznikov je bila organizirana kot podjetje, v katerem je imel vsak član svoje področje dela. Prevozniki so bili o dogajanju na območju meja dobra informirani in so lahko prehode nezakonitih prebežnikov preko meje organizirali skoraj neovirano. Prečkanje meje je skupina organizirala v Slovenijo, Hrvaško in v Avstrijo. Prebežniki so mejo prestopali peš, v spremstvu vodnikov.

Po prestopu meje je skupina prebežnike v tovornjakih vozila naprej. Skriti so bili v prikolicah, ponavadi so bili tam zaprti več brez vode in pri visokih temperaturah. V nekaterih primerih so bili prebežniki v Sloveniji skriti tudi v bunkerjih, kjer so čakali na nadaljnji prevoz. Za pot so odšteli do 3500 evrov na osebo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sandi_and1@email.si
10. 02. 2008 18.15
Ah to je se premalo za voznjo cez mejo.Men placajo trikrat vec
malena__79@hotmail.com
10. 02. 2008 07.41
Če bi obstajala pravičnost,za vse ljudi enako na tem planetu ,potem sploh nebi obstajale meje ter vsi ljudje bi se lahko svobodno gibali ter živeli na kateremkoli ozemlju.Ne zdi se mi prav,da se rodiš v kaki revni državi,da jo ne smeš zapustiti in si primoran živeti tam v revščini,do konca svojega življenja.Itak,da vsak človek,poskuša zase ,izcimiti iz življenja najbolje kar se da.Po eni strani dam prav tej kriminalni mreži,saj ne vidim,da bi s temi dejanji komu naškodili.Razen mogoče nam državljanom,ker v tem primeru je več kraj ,samo zato pa spet krivim zakone.
minnaema@yahoo.com
09. 02. 2008 20.52
ORGANIZATORJE TAKŠNEGA UMAZANEGA DELA BI BILO POTREBNO ARETIRATI ZA VELIKO LET, DOKLER JIM NOGE BI ODPOVEDALE,(saj NISO VREDNI, TAKŠNI LJUDJE, KI SE BOGATIJO NA ŽULJIH NESREČNIH LJUDI), DA JIH ZEMLJA NOSI - RESNIČNO SO TAKŠNE STVARI ABOMINACIJSKE !
parefin@yahoo.com
09. 02. 2008 12.35
Only in Balkan(Slovenia) Kaksni izkoriscevalski Balkanci smo Slovenci!!