Črna kronika

32-letnik, ki je umoril ženo in njeno truplo prevažal v avtu, umrl

Ljubljana, 26. 02. 2015 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./N.Š.
Komentarji
0

32-letnik, ki so ga v Celju policisti ustavili, ker ni uporabljal varnostnega pasu, v njegovem avtomobilu pa našli truplo njegove žene, je v celjskem priporu storil samomor. Okrožno sodišče v Celju je imenovalo komisijo za ugotovitev vzroka smrti pripornika.

32-letnik, ki so ga 13. februarja v Celju naključno ustavili policisti in v njegovem avtomobilu odkrili ženino truplo, je včeraj v celjskem priporu storil samomor, so potrdili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij. "Okrožno sodišče v Celju je skladno s 67. členom Pravilnika o izvrševanju pripora imenovalo komisijo za ugotovitev vzroka smrti pripornika. Zaradi interesa preiskave podrobnosti o včerajšnjem dogodku ne moremo podati," so še sporočili.

Kot smo poročali, je patrulja PP Laško moškega naključno ustavila, ker ni uporabljal varnostnega pasu. Policista sta nato na tleh med sprednjimi in zadnjimi sedeži opazila negibno osebo. Vprašala sta ga, kdo je to, on pa jima je hladnokrvno odgovoril, da je ubil svojo ženo.

Policisti in kriminalisti so ugotovili, da je 32-letnik že dlje časa načrtoval, da bo 31-letnico, s katero nista več živela skupaj, saj se je januarja preselila nazaj k staršem, ubil, če ga bo zavrnila ob vprašanju, da bi še naprej skupaj živela.

Ko je končala službo, je pristopil do nje in jo pod pretvezo, da bi se v miru pogovorila, prepričal, da ga je vzela s seboj v avto. Med vožnjo do Celja je predlagal, da bi šla na pijačo v mestni park, kamor je dejansko tudi zapeljala. V vozilu sta bila nekaj časa, saj je bil lokal že zaprt. Ker ga je takrat še enkrat zavrnila, se je odločil, da jo bo ubil.

Policisti so 32-letnika v preteklosti že obravnavali. Leta 2011 mu je bil zaradi nasilja v družini izrečen ukrep prepovedi približevanja. Nato so ga iz istega razloga obravnavali še letos januarja, ko mu je bil znova izrečen ukrep, a le za deset dni in tudi ta ni več veljal.

Avtobusna postaja
Avtobusna postaja FOTO: POP TV

Kako prepoznati opozorilne znake?

Tragedija je bila sicer le zadnja v vrsti podobnih dogodkov, ki so v zadnjih letih pretresli Slovenijo. Tudi pri nas se namreč zveze vse pogosteje končajo po scenariju umor - samomor, ki ga v tujini že prepoznavajo kot nov zaskrbljujoč trend, do katerega običajno pripelje vrsta okoliščin v kombinaciji z osebnostnimi lastnostmi in izkušnjami storilca.

Raziskovalci so medtem ugotovili, da čeprav je nekatere opozorilne znake, da obstaja nevarnost, da se bo zveza končala z najhujšim nasiljem, težko prepoznati, vseeno obstaja nekaj skupnih imenovalcev, ki lahko pomagajo pri prepoznavi opozilnih znakov.

Med najpogostejšimi opozorilnimi znaki je predhodno nasilje v zvezi. Nasilni moški ob koncu razmerja, če ga je zahtevala ženska, čutijo, da izgubljajo kontrolo nad partnerico. Da bi obdržali kontrolo, se po prošnjah, ki ne zaležejo, zatečejo k grožnjam, finančni kontroli ali celo k umoru. "Moški, ki v družinskem okolju izvajajo nasilje, pogosto čutijo, da jim ženska pripada. Ko ima ženska dovolj in želi oditi, pa se njihov svet sesuje in rečejo si, če te ne bom imel jaz, te pa ne bo imel nihče," pravi avtorica dela The Battered Woman Leonore Walker.

Kako ljubimo, se v veliki meri naučimo v svoji primarni družini. Če je že ljubezen naših staršev kaotična, obsesivna in nadzirajoča, je velika verjetnost, da je to način ljubezni, ki nam bo blizu v odrasli dobi. Psiholog John Moore

"To so ljudje, ki ima globoko zakoreninjen strah pred zapustitvijo in/ali izgubo kontrole. Globoko v sebi so prepričani, da bodo umrli, če se bo to zgodilo," pa pravi profesorica psihologije Pamela Alexander, ki svari, da morajo biti ženske, ko zaprosijo za prepoved približevanja nekdanjega partnerja, še posebej previdne. "Nalog je lahko za potencialnega storilca ultimativni znak, da je zveze konec, vsi njegovi najgloblji strahovi pa se bodo zdaj udejanjili tudi v praksi. Zato je to lahko sprožilec," opozarja.

Vendar pa predhodno nasilje ni pogoj. "Obdobje okoli razhoda je tisto, v katerem lahko čustva v osebi, ki ni bila prej nikoli nasilna, eksplodirajo v morilski bes," pravi predavateljica o nasilju v partnerski zvezi Jennifer Storm. "V petini primerov umorov ob koncu zveze, je bilo samo dejanje umora prvo nasilno dejanje s strani storilca," opozarja.

Tovrstna dejanja so pogostejša tudi pri osebah s predhodnimi duševnimi ali čustvenimi motnjami, ali ljudeh za katere je značilna obsesivna ljubezen. Strokovnjaki zato svarijo, da je zvezo najbolje prekiniti takoj, ko partner pokaže znake, ki kažejo na to, da želi osebo nadzirati, izolirati in si jo povsem podrediti.

Dodatno nevarnost predstavljajo uporaba drog ali alkohola, dostopnost orožja, pa tudi izguba službe, predvsem v primeru, ko gre za osebo, ki je v preteklosti že bila nasilna.

Še posebej previden pa je treba biti, če začne zapuščeni partner omenjati samomor, pravi David Adams, ki je s preživelimi storilci takšnih dejanj opravljal diagnostične intervjuje. "Veliko od njih mi je povedalo, da so nameravali pred partnerico storiti samomor, da bi ta imela do konca življenja na vesti njihovo smrt. A ko je prišlo do ključnega trenutka, jih je prevzel bes – ker si me zavrnila, si me uničila, zato bom jaz uničil tebe. Zato so se znesli nad partnerico. Ali pa najprej nad njo. Tretjina nasilnih koncev razmerja se namreč konča s smrtjo obeh partnerjev po scenariju umor - samomor."

Opozorilne znake lahko prepoznajo tudi prijatelji potencialnega storilca ali širša okolica. "Če se moški, ki se je pred kratkim razšel z žensko, ob šanku hvali, da 'ji bo že pokazal' ali je v opisih dejanja še bolj specifičen, to ni razlog za nasmešek ali trepljanje po rami in razmišljanje, da se samo šali, ampak znak za preplah," pravi nekdanji predsednik ameriškega združenja psihologov Frank Farley.

PREBERITE ŠE: Kako varno prekiniti zvezo, če sumite, da bi lahko bil partner, ko bo obveščen o koncu, nasilen?

Pomoč v stiski 
112Reševalna služba
01 520 99 00Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro)
116 123Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna brezplačna številka 24 ur na dan)
116 111TOM brezplačni telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 20. uro)
www.zivziv.siSpletna stran za razumevanje samomora za odrasle, bližnje in medije
www.tosemjaz.netSpletna stran za mlade

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni