Črna kronika

Obtoženci za posilstvo in umor sprožili spor med odvetniki

New Delhi, 07. 01. 2013 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./Reuters
Komentarji
7

V Indiji so v primeru posilstva in umora 23-letnice petim moškim na sodišču prebrali obtožnico. Moški ostajajo v priporu, dva med njimi pa sta tožilstvu ponudila, da bi pričala proti preostalim obtoženim.

Brutalno posilstvo in smrt 23-letnice še vedno odmevata tako v Indiji kot po svetu. Medijska pozornost je zdaj usmerjena predvsem v moške, ki so jih obtožili posilstva in umora. Danes je pet moških prišlo na sodišče, da bi slišali, kaj vse jim očita tožilstvo. Tožilec Rajiv Mohan je za Reuters dejal, da sta dva obtoženca, Vinaj Šarma in Pavan Gupta, izrazila željo, da bi pričala zoper druge obtožene v primeru. Upata namreč, da bi bila tako njuna kazen milejša. Ni še jasno, ali bo tožilstvo pristalo na dogovor z njima. Naslednja obravnava bo 10. januarja.

Poleg omenjene dvojice so obtoženi še Mukeš Kumar, Ram Singh in Akšaj Takur. Vsem obtoženim grozi najvišja možna kazen, to je smrtna kazen.

Še vedno pa ni jasno, ali bo obtožena peterica sploh imela odvetnika. Pred prihodom obtoženih na sodišče se je med odvetniki na sodišču razvnela burna razprava, saj so nekateri odvetniki glasno kritizirali svoje kolege, ki so pripravljeni braniti peterico. "Ne boš zagovarjal teh barbarov!" je zaklical eden od odvetnikov in s prstom pokazal na odvetnika Manoharja Lal Šarmo.

Zaradi kaosa na sodišču je sodnik obravnavo začasno prekinil. Obravnava se je nato nadaljevala za zaprtimi vrati, peterici pa so prebrali obtožnico. Po koncu današnje obravnave so moške odpeljali nazaj v pripor.

Šesti moški, ki so ga aretirali po posilstvu 23-letnice, danes ni prišel na sodišče. Trdi namreč, da je star 17 let in mu tako ne morejo soditi kot odraslemu. Predvideno je, da bo primer prevzelo sodišče za mladoletnike.

Pet osumljencev so v policijskem vozilu pripeljali na sodišče.
Pet osumljencev so v policijskem vozilu pripeljali na sodišče. FOTO: Reuters

Medtem v Indiji odmeva še en primer posilstva. V petek je namreč v predmestju New Delhija izginila 21-letnica. Žensko so nazadnje videli v službi v tovarni, ko se je odpravljala domov. A do doma ni nikoli prišla. Njen oče je odšel na policijo, da bi prijavil izginotje, a pravi, da ga policisti niso jemali resno. Namigovali so, da je njegova hčerka verjetno s kom pobegnila.

21-letnico so nato v soboto našli mrtvo. Njen oče je medijem povedal, da je pred smrtjo 21-letnico posililo več moških. V povezavi s primerom so policisti že aretirali dva moška, tretji osumljenec pa je še na begu. Zaradi domnevno sporne obravnave primera pa so pristojni suspendirali štiri policiste, enega pa premestili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3