Črna kronika

Dvajseta žrtev zastrupitve z metanolom: umrl 63-letni moški

Praga/Varšava, 17. 09. 2012 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Češkem je število smrtnih žrtev zastrupitve z metanolom naraslo na 20, o prvih primerih zastrupitve pa poročajo iz Slovaške. Medtem so na Poljskem prepovedali prodajo večine čeških alkoholnih pijač.

Dvajseto žrtev zastrupitve z alkoholom na Češkem so našli v petek, in sicer na železniški postaji v mestu Prerov na vzhodu države. Šlo je za 63-letnega moškega, ki je bil nezavesten. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer pa je kljub prizadevanjem zdravnikov v nedeljo umrl. Na Češkem so sicer v petek prepovedali prodajo alkoholnih pijač, ki imajo več kot 20 odstotkov alkohola.

O prvih zastrupitvah z metanolom poročajo tudi iz Slovaške. V nedeljo so tako v bolnišnico odpeljali osem oseb, od katerih so pri štirih odkrili zastrupitev z metanolom. Vsi štirje so na praznovanju rojstnega dne pili doma izdelano slivovko.

Policisti v lokalih na Češkem preverjajo upoštevanje prepovedi prodaje alkoholnih pijač, ki imajo več kot 20 odstotkov alkohola.
Policisti v lokalih na Češkem preverjajo upoštevanje prepovedi prodaje alkoholnih pijač, ki imajo več kot 20 odstotkov alkohola. FOTO: Reuters

O smrtnih primerih zaradi zastrupitve z metanolom poročajo iz Poljske. Dva izmed primerov so odkrili v mestu Sieradz, kjer naj bi žrtvi zaužili alkohol po poreklu iz Češke. Poljske oblasti so že sprožile obsežno preiskavo, v nedeljo pa so se tudi odločile za prepoved prodaje čeških alkoholnih pijač, z izjemo piva in vina.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicvic
18. 09. 2012 14.23
+2
Mislim, da pri nas kar kontrolirajo , pitje pa po pameti. Malo je zdravilo, veliko pa bacilo.
milanch
17. 09. 2012 21.16
+4
Naj se zgledujejo po nas, vsaki dan "malo" vina naša je doktrina, pa ti nima kaj bit :) ..dokler jetre zdržijo ...
mobutu1
17. 09. 2012 18.37
+3
6 let sem služboval na Češkem, tako da se glede kulturo pitja ne čudim posledicam.!? Vseeno pa je žalostno.
kleopatra-1
17. 09. 2012 19.44
+8
slovenci pri tej kulturi ne zaostajamo veliko
odpisan2x
17. 09. 2012 17.54
+0
odprto vprašanje inšpekcijskim službam rep slo,sem bil ves živčen in sem podrl šnops v uštariji me je tko zaštihal v ledvicah da se se komaj dvignil,mislim da se v sloveniji isto prodajajo takšne pijače samo v slo imamo več fizične kondicije,v uštarijah se niti vode ne upam več spit,
Jimi1
17. 09. 2012 12.34
+8
V opozorilo, da Slivovka, ki ni iz zrelih sliv temveč iz predčasno odpadlih kuhana vsebuje precej metanola... Za žganje morajo biti uporabljene slive zrele ! Pri slivovki se na začetku kar priteče iz kotla cca 3 dcl. odlije stran. Ta odlitek je zgolj za za namakanje arnike uporaben, ker vsebuje metanol in cianide....
sherum
17. 09. 2012 10.55
+20
Proizvajalca takih alkoholnih pijać je potrebno poiskati , ne pa prepoved točenja alkohola . . Spet bodo nekateri veliko zaslužili z prodajo alkohola na črno . Prohibicija se že davno ni obnesla .