Črna kronika

ZDA: 15-mesečni dvojčici umrli v razgretem avtomobilu

Atlanta, 05. 08. 2016 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dvojčici Ariel Roxanne North in Alaynah Maryanne North iz ameriške zvezne države Georgia sta umrli, ker ju je oče pozabil v razgretem avtomobilu. Znanstvenik, ki je zadnje desetletje posvetil raziskovanju te teme, pravi, da se takšna tragedija lahko zgodi vsakomur. Težava je v "napaki" v delovanju človeškega spomina.

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

Iz Združenih držav poročajo o novem tragičnem primeru smrti otrok v razgretem avtu. V kraju Carrollton zvezni državi Georgia sta zaradi hude vročine, ki sta ji bili izpostavljeni, umrli komaj 15 mesecev stari dvojčici. Njunega 24-letnega očeta so aretirali.

Policijo so poklicali sosedje, ki so slišali obupane krike. Ko so prispeli na kraj, sta bili deklici v otroškem bazenčku, oče pa ju je poskušal oživljati, je povedal policijski načelnik Chris Dobbs. Sosedje so prinesli vrečke z ledom, da bi tako ohladili njuni pregreti telesci, a žal je bil ves trud zaman. Deklici, Ariel Roxanne North in Alaynah Maryanne North, so prepeljali v bolnišnico, kjer sta umrli.

To poletje je v razgretih avtomobilih v ZDA umrlo že 26 otrok, skoraj dvakrat kot lani v enakem času. Odgovorni niso vedno starši, ki otroka pozabijo v avtu, zabeležili so namreč tudi več primerov, ko so otroci sami splezali v vozilo, potem pa niso mogli ven.

Lahko se zgodi vsakomur

Domneve, da se takšne tragedijo dogajajo le brezvestnim staršem, ne držijo. Zgodi se lahko vsakomur, opozarjajo v ameriški organizaciji Kids and Cars (Otroci in avtomobili), ki se ukvarja prav s to temo. Potrjuje jim tudi nevroznanstvenik David Diamond, ki že več kot deset let išče odgovor na vprašanje, zakaj starši pozabljajo otroke v avtomobilih. 

Razlago je našel v delovanju človeških možganov oziroma možganskih centrov, povezanih s spomini. Ko nameravamo narediti nekaj, kar sicer ni naša rutina, na primer otroka odpeljati v varstvo, se to zabeleži v določen del možganov. Drugi pa je zadolžen za naša vsakodnevna opravila, kot je pot v službo. Tragedija se zgodi, ker drugi včasih prevlada nad prvim, je pojasnil Diamond. Hkrati se oblikuje še lažen spomin, da smo tisto, kar bi morali, tudi dejansko postorili. "Ta anomalija pojasni, zakaj so starši nadaljevali s svojimi vsakodnevnimi opravki in celo razlagali, da morajo prej iz službe, da bodo šli po otroka v vrtec," je ponazoril Diamond. Takšne spominske težave sicer občasno doživljamo vsi, na primer takrat, ko se na poti domov pozabimo ustaviti v trgovini, je dodal. 

Kako preprečiti tragedijo?

Starši, ki so otroka pozabili v avtu, poročajo, da so bili napeti, pod stresom, da se jim je mudilo, trpeli so zaradi pomanjkanja spanja.

In kako preprečiti tragedijo? Eden od načinov je, da si v vidno polje postavimo "opomnik", na primer medvedka ali torbo z otrokovimi potrebščinami. Obstajajo tudi aplikacije, ki sporočajo, če je otrok v sedežu, ko avto zapustimo, proizvajalec avtomobilov GM pa je v enega od svojih modelov vgradil poseben alarm, ki v tem primeru zapiska. Tako Diamond kot organizacija Kids and Cars si prizadevata, da bi takšni sistemi postali osnovna oprema vozil. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1