Glasba
Oglas

1. urbano urbani UF! festival

Ljubljana, 24. 05. 2012 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

12. junija bo v Ljubljani, natančneje v Križankah, potekal prvi UF! urbani festival. Premierno se bosta v Sloveniji predstavili zasedbi The Ting Tings in Crystal Castles. Nastopili pa bodo še Willy Moon, N'Toko, New Wave Syria in Barely Modern.

The Ting Tings (Foto: Arhiv naročnika)
The Ting Tings (Foto: Arhiv naročnika) FOTO:

Slovenska prestolnica po zaslugi Kina Šiške stopa v moderno festivalsko vročico. Dogajanje prvega UF! urbanega festivala je zgoščeno zgolj v en dan, saj se bo 12. junija v ljubljanskih Križankah od 19. ure zvrstilo lepo število eminentnih imen. Glavni tuji gostji bosta zasedbi The Ting Tings in Crystal Castles. Oboje mešana dua, moškega in ženske, predstavljata svojevrsten segment v moderni glasbi, saj uživata precejšnjo popularnost pri svojem občinstvu. Če so nam Goldfrapp po čudnem naključju ušli, The Kills in The Do pa (zaenkrat) do Slovenije še niso segli, potem lahko z veliko navdušenja pri nas prvič pričakujemo duo The Ting Tings, ki ga sestavljata Jules de Martino in Katie White, oba multitalentirana glasbenika. Leta 2008 sta udarila s prvencem We Started Nothing, zagotovo pa je bilo nemogoče preslišati njun hit That’s Not My Name, ki ju je skupaj s singloma Great DJ in Shut Up And Let Me Go popeljal do dvemilijonske naklade. Njuno glasbo so v štirih letih uporabili kot "soundtrack" sodobne kulture, saj so se pesmi pojavljale tako v serijah, kot sta Opravljivka in One Tree Hill, pa vse do filma Revni milijonar in ikonične reklame za iPod iz leta 2008. Drugi album Sounds From Nowheresville, ki je izšel konec letošnjega februarja, je tako raznolik, da je ta za nekatere najbolj dinamičen duo na svetu nemogoče uvrstiti v kateri koli žanr. Prav v tem, skupaj z njuno neizmerno odrsko energijo, je tudi njun čar, kar bomo končno lahko v živo videli tudi pri nas.

Crystal Castles Foto: Arhiv naročnika)
Crystal Castles Foto: Arhiv naročnika) FOTO:

Na UF! prihaja tudi notorični kanadski elektronski par Crystal Castles, darkerski elektro duo, ki ga sestavljata genialni producent Ethan Kath in punkovsko nabrita, ekscesno razpoložena pevka Alice Glass. V sredino stvari sta zarezala že z dvema istoimenskima albumoma, ki sta izšla v letih 2008 in 2010, letos pa čakamo na novega. Njun glasbeni razpon seže od sodelovanja z Robertom Smithom iz The Cure pa vse do remiksanja pesmi zasedb, kot so Klaxons, Bloc Party in White Lies. Ob že utrjenem kultnem statusu se horde njunih novih privržencev nenehno povečujejo, poleg odrov najpomembnejših svetovnih festivalov pa ju bo sedaj gostil tudi oder Križank.

"Direktno z Lune" prihaja k nam na obisk tudi Willy Moon, 21-letni londonski Novozelandec, ki velja za največjo skrivnost festivala. Njegov glasbeni stil namreč temelji na rokenrolu petdesetih in šestdesetih prejšnjega stoletja, le da je Willy svoj glasbeni izraz posodobil, dodal hip-hop, dubstep in druge moderne vplive. S svojimi dveminutnimi pesmimi, kot sta I Wanna Be Your Man in Yeah Yeah, pa že osvaja srca mladih poslušalcev in jim tako hote ali nehote predstavlja del glasbene zgodovine, primerno ozaljšane za generacije novega tisočletja. Če je med ženskami najbolj misteriozna Lana Del Ray, moško vrsto rešuje Willy Moon, ki meni, da se vse najboljše v pesmih zgodi v prvih dveh minutah – kar dokazujejo tudi njegove energične skladbe, ki zlezejo pod kožo, še preden se jih dobro zavemo.

Willy Moon (Foto: Arhiv naročnika)
Willy Moon (Foto: Arhiv naročnika) FOTO:

Domače vrste bodo zastopali eden najbolj ozaveščenih, pogumnih in izvirnih rimoklepačev Miha Blažič, ki ga Slovenija bolje pozna pod imenom N'Toko. Ta se bo pred vnovičnim odhodom na Japonsko v Križankah poslovil z nastopom, ki bo prerez pestrega glasbenega ustvarjanja v zadnjih dveh letih, kot tudi vpogled v stvari, ki se obetajo v prihodnosti. Predstavil se bo tudi elektro dvojec New Wave Syria, ki ga tvorita Urša Golob in Rok Pezdirc, delujeta pa že vse od leta 2007. Duo, ki trdi, da je bliže rokenrolu kot tipični elektronski produkciji, saj pri ustvarjanju glasbe uporabljata sintetizatorje, ritem mašine in ostale naprave, glasbo na koncertih izvaja v živo. Leta 2009 sta posnela prvenec posnela Hello, Yes, lani pa prejela vesno za najboljšo glasbo v filmu Izlet režiserja Nejca Gazvode. Trenutno pripravljata nov material, ki bo letos izšel na novem albumu. Oder Križank bo zavzel tudi garažni rokenrol trio Barely Modern, ki ustvarja od leta 2008. Po izčrpni živi predstavitvi v okviru Klubskega maratona, so se konec leta 2010 preselili v London z namenom, da se predstavijo na tamkajšnji glasbeni sceni. Odigrali so kar nekaj koncertov in si nabrali dragocene izkušnje. Konec lanskega leta so se vrnili v Slovenijo, trenutno pa snemajo prvenec, ki ga napovedujejo za letošnje poletje. Za DJ podporo bo zadolžena utečena dvojica, Šušu in Nati Katchi, ki že lep čas skrbita za čist zvok in odstranjevanje prahu na basovskih zvočnikih. Festival bo tako ponudil za vsakega nekaj, s poudarkom na modernih urbanih zvokih, ki bodo v Križankah odmevali od 19. ure.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3