Črna kronika

1.460 ur dela v splošno korist fantu, ki je na železniški postaji prijatelju prerezal vrat

Ljubljana, 31. 05. 2014 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je fanta, ki je lani na ljubljanski železniški postaji prijatelju prerezal vrat, češ da mu je hotel pomagati umreti, spoznalo za krivega poskusa uboja in mu prisodilo dve leti zapora, a je tega nadomestilo s 1.460 urami dela v splošno korist. "Fanta sta resnično morala živeti v fantazijskem svetu," je v obrazložitvi sodbe dejala sodnica.

Ljubljansko sodišče je mladeniča, ki je 11. decembra lani na železniški postaji v Ljubljani prijatelju prerezal vrat, spoznalo za krivega poskusa uboja. Prisodilo mu je dve leti zapora, poroča današnje Delo.

Kam se lahko obrnete za pomoč v stiski?

01 520 99 00 Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)

116 123 Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan)

116 111 TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro)

080 11 55 SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja.

Tožilstvo je sicer predlagalo izrek štiriletne zaporne kazni, fantov odvetnik Matej Sršen iz odvetniške družbe Čeferin pa je sodišču predlagal, naj njegovega klienta obravnavajo kot mlajšega polnoletnika in mu izrečejo katerega od vzgojnih ukrepov.

Sodni senat je upošteval, da je najstnik dejanje storil kot mlajši polnoletnik (tedaj je bil star 18 let in štiri mesece), da je dejanje priznal in okoliščine dogodka, ni pa našel nobene oteževalne okoliščine, zato se je odločil, da zaporno kazen spremeni v 1.460 ur dela v splošno korist. Za izvršitev kazni je pristojen center za socialno delo.

"Prijatelja sta resnično morala živeti v fantazijskem svetu, daleč od realnega sveta," je v obrazložitvi sodbe dejala predsednica senata sodnica Katarina Turk Lukan. Fantovi družini je svetovala, naj poskrbi za ustrezno zdravljenje, še poroča Delo.

Spomnimo. Ljubljanski policisti so v preiskavi incidenta na železniški postaji, v katerem je s prerezanim vratom obležal 18-letnik, ugotovili, da sta se prijatelja dogovorila, da si bosta skupaj vzela življenje. Po neuspelem poskusu, da bi skočila s stolpnice, je eden drugemu z nožem prerezal vrat, nato pa se z vlakom odpeljal v Celje, kjer naj bi samomor storil tudi on. Prvemu fantu je življenje rešilo hitro posredovanje reševalcev, drugemu pa so namero preprečili policisti, ki so ga prestregli na postaji v Celju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3