Črna kronika

Fritzl: Nisem pošast

Dunaj, 07. 05. 2008 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./U.Z./STA
Komentarji
72

"Lahko bi vse ubil, a sem jih pustil živeti. Nisem pošast," pravi Fritzl, ki je 24 let v kleti trpinčil hčer Elisabeth.

Josefa Fritzla so prvič zaslišali tožilci. 73-letnik je sodeloval v zaslišanju, hkrati pa se je poskušal braniti z izjavami, ki so preko njegovega odvetnika počasi curljale v medije.Njegov odvetnik je za avstrijski tabloid Öesterreich povedal, da njegov klient trdi, da ni pošast.

"Lahko bi vse ubil. Za njimi bi se izgubila vsaka sled. Nihče ne bi zvedel,“ je povedal Fritzl. Frizlove zločine so odkrili, ko je njegova 19-letna hčer Kerstin potrebovala zdravniško pomoč. Fritzl, kot pravi njegov odvetnik, meni, da ji je rešil življenje. "Če ne bi bilo mene, bi Kerstin umrla. Jaz sem poskrbel, da so jo odpeljali v bolnišnico,“ pravi.

Na dan prihaja vedno več podrobnosti primera avstrijskega okrutneža Fritzla.
Na dan prihaja vedno več podrobnosti primera avstrijskega okrutneža Fritzla. FOTO: Reuters

Tožilci sicer niso objavili podrobnosti zaslišanja, vendar so povedali, da je bilo to osredotočeno na Fritzlovo preteklost. Kot je še povedal njihov tiskovni predstavnik, naj bi se prihodnja zaslišanja zgodila v prihodnjih dveh tednih.

Fritzl je trenutno v zaporu, kjer za razliko od ostalih zapornikov, nima dostopa do televizije, radia in časopisov. Direktor zapora Guenther Moerwald ga je opisal kot neproblematičnega, mirnega in zbranega. Da bi preprečili morebitne nasilne spopade, so Fritzla ločili od ostalih zapornikov.

Stanje 19-letne Kerstin je po navedbah zdravnikov trenutno stabilno, vendar še vedno ostaja na intenzivni negi v amstettenski bolnišnici. 42-letna Elisabeth, njenih pet otrok in njena mama Rosemarie so na terapiji v bližnji kliniki.

Očitki avstrijski vladi

Lokalne oblasti v Amstettnu se soočajo s številnimi kritikami avstrijskega prebivalstva. Le 10,6 odstotka vprašanih v neki raziskavi meni, da so oblasti storile vse potrebno, da bi našle pogrešano Elisabeth, ki je bila v resnici v Fritzlovi nemilosti zaprta v domači kleti vse od leta 1984. Avstrijska vlada je tako danes prvič priznala pomanjkljivosti pri preiskavi.

"Smatram, da je oblastem moč očitati nekakšno lahkovernost, še posebej glede zgodbe o sekti, s katero je osumljenec razlagal izginotje svoje hčere," so besede avstrijske pravosodne ministrice Marie Berger navedli v današnji izdaji avstrijskega dnevnika Der Standard. Ministrica je še povedala, da bi danes tak primer zagotovo podrobneje preučili, pri čemer gre za prvo priznanje avstrijskih oblasti glede pomanjkljivosti v preiskavi mračnega primera, ki je pretresel Avstrijce.

Fritzl je bil leta 1967 že obsojen zaradi posilstva in je preživel 18 mesecev v ječi. Kljub temu pa oblasti glede na poročanje medijev niso preverile njegovega kazenskega registra, ko je kasneje posvojil tri izmed otrok, ki jih je imel z Elisabeth, pri čemer je trdil, da jih je njegova hči pustila pred vrati hiše.

Avstrijska vlada je zato obljubila pospešeno sprejemanje amandmajev o zaostrovanju kazni za spolne prestopke. Notranji minister Guenther Platter in pravosodna ministrica Maria Berger sta ob tem v govoru v parlamentu napovedala, da bodo pri spolnih prestopkih med drugim odpravili tudi možnost izbrisa kaznivega dejanja iz policijskih registrov.

V klet vabil tudi prostitutke

Josef Fritzl
Josef Fritzl FOTO:

Avstrijski monstrum je v klet, podobno tisti, v kateri je 24 let trpinčil svojo hčer Elisabeth, vabil prostitutke in jim plačeval za sadomazohistične igrice, piše Index.hr. Ena od prostitutk je spregovorila za Sun. Pravi, da jo je Fritzl v podzemni sobici večkrat vklenil in zahteval, da ga kliče 'učitelj'. "Večkrat me je najel. Gre za zelo bolno osebo. Izbral me je, ker je imel rad mlade punce,“ je povedala 36-letna prostitutka. Na srečanjih s Fritzlom ni smela spregovoriti niti besede.

"Kar slabo mi postane, ko pomislim, da je le nekaj kilometrov stran zlorabljal svojo družino. Ko sem ga vprašala, ali ima družino, je zanikal,“ je povedala prostitutka, ki želi ostati anonimna.

Bordel Vila Ostende, v katerem dela prostitutka, je 15 kilometrov oddaljen od hiše Fritzlovih. Zanimivo je, da je v isti bordel včasih pogosto zahajal Adolf Hitler.

Fritzl je v bordel začel zahajati leta 1970. Zaradi njegovih sadističnih zahtev so nekatere prostitutke zavrnile srečanja z njim. "Fritzl je užival v tem, da jim je povzročal bolečino, od nekaterih punc je zahteval, naj se pretvarjajo, da so mrtve," je izdal natakar v bordelu.

Poseben fond za Elisabeth in otroke

Nekaj sto tisoč evrov se steka v poseben fond za Elisabeth Fritzl in njene otroke, rojene v incestnem razmerju. K prispevku se je pridružila tudi avstrijska vlada, ki se je odločila, da bo Elisabeth izplačala otroški dodatek v višini najmanj 47.000 evrov. Številne slavne osebe in nekateri mediji pozivajo vse občane, naj donirajo denar za Elisabeth in otroke. Stroški zdravljenja bodo verjetno presegli milijon evrov, piše Daily Mail.

Denar za Fritzlove so donirali Natascha Kampusch, Jörg Haider in selektor avstrijske nogometne reprezentance Josef Hickersberger.

Hiša groze
Hiša groze FOTO: Reuters

Dolgoletna rehabilitacija

Z rehabilitacijo družine se ukvarja 20 strokovnjakov, zdravljenje pa bo trajalo najmanj osem let, je povedal predstavnik agencije za pomoč, ki je zdravila tudi Natascho Kampusch. Glede na to, da otroka, ki sta živela v kleti, nista hodila v šolo, bo potrebno plačati še njihovo šolanje.

"Do vsakega od njih je potrebno pristopiti na drugačen način," je povedal predstojnik klinike Berthold Kepplinger in dodal, da jim svež zrak, svetloba in uravnotežena prehrana dobro denejo, petletni fantek pa naj bi bil vsak dan bolj živahen. Najstarejši otrok, 19-letna Kerstin, se medtem na intenzivnem oddelku, kjer leži v umetni komi, še vedno bori za svoje življenje.

Žrtve so zaradi pomanjkanja svetlobe utrpele pomanjkanje vitamina D ter možne motnje gibalnih sposobnosti zaradi odraščanja v utesnjenih pogojih. Tudi trije otroci, ki so živeli s Fritzlom, se soočajo s težavami, je povedal otroški psiholog Paulus Hochgatter, ki skrbi za usklajevanje skupine strokovnjakov, ki se ukvarja z družino.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sandra Medic
14. 06. 2008 14.05
ma ubij ti sebe.. hitlren!
Vesela deklica
20. 05. 2008 16.49
samo njegove oči pogejte. Čisto satanske, so!
Runkl1
09. 05. 2008 04.07
Samo to lahko rečem: Frizl je gnoj.
vlak
08. 05. 2008 22.12
Žalostna zgodba jaz pravim ZOB ZA ZOB pravi pregovor
direktna
08. 05. 2008 18.50
NIMAM KOMENTARJA ZA TAKO ŽIVAL
hakihak
08. 05. 2008 14.47
ja to je to 2. svetovna vojna se vrača , pri nas ta beli, v avstriji pa dolfetov sindrim kaj drugega pa itak ne znajo pisat pozitiva - kaj je že to?
Puffko
08. 05. 2008 12.15
a pa bi lah ze nehal s tem...
vladimir_gajsek@yahoo.com
08. 05. 2008 10.06
Ko zakrkne vest in srce Če se spomnimo, kako umolknejo jagenjčki filmsko ali nekaterih Hitchockovih filmov ter grozljivk, tedaj razumemo naslove člankov, kot npr. Preverjeno: Pošast iz Amstettna - Zlorabljal tudi vnukinjo? - Se bo okrutnež izognil zaporu? - Hiša groze: 'Vedel sem za posilstva'... Ta tip avstrijskega okrutneža ne čuti niti nobene skesanosti za storjena dejanja suženjstva, spolno krvoskrunskega nasilja, zlorabe osebnosti intelesa..., kakor da se ga naj, celo ujetega, bojijo še kar naprej, saj vztraja pri svojih zločinskih dejanjih. V tem primeru grožnje in družinske ogroženosti se zdaj z rehabilitacijo družine ukvarja 20 strokovnjakov, zdravljenje pa bo trajalo najmanj osem let, kot je povedal predstavnik agencije za pomoč, ki je zdravila tudi Natascho Kampusch in posebej glede na to, da otroka, ki sta živela prisilno in odraščala v kleti, nista hodila v šolo, bo potrebno plačati še njihovo šolanje... Zagabil se je celo lokalnim lajdram... Fritzl torrej ne obžaluje..., tudi povrhu še izjavlja, da bi pravzaprav lahko bi vse ubil in bi se za njimi bi se izgubila vsaka sled, skratka, češ - zaenkrat - nihče ne bi zvedel. Kakor da je torej celo neki milosten rabewlčj lastne družine3... Frizlove zločine so vendarle odkrili, ko je njegova 19-letna hči Kerstin potrebovala zdravniško pomoč. Fritzl, kotzagotavlja njegov odvetnik, pa meni, da ji je rešil življenje, češ: "Če ne bi bilo mene, bi Kerstin umrla. Jaz sem poskrbel, da so jo odpeljali v bolnišnico!" Kot vse kaže, je ta Fritzl sramota tudi za avstrijske zapornike, ki prestajajo take ali drugačne, tudi težje kazni... Se ga bojijo? V. Gajšek
mega381411
08. 05. 2008 09.46
Fritz je hitlerjev otrok. Po drugi svetovni vojni so zavezniki ujeli ogromno mladih nacističnih vojakov in si jih načrtno pustili da umrejo od lakote, ker so bili vsi sociopati, psihopati in podobni izrodki. Tako so jih vzgajali v mladinski taborih. Na internetu se dobijo dokumentarici ki govorijo o tem.
srecna
08. 05. 2008 09.41
"Lahko bi vse ubil. Za njimi bi se izgubila vsaka sled. Nihče ne bi zvedel,“ je povedal Fritzl. Frizlove zločine so odkrili, ko je njegova 19-letna hčer Kerstin potrebovala zdravniško pomoč. Fritzl, kot pravi njegov odvetnik, meni, da ji je rešil življenje. "Če ne bi bilo mene, bi Kerstin umrla. Jaz sem poskrbel, da so jo odpeljali v bolnišnico,“ pravi. ??????????????????????????????????????... bi jih pustil na miru od prvega trenutka in ji bil vzoren oce!!!!! Lahko bi ga ona ubila..lahko bi ga partnerka ubila lahko..lahko.. Bedak na trikotnik saj se za v umobolnico ni..niti za v zemljo, saj bi crvam postalo slabo ali pa bi se zastrupli od njega.. niti da ga zazgejo , ker bi gorel vecno!!!
paparoach@volja.net
08. 05. 2008 09.40
drejcica .
08. 05. 2008 09.25
Prostitutka prvic:"Pravi, da jo je Fritzl v podzemni sobici večkrat vklenil in zahteval, da ga kliče 'učitelj'." Drugic:"Na srečanjih s Fritzlom ni smela spregovoriti niti besede." Mislim?????? Samo,da nekaj napisejo.
drejcica .
08. 05. 2008 09.21
Zgoraj pise:"Stanje 19-letne Kerstin je po navedbah zdravnikov trenutno stabilno..." Spodaj pa: "19-letna Kerstin, se medtem na intenzivnem oddelku, kjer leži v umetni komi, še vedno bori za svoje življenje." ????????? Avtor bi lahko vsaj malo prebral clanek preden ga objavi.
SEJ BO
08. 05. 2008 07.29
ŠUS V GLAVO.
Alexxsaso@yahoo.ca
08. 05. 2008 06.51
A se samo meni zdi, ali so mediji postali sami sebi kontradiktorni? Pred nekaj dnevi je pisalo, da stari sedi v celici in budno spremlja dogajanje okoli njega po TV, danes pa pise, da nima dostopa do TV in casopisov... Opisali so ga kot mirnega, neproblematicnega in zbranega, a je sadist, nekrofil, pedofil itn...Tip zdruzuje vse mozne spolne deviacije...In njegova izjava, da se imajo njemu za zahvalit, da je spravil Kerstin v bolnico...In trditev, da je shizofrenik...Me res zanima kdo je podal diagnozo o shizofreniji, ta ne more bit psihiater.
Snip84
08. 05. 2008 00.41
neeem samo 24 let si zapiral potomce. drugače si čist vredu publec
za_ra
07. 05. 2008 23.19
Ne on se nima za pošast,stari misli da je najbolj human človek na svetu in da je naredil otrokom veliko uslugo.
_balast_
07. 05. 2008 23.17
Ah, bols bi blo, ce bi jih ubiu k pa tkole muču, poj pa ne vem... To je sam moj mnenje. Nobedn si ne zasluž bit tkole mučen..razen seveda kdor muči! Js se sploh ne bi ubadala z njim. Ubit pa je resen, pa naujo dnarja zapravlal zanga!
Lojs501
07. 05. 2008 21.29
Nekaj je pa vseeno treba priznati. Očitno je, da se tip ne zaveda teže svojih dejanj. Dejstvo je, da je hčer Kerstin peljal po zdravniško pomoč. Torej je v njemu še le nekaj človeškega. Zame npr. so tipi profila Plut še večje pošasti. Kot že rečeno, tip se sploh ne zaveda teže svojih dejanj. O koliko večjih pošasti še je na tem planetu, pa o njih ni toliko govora oz. pozornosti.
Ariella
07. 05. 2008 21.09
ja res je ja on ni pošast, za to kar je on ne obstaja besede