Črna kronika

VIDEO: Kriva previsoka hitrost?

Peking, 28. 04. 2008 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V najhujši nesreči v zadnjih 11 letih je na Kitajskem v trku dveh potniških vlakov umrlo najmanj 70 oseb, 400 je ranjenih.

Trčenje vlaka na Kitajskem
Trčenje vlaka na Kitajskem FOTO: Reuters

Na Kitajskem je v trku dveh potniških vlakov umrlo najmanj 70 oseb, več kot 400 je bilo ranjenih, od tega jih je 70 v kritičnem stanju. Med ranjenimi potniki so bili tudi štirje Francozi, ki so jih zaradi zlomov kosti prepeljali v bolnišnico.

Oblasti so izključile možnost, da bi šlo za teroristični napad. Ugotovile pa so že, da je bila nesreča rezultat človeške napake. Domnevajo, da je eden od vlakov krepko prekoračil hitrostno omejitev. Nekateri preiskovalci namreč trdijo, da je vlak peljal 130 kilometrov na uro, medtem ko je omejitev postavljena na 80. Nek delavec je poudaril, da sta vlaka vozila z najvišjo hitrostjo.

Prvi vlak, ki je najprej iztiril in nato trčil v drug vlak, je vozil iz Pekinga v počitniško naselje Qingdao. Železniška nesreča se je zgodila v provinci Shandong, v mestu Zibo. Drugi vlak pa je vozil iz mesta Yantai.

Trčenje vlaka na Kitajskem
Trčenje vlaka na Kitajskem FOTO: Reuters

Kitajska državna televizija je poročala, da so bili železniški tiri, po katerih sta vlaka vozila, zgrajeni že leta 1897. Pred poletnimi olimpijskimi igrami pa so jih nameravali nadomestiti z modernejšimi. Kitajski minister za železnice Liu Zhijun si je že ogledal prizorišče nesreče in zahteval preiskavo, da bi preprečili ponovitev podobnih nesreč.

Trčenje vlaka na Kitajskem
Trčenje vlaka na Kitajskem FOTO: Reuters

Kitajske železnice zaradi hitre gospodarske rasti in milijonov delavcev, ki se iz podeželja selijo v velika mesta, ne uspevajo posodobiti železniških tirov. Današnja nesreča je najhujša po letu 1997, ko je več kot 100 oseb umrlo v železniški nesreči v osrednji provinci Hunan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

485130
29. 04. 2008 12.10
Gogibyte
28. 04. 2008 15.45
Mislim kwa wi delate Poptv-jovci spreminjate naslove vsako uro kot se vam zazdi ? ... kr neki ste