Čas za Zemljo

Kave ne boste več mešali s plastičnimi žličkami, konec tudi za plastičen pribor

Ljubljana, 24. 10. 2018 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj / N.Š. / STA
Komentarji
133

Evropski poslanci, med njimi tudi vsi iz Slovenije, so podprli nova pravila za zmanjšanje rabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Z letom 2021 bi se tako poslovili številni plastični izdelki za enkratno uporabo, pravila pa se nanašajo tudi na izgubljeno in opuščeno ribolovno orodje. Gre za izdelke, ki predstavljajo 70 odstotkov vseh morskih odpadkov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prepoved uporabe plastike
    02:40
    Iz 24UR: Prepoved uporabe plastike
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako mikroplastika v telesu vpliva na naše zdravje?
    04:37
    Iz 24UR ZVEČER: Kako mikroplastika v telesu vpliva na naše zdravje?
Kava

Za je glasovalo 571 poslancev, 53 jih je bilo proti, 34 pa se jih je vzdržalo. "Utapljamo se v plastiki, uporabljamo jo tudi tam, kjer njena uporaba nima nikakršnega vzdržnega razloga. Odvržena plastika, ki konča na obalah oceanov in se ne reciklira, povzroča veliko okoljsko škodo, na drugi strani pa pomeni tudi veliko izgubljenih milijonov za industrijo," je ob tem dejala slovenska evropska poslanka Romana Tomc.

Glede na podatke Evropske komisije plastika predstavlja več kot 80 odstotkov morskih odpadkov. Proizvodi, zajeti v teh omejitvah, tvorijo 70 odstotkov vseh morskih odpadkov. Zaradi počasnega postopka razkroja se plastika nabira v morjih, oceanih in na plažah v EU in drugje po svetu. Ostanke plastike lahko najdemo v morskih vrstah, denimo v morskih želvah, tjulnjih, kitih in pticah, pa tudi v ribah in morskih sadežih, s tem pa v človekovi prehranski verigi.
"Na svetu se vsako minuto proda več kot milijon plastenk, kar je eden od dokazov, kako je plastika postala vsakdan našega življenja. Ob dejstvu, da je plastika tudi ubijalec naše prihodnosti, se moramo zavedati, da bo do leta 2050, če ne bomo storili nič, v morju več plastike, kot rib. Mikroplastika, ki je posledica odvržene plastike, prodira v hrano, ubija živali, našli so jo v človeku in resno ogroža naš planet. Obstajajo pa alternative, zato je boj proti plastiki tudi priložnost za gospodarstvo, nova delovna mesta, le zganiti se moramo in sredstva vložiti tudi v raziskave, kako čimprej in učinkovito do cilja, da naredimo stop plastiki," k temu dodaja evropski poslanec Igor Šoltes.

Franc Bogovič pa poudarja, da v EU sicer nismo največji onesnaževalci morja in oceanov s plastiko, smo pa zagotovo tisti, ki imamo najbolj jasno vizijo, kako to preprečiti: "Vlagati moramo v razvoj novih tehnologij za proizvodnjo bolj trajnostnih materialov, ki bodo nadomestili te velike sovražnike našega kontinenta."

Poročevalka Frederique Ries je bila z razpletom glasovanja zadovoljna: "Sprejeli smo najbolj ambiciozno zakonodajo proti plastiki za enkratno uporabo. Zdaj je na nas, da vztrajamo do konca pri pogajanjih s Svetom EU, ki naj bi se začela že novembra. Današnje glasovanje utira pot prihajajoči in ambiciozni direktivi. Ta je nujna za zavarovanje morskega okolja in zmanjšanje stroškov okoljske škode, nastale zaradi plastičnega onesnaženja v Evropi, ki naj bi do leta 2030 znašala 22 milijard evrov."

Iz evropske direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na okolje
Iz evropske direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na okolje FOTO: Ekologi brez meja

Kaj bi prepovedali?

- Pribor za enkratno uporabo, vatirane palčke, slamice in palčke za mešanje prepovedani od leta 2021.

- Poslanci so dodali izdelke iz oxo plastike - kot so vrečke in embalaža, ter posodo za hitro hrano, narejeno iz ekspandiranega polistirena.

- Potrošnjo več drugih plastičnih izdelkov, pri katerih ni alternative, bodo morale države članice zmanjšati za vsaj 25 odstotkov do leta 2025. Med temi izdelki so škatle za hamburgerje za enkratno uporabo, škatle za sendviče ter posode za sadje, zelenjavo, sladice in sladoled. Članice bodo sestavile nacionalne načrte za vzpodbujanje uporabe proizvodov, primernih za večkratno uporabo, ponovne uporabe in recikliranja.

- Ostalo plastiko, na primer plastenke, bo treba zbirati posebej in jo reciklirati v 90 odstotkih primerov do leta 2025.

En cigaretni ogorek lahko onesnaži od 500 do 1000 litrov vode. Ogorki, odvrženi na cestišče, potrebujejo tudi do 12 let, da se razkrojijo. Predstavljajo drugi najbolj pogost odpadek med plastičnimi izdelki za enkratno uporabo.

- Poslanci so se strinjali, da morajo ukrepi zmanjšanja zajemati tudi odpadke tobačnih izdelkov, še posebej cigaretne filtre, ki vsebujejo plastiko. Ti odpadki morajo biti zmanjšani za 50 odstotkov do leta 2025 in 80 odstotkov do leta 2030.

- Države članice bodo morale tudi zagotoviti, da se letno zbere vsaj 50 odstotkov izgubljene ali zapuščene ribiške opreme, ki vsebuje plastiko. Cilj je reciklirati najmanj 15 odstotkov te opreme do leta 2025. Ribiška oprema predstavlja 27 odstotkov odpadkov, najdenih na evropskih plažah, so sporočili iz tiskovne službe Evropskega parlamenta.

Države članice bodo morale zagotoviti, da tobačna podjetja pokrijejo stroške zbiranja odpadkov teh izdelkov. Enako velja za proizvajalce ribiške opreme, ki vsebuje plastiko; ti bodo morali prispevati k doseganju ciljev recikliranja.

Evropska razprava o predlogu je bila sicer burna, Slovenija pa je sprejela stališče, da v splošnem podpira predlagane ukrepe, o vseh pa se pogovarjajo tudi z gospodarstvom.

Biorazgradljiva plastika ni rešitev

Evropska komisija je direktivo v razpravo dala maja letos. Po glasovanju na evropskem Odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane, ki ga sestavlja vseh osem političnih skupin in je poročilo sprejel z veliko večino, so evroposlanci glasovali ne samo o prihodnosti direktive, ampak tudi o naši prihodnosti - pa so jasni v društvu Ekologi brez meja.

Kot pojasnjujejo v tej organizaciji, Ekologi brez meja, "čeprav ima direktiva načelno veliko podporo, se lomijo kopja pri določanju vrst plastičnih izdelkov, ki naj bodo del direktive ali ne. Še posebej pomembno je, da se iz direktive ne izvzame izdelkov iz biorazgradljive plastike, saj le-ta ni rešitev problema. Pri tem gre le za zamenjavo ene vrste plastike z drugo, njena raba pa je v vsakem primeru v nasprotju s hierarhijo ravnanja z odpadki in konceptom krožnega gospodarstva.

Še posebej pomembno je, da se iz direktive ne izvzame izdelkov iz biorazgradljive plastike, saj le-ta ni rešitev problema. Pri tem gre le za zamenjavo ene vrste plastike z drugo, njena raba pa je v vsakem primeru v nasprotju s hierarhijo ravnanja z odpadki.
Še posebej pomembno je, da se iz direktive ne izvzame izdelkov iz biorazgradljive plastike, saj le-ta ni rešitev problema. Pri tem gre le za zamenjavo ene vrste plastike z drugo, njena raba pa je v vsakem primeru v nasprotju s hierarhijo ravnanja z odpadki. FOTO: Thinkstock

Pomembno je tudi vztrajati pri konkretnih ukrepih za zmanjšanje porabe embalaže za živila za s sabo in lončkov za enkratno uporabo ter podpori pri strožjih ukrepih razširjene odgovornosti proizvajalca za večino plastičnih izdelkov. Veliko pogovorov je tudi glede omejitve prodaje balonov, pri čemer ne gre za prepoved prodaje balonov, temveč le za prepoved plastičnih palic za balone, pravijo.

Ministrstvo napoveduje dodatno podporo za razvoj alternativ plastiki

Vlada direktivo v splošnem podpira in jo vidi kot pomemben prispevek pri "iskanju inovativnih rešitev za nove poslovne modele ter alternativne proizvode za enkratno in večkratno uporabo." 

Evropski parlament bo sedaj počakal, da svoje stališče sprejme še Svet EU. Nato bodo v pogajanjih oblikovali končne predloge.

Kot je povedal državni sekretar Simon Zajc, bo Slovenija stremela tudi k temu, da se v letu 2019 tudi ukine prodaja lahkih nosilnih plastičnih vrečk, še navaja predlog stališča, ki so ga poslanci podprli s 14 glasovi za in nobenim proti. "Želimo biti ambiciozni pri nadaljnjem oblikovanju ukrepov," je poudaril Zajc.

Slovenija želi biti po njegovih besedah vodilna na področju razvoja alternativ plastiki oziroma plastičnim izdelkom za enkratno uporabo ter spodbujati razvoj materialov, ki so ekološko prijazni - so biorazgradljivi ali se jih da ponovno uporabiti. "Izdatno bomo povečali sredstva za izdelke, ki so v razvojni fazi oz. blizu tega, da se jih da na trg," je napovedal.

Kako bo ukrep vplival na gospodarstvo?

"O vseh ukrepih, ki jih predlagamo in o katerih razmišljamo, se pogovarjamo tudi z gospodarstvom," je dodal Zajc. Zato je pri vseh ukrepih predvideno tudi prehodno obdobje, v katerem imajo podjetja čas, da se prilagodijo. "Tako se naš prehod iz plastike na alternativne materiale ne bo poznal na delovnih mestih oz. se bo poznal pozitivno."

"Že v 2019 si bomo prizadevali doseči prepoved brezplačnih lahkih vrečk, saj smo bolj ambiciozni kot EU."
"Že v 2019 si bomo prizadevali doseči prepoved brezplačnih lahkih vrečk, saj smo bolj ambiciozni kot EU." FOTO: Thinkstock

Stranka Levica je danes že vložila predlog amandmaja, ki ga je predhodno uskladila z ministrom za okolje Juretom Lebnom, je povedal Željko Cigler (Levica). "Filtre za tobačne izdelke lahko nadomestimo z okolju prijaznimi in biorazgradljivimi izdelki že prihodnje leto, leto za tem pa tudi plastične posode za živila in lončke za pijačo. Ostale plastične izdelke je potrebno postopoma prepovedati do leta 2030, do takrat pa sprejeti vse druge ukrepe za čim večje zmanjšanje njihove porabe," so po seji odbora sporočili z Levice.

Poudarili so tudi, da so za mnoge plastične proizvode že danes na trgu dostopni in v nekaterih državah zelo razširjeni alternativni proizvodi iz okolju prijaznih biorazgradljivih materialov. Med te lahko štejemo filtre za tobačne izdelke iz lana, bombaža in konoplje, kozarce iz t.i. koruzne plastike, krožnike iz papirja, lesa ali sladkornega trsa, so poudarili v stranki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1094863
25. 10. 2018 11.15
+5
v kaj se bodo pakirale pijace, testenine,čistila kave.........že prinakupu plačamo reciklažo te embalaže še enkrat pri komunalnih storitvah in zopet smo potrošniki krivi da se z odpadki ne ravna odgovorno!! pa kdo koga.....
fairplayy
25. 10. 2018 12.08
+1
pijače steklo povratno, čistila, kave, testenine si naložiš iz refuze sicer pa če si malo iznajdljiv čistila kozmetiko sam doma nardiš. Ja krivi smo delno potrošniki ki nasedemo korporacijam,da je nujno potrebno kupovati na ta način
Dinho8O
25. 10. 2018 10.10
-8
Kake oslarije lol
mikpiki191
25. 10. 2018 10.01
+8
te bom pač žlico od doma nosil zraven
Pikabalonca
25. 10. 2018 09.22
-4
Zdej so pa ti Evro Klovni, (( POSLANCI, ki so 20 let za leseno žlico, to žlico našli......AMPAK ni večje svinjarije od njih v EVROPI...
fairplayy
25. 10. 2018 09.15
+15
na mikroplastiko se vežejo različna onesnaževala (ftalati, alkilfenoli, bisfenol A, kovine, obstojna organska onesnaževala, patogene bakterije, ki povzročajo bolezni pri vodnih organizmih in ljudeh... Mikroplastiko so dokazali v želvah, morskih pticah, v ribah, rakih, školjkah, črvih. Mikrodelce so zaslediti celo v zooplanktonu . Vsebnost plastičnih mikrodelcev je bila potrjena tudi v nekaterih vzorcih medu, piva ter morske soli Mikroplastika v vodi učinkovito veže nase obstojna organska onesnaževala, po drugi strani pa sprošča aditive, dodane plastiki med proizvodnjolahko v človeško telo prehaja z vdihavanjem, zaužitjem ali preko kože, sluznic
Kollerik
25. 10. 2018 08.46
+20
Končno so se zganili.... edino pravilno!
13klu?
25. 10. 2018 08.21
+3
kaj pa kondomi,jih bo še mogoče kupit?
fairplayy
25. 10. 2018 08.51
+10
kaki kondomi v eu jih ne rabimo že imamo preveč neplodnih zaradi gensko spremenjene hrane, stresnega delavnika pa še negativen prirast 1,3 otroka na družino..
mlenn
25. 10. 2018 07.35
+30
Vsak naj pogleda sebe in se zazre vase.... Koliko lahko naredimo sami. Veliko lahko pripomoremo, z ločevanjem itd. Ni mi pa jasno zakaj v trgovinah ne ukinijo vrečk. Ponuditi bi namreč morali papirnato embalazo. VREČKE PA STROGO PREPOVEDATI.
Sputnik
25. 10. 2018 10.09
+2
tvoja izjava je dvorezna. ukinitev plastike je ok ideja. večja poraba papirnatih vrečk pa pomeni dodatno obremenitev za okolje ker bi se zato povečala poraba lesa kar pomeni krčenje gozdov. da pa ti gozd samo sekaš in ne sadiš pa ni ok. pa da gozd zraste tudi ni čez noč ampak traja nekaj deset let
User1094863
25. 10. 2018 11.19
VREČKA je uporabni predmet ki je lahko narejena iz razničnih materialov!! torej pomeni prepoved vrečk tudi papirnih,tekstilnih.....
Ekomentator
24. 10. 2018 22.59
-10
A MISLITEDA SE LAHKO PLASTIKA KAR TAKO PREPOVE?bREZ PLASTIKE V BISTVU NE MOREMO VEČ ŽIVETI.PLASTIKA JE KORISTNA A POD POGOJEM NA LJUDJE NISO PUJČEKI IN DA DAJO PLASTIKO TAM KO SPADA V KANTE.
Kollerik
25. 10. 2018 08.48
+10
Kaj tebi ni jasno? Plastika se ne bo čisto prepovedala, pač pa se bo konkretno omejila njena uporaba. Mora se, če ne bo cel svet enostavno utonil v odpadnih vrečkah itd..
fairplayy
25. 10. 2018 08.52
+12
če daš v kanto nisi dost rešil ampak jo raje 100 x uporabi preden daš v kanto.
User1094863
25. 10. 2018 11.20
+1
v kaj se bodo pakirale pijace, testenine,čistila kave.........že prinakupu plačamo reciklažo te embalaže še enkrat pri komunalnih storitvah in zopet smo potrošniki krivi da se z odpadki ne ravna odgovorno!! pa kdo koga.....
Ekomentator
24. 10. 2018 22.56
-5
ČISTA BEDARIJA NAJ RAJŠI AZIJCE GNJAVIJO DA NEKAJ NAREDIJO IN NE BODO VEČ TAKO SVINJALI IN NAJ DAJO DENAR ZA ČIŠČENJE MORJA.SI PREDSTAVLJATE KAKO BODO ZDAJ SOLATE PAKIRALI V TRGOVINAH V STEKLU IN VILICA LESENA TO BOŠ DAL PREKO DESET EUROV.
fairplayy
25. 10. 2018 08.53
+7
azijci kopirajo od nas ker kot kupci mi diktiramo nihovo proizvodnjo zato.
komarec
24. 10. 2018 22.23
+28
Večina tega je prišlo iz Amerike. Včasih pod jugo smo imeli steklenice, papirnate vrečke ki so se razgradile ob prvem dežju, zabojčki za sadje so bili leseni, za kruh tudi, da o drugih embalažah ne govorimo.
Ekomentator
24. 10. 2018 22.57
+2
NI KRIVA TOLIKO AMERIKA KOT SO KIRVI AZICI.
fairplayy
25. 10. 2018 08.53
+8
oba imata prav vendar so res bolj krivi ameri, ker kitajci samo kopirajo kar pač gre v prodajo
Pikabalonca
24. 10. 2018 21.58
-6
Prepovedali so nekaj kar se zelo malo ali nič ne uporablja..??? Ali drugače kot bi v oboroževalni tekmi eni se odpovedali Kamenju drugi pa lesenim palicam,,pa na veliko trabunjali in šli PIT..
fairplayy
25. 10. 2018 08.54
+3
2K18
25. 10. 2018 09.03
+2
"Prepovedali so nekaj kar se zelo malo ali nič ne uporablja..???"....hihiih vsak , ki uživa alko in substance vseeee zanika, hihihiih!! Jaz bi rekel, da je na plastik drogi.... :))))))
fairplayy
25. 10. 2018 09.33
+1
Tomaz1980
24. 10. 2018 21.51
+22
Potem pa so tu še cunje iz poliestra, ki pa so POGLAVITNI problem kar se okolja tiče. Vsakič, ko oblečemo ali slečemo cunje iz sebe stresemo iz njih mikrodelce... Bojim se, da se žal ne da nič naredit.
ata_jez
24. 10. 2018 22.34
+8
Oblečeš ali slečeš je še zanemarljivo malo proti pranju in sušenju ... sploh v sušilcu :-(
Tomaz1980
25. 10. 2018 07.04
-4
V sušilcu kakor jaz vem sta 2 filtra, ki zadržujeta te delce in ju je potrebno ročno sčistiti... ?
ata_jez
25. 10. 2018 08.45
+6
Mikrodelce, vidne po večini le z mikroskopom ... čistiš z roko? :-/
fairplayy
25. 10. 2018 08.55
+4
zato je treba oblačila čim dlje uporabljati in kupovati v second hand shopih
Tomaz1980
24. 10. 2018 21.47
+8
Kaj pa lizike Chupa chups?
fairplayy
25. 10. 2018 08.56
+3
sladkorna + konzervansi aditivi ne dajaj tega otrokom
lisica33
24. 10. 2018 21.05
+30
prepovedali nam bodo palčke za mešanje kave in vatirane palčke, nikjer pa ne omenjajo na tone in tone uporabljenih in odvrženih plenic za otroke, kjer je kar precej deleža plastike v njih? Tudi okoli te tematike bi se morali pošteno zamisliti, ker tega odpadka je dnevno cele gore na deponiji. In notri je vse predvsem plastika.
fairplayy
25. 10. 2018 08.57
+3
bravo včasih so bile pralne planice potem pa so prišli ameri...
KamnitaPolica
24. 10. 2018 20.34
+8
14 glasov za in noben proti! BRAAAAVO!! Končno so naši enkrat složni! Super!:)
caspera1
24. 10. 2018 20.26
+17
Vsaka država bi morala poskrbeti tudi za recikliranje, ne pa samo ločevat in zbirat.
rozalinda
24. 10. 2018 19.34
+37
Še nekaj, sem zelo strpna in leve smeri, najprej znorim, ko so v nemilosti živali, ker so nemočne, znorim tudi, ko so v nemilosti vsi, ki (zares!!) potrebujejo pomoč. Ampak, ko smo ravno pri odpadkih, se moja strpnost skrči na minimum, ko vidim divja odlagališča, romske naselbine... in posledice prehoda migrantov muslimanskega porekla. Ne rečem, so v stiski, ok, nekateri sigurno, bojim se, da večina ne, a njihovo odlaganje vsakovrstne nesnage kjerkoli se jim zdi, je v popolnem nasprotju z varovanjem okolja, o ločevanju odpadkov pa se jim itak ne sanja... Živali častijo le ob obrednih klanjih, psi so zanje umazani, jih preganjajo...no, itak beležijo svoj mračni srednji vek, enako kot pred 500,600 leti katoličani....
fairplayy
25. 10. 2018 08.59
+2
nemilost živali upam,da ne misliš samo pse divje živali so v večji nemilosti...Lej če mi ne pazimo na okolje v eu verjemi,da še oni niso slišali za to
sodelujem
24. 10. 2018 19.28
+36
Saj smo to imeli že urejeno--dokler ni prišla "moderna doba". Še ne tako dolgo,so ženske imele cekar,konopljino mrežo,mleko se je nalivalo v prinešeno itd,pa je vse šlo ker ni higiensko,moderno....bla bla. Sam biznis.! Enkrat eden enkrat drugi.....
deltex
24. 10. 2018 20.30
+15
In prav lepo je videti, da se sicer zelo počasi, pa vendarle, pletene košare spet vračajo v trgovino...
fairplayy
25. 10. 2018 09.02
+4
res je stalno več ljudi videvam da uporabljajo povratno embalažo si nalivajo praške, mila, si nosijo vrečke zraven tudi za nova oblačila, kupujejo v second shopih, izmenjavajo oblačila preko spleta, ljudje postajamo osveščeni celo moderno postaja žal prepočasi škoda je že storjena
SMITH
24. 10. 2018 18.36
+24
Ali slabo vidim ali ne poznam slovenskega jezika, vendar nikjer v tabeli ne vidim da bi kaj prepovedali (zmajnšanje porabe, tržna omejitev, ... še ni prepoved)
Ramzess
24. 10. 2018 19.18
+11
fairplayy
25. 10. 2018 09.04
+4
ja preohlapno vse skupaj multinacionalke lobiji so premočni v imenu kapitala zato vsaka čast našim politikom čeprav jih kritiziramo so se izkazali, ker verjamem da pritiski so največ je pa na koncu odvisno od nas kupcev..