Moskisvet.com
Arnold Schwarzenegger

Novice

Arnold Schwarzenegger: 'Staranje je težko sprejeti'

E.R.
28. 01. 2024 04.00
0

77-letni igralec je spregovoril o tem, kako se sooča s staranjem, in priznal, da je le-to nanj vplivalo tako fizično in psihično. Podelil je tudi nekaj nasvetov, kako varno ohranjati formo v zrelejši dobi.

Šport

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Arnold Schwarzenegger se je v zadnjih petih desetletjih pojavljanja v javnosti veliko naučil. Prvič se je javnosti predstavil s povsem nepomembno vlogo avstrijskega hrasta, nato pa se je uveljavil v svojem igralskem poklicu, ob katerem blesti tudi kot eden najbolj znanih voditeljev Hollywooda, uspešen pa je tudi na političnem področju.

Ta lepotica bo postala snaha Arnolda Schwarzeneggerja
Preberi še
Ta lepotica bo postala snaha Arnolda Schwarzeneggerja

Tako kot vsak človek pa se ne glede na svojo slavo, bogastvo in premoženje ni mogel izogniti staranju. Za revijo Men's Health je odgovarjal na vprašanja oboževalcev in med tem razkril tudi, kako je staranje vplivalo nanj – tako na fizičnem kot tudi psihičnem področju.

Arnold Schwarzenegger med vožnjo na električnem kolesu
Arnold Schwarzenegger med vožnjo na električnem kolesu FOTO: Profimedia

"Fizično moraš samo sprejeti realnost in dati vse od sebe," pravi. "Vedno je težko sprejeti, da nisi tam, kjer si nekoč bil ... Več kot 2.000.000 Američanov, starejših od 65 let, trpi za depresijo. Mislim, da veliko tega izvira iz hormonskih sprememb, zaradi katerih sčasoma izgubljamo mišice. Globalni trg, ki se bori proti staranju, je vreden 58 milijard dolarjev. To zajema veliko ljudi, ki poskušajo ohraniti svojo mladost."

To mlado Madžarko ljubi 76-letni Schwarzenegger
Preberi še
To mlado Madžarko ljubi 76-letni Schwarzenegger

 Ponudil je tudi nekaj praktičnih nasvetov, kako spremeniti svojo vadbeno rutino in tako varneje trenirati ter ostati brez poškodb tudi v zrelejših letih.

Nekoč največja tekmeca sta danes najboljša prijatelja
Preberi še
Nekoč največja tekmeca sta danes najboljša prijatelja

"Odločil sem se, da se tudi sam prilagodim svoji starosti, in spremenim svoje treninge ter se osredotočim na to, da ostanem vitek in se ob tem izognem poškodbam," pravi. "Zato sem se odmaknil od rabe prostih uteži in se osredotočil na vadbene naprave ." Schwarzenegger je ta prehod naredil leta 2012 in ni edini: med nedavnim pogovorom za Men's Health je trikratni zmagovalec bodibilderskega tekmovanja Mr. Olympia, Frank Zane, razkril, da se je po 70. letu odločil za isto spremembo.

Arnold Schwarzenegger je proste uteži zamenjal za naprave.
Arnold Schwarzenegger je proste uteži zamenjal za naprave. FOTO: Profimedia

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Schwarzenegger dodaja, da še vedno vsak dan telovadi, ker ga to osrečuje, čeprav so njegovi treningi danes precej drugačni od tistih včasih. "Odvisen sem od treninga in dan moram začeti v telovadnici," priznava in dodaja, "Danes, čeprav se moje telo ne odziva tako kot pred 50 leti, lahko še vedno vsaj vzdržujem formo in to mi prinaša veliko veselje."

Glede tega, kako je staranje vplivalo nanj v nefizičnem smislu, Schwarzenegger pravi, da je hvaležen za perspektivo in izkušnje, ki jih lahko človek pridobi le s časom:

Veste, zakaj igralca nikoli ne izgubita pretepaškega dvoboja?
Preberi še
Veste, zakaj igralca nikoli ne izgubita pretepaškega dvoboja?

"Počutim se veliko pametnejšega, kot sem bil v mladosti, ker sem več bral, spoznal več zanimivih ljudi, postal sem modrejši in seveda sem se veliko naučil iz svojih uspehov, še več pa iz svojih napak. Danes se borim za čisto okolje, sem fitneser, zagnan borec za vladne reforme, poslovnež in seveda v zabavni industriji. V mladosti nisem mogel govoriti o zdravstveni politiki ali infrastrukturi na inteligenten način, zdaj pa mi poglobljeni pogovori o teh temah prinašajo veliko veselje. In naučil sem se, da je v življenju bistveno vračanje, saj nas na koncu ne bodo sodili po tem, koliko zaslužimo, ampak glede na to, koliko dajemo. Ne gre samo zame, gre za nas. Na ta način je moje življenje samo še bolj izpolnjeno."

 

Ljubitelji njegovih filmov si lahko na VOYO ogledate kar dve uspešnici, v katerih je nastopil v glavni vlogi. Izbirate lahko med filmom  Terminator 2 (Terminator 2) in filmom Popolni spomin (Total Recall).

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Statistika in miti o duševnem zdravju moških
Preberi še
Statistika in miti o duševnem zdravju moških
Vrhunska alpinista v najtežji slovenski smeri
Preberi še
Vrhunska alpinista v najtežji slovenski smeri

Vir: www.menshealth.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382