Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Umrl Theodoros Angelopulos

Z.L.
25. 01. 2012 16.47
1

Za posledicami torkove prometne nesreče je v 76. letu starosti zaradi hudih poškodb glave umrl svetovno znan grški režiser Theodoros Angelopulos. Nesreča se je zgodila med nastajanjem njegovega novega filma, ko ga je med prečkanjem ceste povozil motorist. Angelopoulos je bil priznan režiser, ki je za film 'Večnost in dan' na filmskem festivalu v Cannesu leta 1998 prejel zlato palmo za najboljši film.

Grški filmski režiser Theodoros Agelopulos je umrl v bolnišnici po tem, ko ga je v torek med snemanjem novega filma z delovnim naslovom The Other Sea (Drugo morje) ob prečkanju ceste zbil motorist, sicer policist, ki takrat ni bil v službi. Predstavnik bolnišnice je grškim medijem povedal, da je Angelopulos v nesreči utrpel hude poškodbe glave, imel pa naj bi tudi več notranjih krvavitev. Rojen je bil leta 1935 v Atenah. Študiral je pravo, a kmalu izgubil interes in se preselil v Francijo, kjer je dokončal študij filmske režije. Po povratku v rodno Grčijo je delal kot filmski kritik za manjše časopise, kot režiser pa se je s filmom začel ukvarjati leta 1967. Angelopulos je bil po vsem svetu znan po svojem počasnem in zasanjanem režiserskem stilu ter je v več kot 40-letni karieri za svoje delo prejel številne zveneče nagrade. Leta 1995 je tako za film 'Ulysses Gaze' prejel nagrado žirije na filmskem festivalu v Cannesu, tri leta pozneje pa še zlato palmo za film 'Večnost in dan' (Eternity and a Day). Na novico so se z veliko žalostjo odzvali številni njegovi sodelavci in igralci, ki pravijo, da jih je nesreča zelo prizadela, saj so ostali brez največjega ambasadorja grškega filma v Evropi in svetu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375