Zadovoljna.si
To je najpomembnejši filmski rekvizit na svetu.

Novice

Poglejte čeveljce, ki so vredni 2 milijona dolarjev

STA/ Z.C.
27. 09. 2011 14.30
1

Par rdečih čeveljcev, ki jih je Judy Garland nosila v filmu Čarovnik iz Oza, bodo ponudili na dražbi, ki bo potekala 16. decembra, organizirala pa jo bo avkcijske hiše Profiles in History v Los Angelesu. Za skorajda že kultne čeveljce bi lahko po mnenju poznavalcev iztržili od dva do tri milijone dolarjev (od 1,4 do 2,2 milijona evrov).

To je najpomembnejši filmski rekvizit na svetu.
To je najpomembnejši filmski rekvizit na svetu.FOTO: Reuters

Na dražbi avkcijske hiše Profiles in History v Los Angelesu bodo  ponudili enega od štirih ohranjenih parov čeveljcev, ki so jih izdelali za slavni film iz leta 1939. Tega naj bi Garlandova v vlogi deklice Doroteje nosila v prizoru, v katerem trikrat udari s petami, da bi se vrnila domov v Kansas.

"To je najpomembnejši filmski rekvizit na svetu. Ni bolj slavnega. Ti čeveljci so eden od največjih obstoječih elementov pop kulture," je dejal lastnik avkcijske hiše Joe Maddalena.

En par čeveljcev, uporabljen v Čarovniku iz Oza, hrani muzej Smithsonian v Washingtonu, drugi je v rokah zasebnih zbirateljev, tretjega so ukradli iz muzeja Judy Garland v Minnesoti in zanj ne vedo, kje se nahaja. Četrti par, ki bo na dražbi, pa so v 70. letih prejšnjega stoletja našli v skladišču studiev MGM.


 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375