Zadovoljna.si
Sperma

Novice

Počasne semenčice so bolj učinkovite, ko gre za oploditev

Z.C.
03. 08. 2012 12.49
0

Raziskave na področju oploditve so prinesle nova spoznanja. Hitrost semenčic ni bistvenega pomena za uspešno oploditev. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da so spermiji 'polži' veliko bolj učinkoviti. Raziskavo, ki so jo opravili ameriški raziskovalci, so objavili na portalu 'Current Biology'.

Sperma
SpermaFOTO:

Še nedolgo tega je veljalo, da so hitre semenčice veliko bolj učinkovite, ko gre za oploditev jajčeca. Zdaj pa so v raziskavi ugotovili, da je ravno nasprotno, saj so bolj uspešne semenčice 'polži'. Raziskavo so opravili na majhni muhi iz družine vinskih mušic Drosophila melanogaster. Skupina strokovnjakov, v kateri je bil tudi Stefan Lupold iz newyorške Univerze Syracuse, je uporabila genetsko spremenjene mušice, tako da je glavica semenčic pod mikroskopom oddajala fluorescenčno svetlobo, zeleno ali rdečo. Na ta način so strokovnjaki lahko opazovali, kaj se dogaja . "Tekmovanje semenčic je temeljni biološki proces v živalskem svetu, vendar še vedno vemo premalo o tem, kaj vpliva na to, da nekateri v tej tekmi zmagajo," je pojasnil Lupold. "Študija, ki smo jo izvedli, je prva, ki meri kakovost semenčic in omogoča, da razberemo pomembne značilnosti v vsaki od reproduktivnih faz,"  je še dejal Lupold in potrdil, da so tako ugotovili, da dolge in počasne semenčice učinkovito opravijo s hitrimi rivali.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375