Slovenija

Komisija zavrnila pritožbo; obvoznica že konec leta 2015?

Škofja Loka, 18. 12. 2013 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državna revizijska komisija je obe pritožbi na izbiro izvajalca del za dokončanje poljanske obvoznice zavrnila. Pogodba z izvajalcem naj bi bila podpisana še ta teden, cesta, ki bo razbremenila mestno jedro Škofje Loke, pa zgrajena do konca 2015.

Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil je v torek sprejela odločitev, da kot neutemeljena zavrne oba zahtevka za revizijo na izbor izvajalca del za dokončanje poljanske obvoznice, ki sta ju vložila dva neizbrana izvajalca iz Bosne in Hercegovine Euro-Asfalt in Integral Inženjering s partnerjem Gorenjc, splošno gradbeno podjetje d. d., so danes sporočili iz Direkcije RS za ceste..

Odločitev državne revizijske komisije je dokončna in pritožba nanjo ni možna. Neizbrani ponudniki bi lahko le vložili na sodišču odškodninsko tožbo, ki pa ne bi imela nikakršnega vpliva na gradnjo ceste.

Vlagatelja obeh revizijskih zahtevkov sta navajala, da po njihovi presoji izbrana ponudba Gorenjske gradbene družbe ne izpolnjuje referenčnega pogoja, zato sta naročniku predlagala razveljavitev odločitve o izbiri izvajalca. Direkcija je najprej oba zahtevka sama zavrnila kot neutemeljena, postopek pa se je avtomatično nadaljeval pred Državno revizijsko komisijo, ki je pritrdila direkciji.

Po propadu prvega izvajalca Primorja se bodo dela končno nadaljevala

Po letu in pol truda z javnimi naročili za izbor izvajalca, ki bi dokončal drugo in tretjo etapo poljanske obvoznice, je tako izvajalec vendarle pravnomočno izbran. Poljansko obvoznico naj bi za 22,19 milijona evrov skupaj s partnerjema OHL ŽS in Iskra Sistemi dokončala Gorenjska gradbena družba, ki izvaja dela tudi na prvi etapi obvoznice.

Direkcija zdaj začenja postopek podpisa pogodbe, in sicer bo pogodbo posredovala izbranemu izvajalcu, ki bo po izvedeni interni proceduri podpisano pogodbo vrnil naročniku. Postopek podpisa pogodbe naj bi bil, kot navaja, predvidoma zaključen še v tem tednu.

Zaradi (pre)dolgega čakanja so prebivalci Škofje Loke pripravili tudi proteste v središču kraja.
Zaradi (pre)dolgega čakanja so prebivalci Škofje Loke pripravili tudi proteste v središču kraja. FOTO: Maja Djordjevič/Svet na Kanalu A

To pomeni nadaljevanje gradnje predora pod Stenom in dokončanje poljanske obvoznice. Dela na drugi in tretji etapi obvoznice namreč stojijo že leto in pol, od prekinitve pogodbe s prvim izvajalcem Primorjem, ki v hudih finančnih težavah ni bil sposoben nadaljevati gradnje.

Čakali 40 let

Po številnih težavah pri izboru novega izvajalca za dokončanje obvoznice se je v Škofji Loki že pojavil strah, da cesta ne bo končana do konca leta 2015 in bodo evropska sredstva zanjo izgubljena. V direkciji so namreč opozorili, da morajo z izvajalcem, če naj bi ta zahtevna dela dokončal do konca leta 2015, pogodbo podpisati še pred koncem letošnjega leta.

Če bi državna revizijska komisija zadnjima revizijskima zahtevkoma ugodila, bi to pod vprašaj postavilo samo izgradnjo ceste, na katero Ločani in prebivalci Poljanske doline čakajo že 40 let. Na nevzdržno stanje so v zadnjih tednih opozorili tudi z več shodi, na katerih so protestno s sprehajanjem čez prehode za pešce zaustavljali promet skozi staro mestno jedro.

Odločitve revizijske komisije so skupaj s škofjeloškim županom Mihom Ješetom zelo veseli. Kot je dejal Ješe, bo Škofja Loka vendarle dobila to "prepotrebno cesto, brez katere ne more dihati". Sam je sicer takšno odločitev komisije pričakoval. Kot je pojasnil, pa so v zadnjem obdobju preučevali še eno pravno možnost oziroma ukrep, ki bi jim tudi v primeru drugačne odločitve komisije omogočil sklenitev pogodbe in nadaljevanje gradnje.

Na direkciji in na Škofjeloškem zdaj le še upajo, da bo izbrani izvajalec lahko kmalu začel z deli in da med samo gradnjo ne bo neljubih presenečenj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brundo
19. 12. 2013 10.20
kuhinja se nadaljuje.....gorenjski lobiji dobili boj
boris_z
18. 12. 2013 20.11
To obvoznico bi morali izgraditi najmanj pred desetimi leti. Hvala bogu, da ne živim tam in grem skozi to "ožino" parkrat na leto.
Vogtar Ogt
18. 12. 2013 15.11
+5
Zgleda se bo treba na Bledu tud začet čez prehode sprehajat. Najrajš kako lepo nedeljo, bo kolona do Kranja. Mogoče se pa potem kaj premakne v piskrih nadobudnih pogajalcev in lastnikov zemljišč.
ecnarf
18. 12. 2013 14.14
+0
Gorenjska gradbena mešetarija
hotchilipoper
18. 12. 2013 11.59
+9
zgrajena do konca 2015.hahahaha,dober štos
opazovalec_
18. 12. 2013 11.54
+5
Obvoznice Ptuj_Ormož tudi ne bo! Hvala bogu ima Ormož zato super župana, še bolj poštenega od samega papeža, včasih dela celo čudeže :))))
tepee
18. 12. 2013 11.42
+4