Zanimivosti

Vročica pariškega avtosalona 2010

Pariz, 02. 10. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pariz je v teh dneh v znamenju jeklenih konjičkov, svoja vrata je namreč odprl mednarodni avtomobilski salon, ki francosko prestolnico obišče vsaki dve leti.

Po Ženevi in Frankfurtu je Pariz tretji najpomembnejši evropski gostitelj avtomobilske industrije, kjer vsako drugo jesen svoje koncepte, študije in skoraj serijska vozila postavijo na ogled vsi največji in malo manjši avtomobilski proizvajalci.

Letos se na salonu predstavlja več kot sto novih vozil in konceptov, še vedno pa so zastavonoše hibridna vozila, čeprav jim vse tesneje za vrat dihajo različne zasnove električnih vozil. Proizvajalci se zavedajo, da morajo v svojem voznem parku, poleg klasičnih bencinskih in dizelskih modelov, ekološko osveščenim kupcem ponuditi vsaj eno vozilo na alternativni pogon.

Infiniti performance line G cabrio concept - študija štirisedežnega kabrioleta, ki pod pokrovom motorja skriva 3,7-litrski motor V6.
Infiniti performance line G cabrio concept - študija štirisedežnega kabrioleta, ki pod pokrovom motorja skriva 3,7-litrski motor V6. FOTO: arhiv proizvajalca

Zeleno politiko zato uvajajo ne samo pri majhnih mestnih vozilih, ki imajo komaj kaj več kot tri metre, temveč tudi pri resnih športnikih in luksuznih modelih. Med električnimi modeli so zanimivi Renaultov športnik dezire, hibridni mestni 'terenec' peugeot HR1, mini mestni vozili  nissan townpod in kia pop.

Avtomobilski salon v Parizu lahko obiščete vse do 17. oktobra, za pokušino pa si oglejte nekaj zanimivih, drznih in revolucionarnih konceptov, ki napovedujejo mobilnost v prihodnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manemejebat
02. 10. 2010 20.23
tocno tako, moj frend porabi na 100 km liter vode in liter bencina (odvisno od klancev) in to z neko staro kripo, ki bi sicer pokurila 15 l/100km. in vse je naredil sam v garazi
Maxster
02. 10. 2010 10.49
Ta Citroen Lacosste na hitro spominja kot da bi starega fičota malo dvignili ,odrezali in podaljšali. sem najprej pomislil da je spet kakšna fiatova igračka na osnovi stare multiple iz 60 let
LomilkaSrc
02. 10. 2010 09.10
avtomobili na alternativna goriva so se pojavili že leta 1927 ko je v ameriki zavladala recesija. 4 taktniki so delali na alkohol, na plin ( ki so ga izdelovali s suho destilacijo lesa) in celo so se pojavili avomobili na elektriko. Vprašanje za miljon dolarjev: Kdo ve zakaj se niso razvijali naprej? pa čeprav je bila naftna recesija zanimivo je tudi to da ni nič novega da lahko avtomobil deluje na vodik. ampak vseeno jih še nisem videl v redni prodaji. z malo izbajdljivosti si lahko staro petko predelate v avti, ki si sam izdeluje gorivo. potrebna je samo dovolj močna elektroliza vode in avto odpelje brez bencina. preverjeno.