Zanimivosti

Prehrambeni trendi, ki so zaznamovali leto 2010

New York, 03. 01. 2011 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Povratek k naravi, surovo mleko, svinjsko meso in zelene tržnice so samo nekateri od prehrambenih trendov, ki so zaznamovali lansko leto.

Leto, ki je za nami, so v svetu kulinarike zaznamovali nekateri novi trendi. Večina se jih je najprej prijela v Ameriki, nato pa so se razširili po drugih celinah.

Zelene tržnice so začele rasti kot gobe po dežju.
Zelene tržnice so začele rasti kot gobe po dežju. FOTO: Reuters

Povratek k naravi
Kuharji so se v letu 2010 vrnili k naravi, nekateri so pri tem celo pretiravali. Hrano so nabavljali pri majhnih proizvajalcih, ki je niso obdelovali s sumljivimi kemičnimi sredstvi. Na vsak način so želeli strankam postreči s svežo hrano. V eni od restavracij v Las Vegasu so postavili bazen z morsko vodo, v katerem plavajo ribe. Kuharji jih lovijo neposredno pred pripravo jedi, lova pa se lahko lotijo tudi obiskovalci.

Sveža hrana
V novi prehrambeni trend v letu 2010 so vključili zelene tržnice, vrtove in male farme. V Ameriki ljudje hočejo vedeti, od kod hrana prihaja in ali je zares sveža. Nekateri so šele zdaj ugotovili, da zelena solata ne raste v supermarketih.

Svinjina
Svinjsko meso so že pred leti označili kot hrano, ki je nezdrava in redi. Letos pa se je svinjina znova pojavila na krožnikih, najprej v Ameriki. Spet je postala priljubljena tudi slanina, predvsem kot dodatek k najrazličnejšim jedem.

Hitra hrana
V letu, ki je za nami, so se pojavile številne nove restavracije s hitro hrano. Te so pripravile nove jedilnike, ki so pritegnili tudi tiste, ki sicer ne zahajajo v tovrstne lokale. Različni sendviči, pice in hamburgerji so se na tržišču pojavili v novih podobah.

Premični gostinski lokali
V času recesije imajo lastniki gostinskih lokalov največ težav s prostori. Američani so šli korak naprej in se domislili tako imenovanih premičnih gostinskih lokalov, ki na eni lokaciji ostanejo le po nekaj tednov. Takšni lokali so še posebej dobro uspevali v Kaliforniji.

Svinjsko meso je znova postalo zelo cenjeno.
Svinjsko meso je znova postalo zelo cenjeno. FOTO: Reuters

Socialne mreže in blogerji
Pred leti so okus masovne publike kreirali mediji, vendar je bila komunikacija enosmerna. Danes je drugače. V preteklem letu so začeli kuharske trende kreirati blogerji, internetne strani in socialne mreže. V svetu se je pojavil nov 'establishment', ki deli nasvete o kuhanju in hrani.

Stroj za kuhanje
Ali veste, da obstaja stroj za kuhanje, s katerim lahko pripravimo kakršno koli hrano? Kuharji to vedo in ga že nekaj časa uporabljajo. Od konca lanskega leta je za nekaj sto dolarjev na voljo tudi navadnim smrtnikom. Američani ga obožujejo in ni dvoma, da ga bomo začeli uporabljati tudi v Evropi.

Američani so začeli kupovati sveže kravje mleko.
Američani so začeli kupovati sveže kravje mleko. FOTO: Reuters

Surovo mleko
Lani se je v svetu prehrane rodil še en trend. Ljudje so namreč postali skeptični do mleka, ki ga ponujajo v prodajalnah. Začeli so dvomiti v njegovo kakovost, zato so  zdrav napitek začeli kupovati neposredno od proizvajalcev mleka.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paragraf
03. 01. 2011 22.34
ženske, zvizi vas očitno izziva. kaj porečete na njegovo izjavo?
zvezdas
03. 01. 2011 21.36
Ja ja najbolj zdrav je homogeniziran mlek iz tetrapaka Alpsko mleko al pa še boljši tuš mlek :)) tolk je zdrav da ga še bakterije nočejo in se hudič noče pokvarit :)) pa dodatno ga je treba pogret v mikrovalovki da ja ubijemo še tisto malo kar je mogoče ostalo notri uporabnega in ni samo bela mastna voda :) To za mikrovalovko sem čul od zdravnika - nikoli ne grejte v mikrovalovki mleka. Sicer ga žau nisem najbolše poslušal kaj se zgodi z njim ampak sem razumeu bistvo.
Robert Zrnec
03. 01. 2011 18.56
"O nekakovosti in umazanosti "surovega" mleka pa že ogromno pove rok trajanja: tri dni v hladilniku. Kvalitetno mleko kupljeno v diskontih ima rok trajanja tri ali štiri MESECE brez hladilnika, ker je čisto in ni tako svinjsko da bi se takoj pokvarilo." Ježešmarija, ti si pa izgleda res pravi strokovnjak za ocenitev kakovosti in "čistosti". Takšne bedarije kot jih pa ti kvasiš pa že dolgo nisem nikjer slišal. Zvizi ti je čist prav povedal, da si verjetno 4-letni otrok....
bolimepatak
03. 01. 2011 17.37
Za nevedneže, takšen "stroj" obstaja, odkar je človek znal narediti ogenj ;)........V teh časih je problem samo, da ga vedno manj znamo uporabljati.....
bolimepatak
03. 01. 2011 17.34
_________ 03.01.2011, 17:29 0 O nekakovosti in umazanosti "surovega" mleka pa že ogromno pove rok trajanja: tri dni v hladilniku. Kvalitetno mleko kupljeno v diskontih ima rok trajanja tri ali štiri MESECE brez hladilnika, ker je čisto in ni tako svinjsko da bi se takoj pokvarilo. @ Takšne neumnosti, kot si jo zapisal, ne bi pričakoval niti od petletnega otroka....Drugič se komentarjev raje vzdrži.....
_________
03. 01. 2011 17.29
O nekakovosti in umazanosti "surovega" mleka pa že ogromno pove rok trajanja: tri dni v hladilniku. Kvalitetno mleko kupljeno v diskontih ima rok trajanja tri ali štiri MESECE brez hladilnika, ker je čisto in ni tako svinjsko da bi se takoj pokvarilo.
_________
03. 01. 2011 17.27
Ali veste da obstaja stroj za katerega ne znamo niti napisati ANGLEŠKEGA IMENA da bi nezabiti ljudje ki znajo uporabljati google lahko našli kanček resnice?
IvanaO
03. 01. 2011 17.09
o kakem stroju govorite? pa dejte drugič sliko gor z nekom, ki ima na sebi rokavice, ko se dotika mesa, saj drugače svoje bakterije nosi na meso...
paragraf
03. 01. 2011 16.48
Vse razen fast fooda je ok. Američani prihajajo k pameti.
paragraf
03. 01. 2011 16.46
Vse razen teh fast foodov je ok. Mogoče pa tudi Američani prihajajo k pameti.
bolimepatak
03. 01. 2011 16.42
Mogoče, pa bo ljudi končno le srečala pamet in bodo dojeli, da holesterola ne povzroča meso, temveč razne paštete, majoneze, namazi, hitra prehrana itd. Mogoče, marsikdo ne bo obolel za rakom na ledvicah in prebavilih zaradi raznih dodatkov (E).
mladi_cetnik
03. 01. 2011 16.39
marsikdo misli da se surovega, nekuhanega mleka ne sme piti....pa to ni res mleko je najboljše direktno izpod krave, če je seveda kmetija čista.....