Zanimivosti

Dve sonci v letu 2012?!

Ljubljana, 01. 02. 2011 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bo Zemlja dobila še eno sonce? Po mnenju nekaterih strokovnjakov je to neizogibno … Kdaj se bo pripetilo in koliko časa bomo imeli dve sonci, pa ni znano, čeprav nekateri 'znanstveniki' trdijo, da se bo to (seveda) pripetilo decembra 2012.

Betelgeza drugo sonce?
Betelgeza drugo sonce? FOTO:
Betelgeza v vsej svoji lepoti ...
Betelgeza v vsej svoji lepoti ... FOTO: Sky-map.org
Profesor fizike Brad Carter z Univerze v južnem Queenslandu je objavil študijo o tem, da zvezda Betelgeza, ena najbolj svetlih zvezd, ki jih lahko ponoči opazujemo na nebu, izgublja maso. To pa pomeni, da se lahko kadar koli spremeni v supernovo.

Profesor Carter je še povedal: "Ko se bo to pripetilo, bomo vsaj za nekaj tednov lahko videli kar dve sonci … Lahko se celo zgodi, da dejansko ne bo noči in da bo nebo ves čas osvetljeno."

Je tudi Nostradamus to napovedal?
V kitici C2 Q41 njegovih Prerokb lahko zasledimo nekaj 'zaskrbljujočih' podatkov ... Po interpretaciji njegovih verzov naj bi se na nebu pojavila velika zvezda, ki bo osvetljevala nebo kar sedem noči. "Imeli bomo dve sonci."

Konec sveta!

Zagovorniki teorij o katastrofah, ki bodo povzročile konec sveta, so zopet na nogah in seveda napovedujejo, da se bo vse skupaj zgodilo ravno leta 2012. Žal pa ne morejo trditi, da se bo svet končal, saj tudi če se Betelgeza spremeni v supernovo, dejansko življenja na Zemlji ne bo ogrozila.
Smo daleč od apokaliptičnih napovedi, saj četudi se bo to pripetilo, se Zemlji dejansko ne bo zgodilo nič slabega.

Zdaj ali pa čez 100.000 let!

Profesor Carter je še poudaril da ni možno predvideti, kdaj se bo to zgodilo. Ameriški astronom Phil Plait pa je še dodal: "Betelgeza lahko postane supernova v tem trenutku ali pa tudi čez 100.000 let ..."

Preberite tudi razrešitev 'uganke', zakaj je temperatura atmosfere Sonca za nekaj milijonov stopinj višja, kot je temperatura njegove površine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Br.1
02. 02. 2011 18.29
thelittle 02.02.2011, 11:17 0 daj prosim... prizanesite normalnim ljudem in nehajte tole objavljati... Verjetno ti bolj odgovarjajo teme kot recimo : Sandra Auer – Vroča in zapeljiva kot nikoli prej
Br.1
02. 02. 2011 18.24
To se bo zgodilo 1.4. 85275 leta ob 15:32 A se upa kdo stavit ??????????'
Bluzer Bluzoviti
02. 02. 2011 17.21
hehe... napaka: ...nobene ZVEZE z majevskim koledarjem...
Bluzer Bluzoviti
02. 02. 2011 17.20
seveda pa nima eksplozija zvezde v supernovo nobene zvezde z majevskim koledarjem, sli koncem sveta... to je povsem običajen dogodek v vesolju ob umiranju nekaterih zvezd. koga več zanima o tem, naj pogoogla o supernovah ali življenju in smrti zvezd.
Bluzer Bluzoviti
02. 02. 2011 17.14
to je čisto možno: se je zgodilo po nekih kitajskih zapisih okoli leta 1000: ko eksplodira supernova, nekaj dni in noči pač močno žari na nebu... je pa povsem nemogoče napovedat, če bo to jutri ali čez miljon let, ker so zvezde predaleč, pa tudi svetloba ne bi bila niti približno tako močna kot sončeva (na zemlji, da se razumemo - zarad oddaljenosti). pač bi bil nekaj dni lep pogled na nebo, nič drugega... je pa to možno tudi z marsikatero od miljonov zvezd, ki jih vidimo... je pa res, da je tu časovna enota miljon, če ne milijarda let, tako da je zelo verjetno, da tega ne bomo doživeli...
Wisen
02. 02. 2011 15.11
Včasih so komentarji še bolj smešni kot novica sama, še posebno ko pridemo do slovničnega nacizma in Tončkovih komentarjev o tem, kako se živa bitja od stvarjenja sveta niso spreminjala (seveda to ni res). Sarkazem. Zelo veliko sarkazma. Moram rečt, da je to zelo zanesljiva in dobro spisana novica. Že leta 1984 je Tracy Hickman s svojimi prijatelji napovedala konec sveta, vse to je zelo natančno zabeleženo v ogromnih količinah priročnikov, ki pa žal niso na voljo v sloveniji. 21.12.2012 se bo na svet vrnila kraljica teme Takhisis s svojo vojsko zmajev. Za pomoč se bo človeštvo moralo obrniti na povilina, škrata, "krcni-škrata", čarodeja in njegovega brata bojevnika in viteza v mestu, postavljenem v drevesnih krošnjah ter dveh barbarov. Konec sarkazma.
Mateja Gašperin
02. 02. 2011 15.06
Waw js bi rada to doživela in poslikala :) Po moje bo moglo bit nekaj najbolj čudovitega kar lahko človeško oko vidi ...
Ramzess
02. 02. 2011 14.20
ScienTist="preočujemo velik teorij glede 2012. ko sem bil na seminarju v Švici na združenju znanstvenikov smo govorilo o velko teorijah za 2012 in da se bo nekaj zagotovo zgodilo v kar sem zelo prepričan. Govorili smo od prihajajočih meteorjev do vesolskih ladij ki bi prinesli mir na svet in spremenili naš svet. Prepričan sem da ne bo nobenega uničenja ampak se bo zgodilo nekaj čudovitega.Tudi teorija o dveh soncih je bila na temi in je tudi čudovita.In kaor tudi tukaj piše ZEMLJA NE BO DOŽIVELA KATASTROFE kvečjemu izbolšanje.Sam pa berem sveto pismo kjer piše da bo pred sodnim dnem veliko nasilja in vojn po svetu kakor sedaj in jast mislim da se bo to zgodilo decembra 2012.Teorij je veliko a nekaj zagotovo bo ker je veliko možnosti da se nekaj zagotovo zgodi." Veliko terorij in 'skoraj zagotovosti', malo oz. premalo pa konkretnih dejstev, kaj bo. Preveč se meša dogodke, ki so dejansko del dogajanja, sredi katerega smo mi, naš planet, naše osončje, in spremljajoče dogodke, ki niso v neposredni povezavi s tem velikim dogajanje. Res pa je, da je se ne va zagotovo, kaj nas čaka, saj tudi višje duhovne distance, oz. civilizacije, ne vedo točno. Dejstvo je da gremo skozi to, v novi svet enosti, praktično sami, vasi drugi, vključno z angelskimi bitji, in varuhi so se umaknili, ... vibracija planeta in energijski vplivi naraščajo, zato tudi prihaja do vsega čemur smo priča od osebnih dogokdov in nesreč do globalnih katastrof. Svet dualnosti se končuje, vse kar je obstajalo v njem, kar smo poznali, se končuje. Vzporedno se dogajajo še druge reči, od globalne manipulacije določenih ras nezemljanov, ki nas želijo obdržati na tem nivoju, v tej 'kletki'. Pri tem izkoriščajo mnoge oblike fizičnih in nefižnih manipulacij nad nami. S te vedeli, da s cepljenjem, ki ga tako globalno propagirajo in širijo v univerzalne oblike, dejansko blokirajo, onemogočajo naše višje umske in psihofizične sposobnosti. Marsičesa se ljudje ne zavedajo, prej ko slej bo vojna s temi nezemljani, ki zaenkrat poteka v ozadju, postala javna. Smo v svetu, kjer je javno več dezinformacij, kot informacij, internet je edini, ki ne podlega kontroli in povezuje drugače misleče ljudi, ki ne podlegajo dezinformacijam. Naslednje leto dni bo burno, kdor razume dogajanje, ga ne bo presenetilo, ostali pa...
thelittle
02. 02. 2011 11.17
daj prosim... prizanesite normalnim ljudem in nehajte tole objavljati...
Bogeyman
02. 02. 2011 10.39
To o menjavi polov ni izmišljotina. To so dejstva, ki se že dogajajo. Malo pobrskajte po internetu... Na večini svetovnih letališč so morali popraviti kompase, ker sever ni več na "severu". Pa ptiči, ki izgubljajo oriantacijo...
klemenju
02. 02. 2011 10.36
loden. Vede sicer ne poznam najbolje (oziroma skor nič) sam nisem nikjer zasledil da je v njih napovedal "konec sveta" (dejansko nikjer ni napovedan konec sveta ampak konec starega in začetek novega) za 2012 zato sem napisal sam ta 2 zapisa.
Sudoroot
02. 02. 2011 10.20
enkrat sem bral da če pride tam do suprernove bo za zemljo lahko nevarno zaradi kozmičnega sevanja. upam da smo dost stran ;-)
loden
02. 02. 2011 10.19
klemenju 02.02.2011, 08:56 Veš za Vede?
lep_dan
02. 02. 2011 10.14
In zdaj se naj jaz sekiram, da bo konc sveta???? Pa če ga je konc kar jutri, saj itaq v tej prelepi SLO ni prihodnosti !!
CKKPJ_Milko
02. 02. 2011 09.51
+1
Konec sveta bo 31.12.2011 Opazil sem namreč da po tem datumu ni več dni oziroma listkov na mojem namiznem koledarju... postal sem "znanstvenik" po vseh normah portala24ur...najbolj branega medija v Sloveniji
partizanein
02. 02. 2011 09.19
Pa kaj mate vsi sprane možgane... konec sveta! ... jao jao, kokrat je že blo konc sveta... Čez 100 000 let bodo brali Zvezdico Zaspanko... Fran Milčinski naš "Nostradamus".
klemenju
02. 02. 2011 08.56
čeprav nisem podpotnih teh teorij o 21.12.2012 jih poznam oziroma sem vsaj slišal za njih. Datum izvira iz majevskega kolendarja, ki se na ta dan konča (kolendar traja mislim da 3600 let), sam se pol naslednji dan začne nov kolendar: Maji so za ta datum napovedali da se bodo spremenili poli. Tega seveda ne more doben dokazat tak, da ostaja vse v teoriji. Znanstveniki so ugotovili, da bo zemlja poravnana v tem času z črno luknju, ki je v središču naše galaksije(se zgodi vsakih 20000 let), pravtako je dokazano da bo v tem času eden večjih izbruhov na soncu (ki se drugač zgodi vsakih 11 let, samo zdaj bi naj bil zelo velik) in se zna naredit da ne bo setelitskih signalov (celo številni seteliti znajo bit uničeni). Samo iz teh znanstvenih dokazov ne moremo sklepat na konec sveta, ker doben dogodek nebi smel imet dalših posledic razen če bi res prišlo do premika polov za kar pa ni veliko možnosti (čeprav znanstveniki v zadnjih letih ugotavljajo da so premiki najverjetneje zgodijo v parih dneh mogoče celo urah in ne kot so mislili včasih da premik trajja tisoče let) Drugi zapisi, ki so jih povezali z tem datumom se nanašajo na sumerskih zapisov (mislim da jih je 7), v katerih je kar nekaj zanimivih zapisov, ki so preveč napredni za najstarejšo civilizacijo. V teh zapisih so našteti vsi planeti našega osončja plus še en plane (oni so ga poimenovali nibiru)t, ki bi naj bil na eliptični orbiti tako da naj bi imel zelo dolgi obhodni čas okoli sonca. Ta planet bi naj bi bil velik kot jupiter samo mi naj imel večjo maso in naj bi bil drugo sonce (vsaj za njegove satelite) njegova tirnica naj bi potekala nekje med marsom in jupiterjem tako da bi imel njegov prehod katastrofalne posledice za zemljo (zaradi njegove mase bi izbruhnilli vsi vulkani, zamakneli bi se poli, ko bi potaval mimo zemlje bi se rotaciaj zemlje zaustavila za 3 dni, ... kar lahko potrdijo tudi znanstveniki če bi seveda taki planet obstajal) Ker so ti sumerski zapisi tako natančno zapisani (vsi planeti so pravilno razporejeni in v pravilnem razmerju, tudi zunanji planeti, ki jih poznamo šele v zadnjih stoletjih tudi pluto, med drugim je zelo natančno opisan tudi neptun, nasa je njegov izgled potrdila šele z zadnjih letih z slikami iz sond, potrdili so tudi že vodo na številnih lunah in planetih, kar je tudi zapisano v teh zapisih) so v NASI že večrat iskali ta planet (prvo iz satelita, ker morejo bit bi teleskopi zelo hladni, ker iščejo toploto) oziroma ga še zdaj iščejo iz observatorija na Antarktiki. Na obstoj planeta namigujejo tudi gravitacijske sile v zunanjem delu osončja (potrjeno z sondami samo do sedaj naj ga nebi odkrili tako da ga leta 2012 100% NE BO Seveda se bodo oglasili zagovornizi teorij zarote, da ga je nasa našla pa nočejo priznat (seveda se je na youtube tekoj pojavo posnetek nibiruja z njegovimi koordinatami slike iz antarktike in postavljen v območje ki kot edino manjka na google sky, in ker je ta kvadratek na tej mapi zelo majhen se seveda vsi sprašujejo zakaj fali ravno ta malenkost mape (verjetno manj kot 0,01%)) samo če bi planet res prišel v naš doseg 2012 bi zdaj že čutili posledice (številni potresi, izbruhi vulkanov, draženje nafte, hrane zaradi skladiščanje v pozemne binkerje ki jih imajo številne vlade,...sam tudi tu ni v zadnjih letih večja prisotnost teh dogotkov, kot je bial prej) in v nekaterih delih zemlje (antarktika, avstralija,..) bi moral bit viden z prostim očesom in bi bilo zdaj polno slik ki bi ga potrdile. Tako da tudi če Nibiru obstaja ga ne bo leta 2012 in tako tudi ta teorija odpade Kolko vem imata zgodovinske opise samo ti 2 teorije (oziroma druge izhajajo iz njih, primer je del biblije izhaja iz sumerskih zapisov) in vse druge teorije ki se nanašajo na ta datum ne moremo potrdit z zgodovinskimi zapisi (npr, to sonce ali pa še ena teorija ki iam zgleda zelo veliko podpornikov in se nanaša na adenski zaliv in me še čudi da jo ni doben omeno). Jaz osebno ne verjamem tem teorijam dokler ni dokazov (npr odkritje nibiruj
flamengo
02. 02. 2011 08.46
Bla bla, Betelgeza sploh ne more postati supernova, ker je prehladna za to.
Bobblehead
02. 02. 2011 08.37
zanstveniki joj joj eniste neki govoril da bo avgusta 2012 konc sveta !!! veste deceber je po avgustu!! kok se lažete!!!!
loden
02. 02. 2011 07.44
hinko.murovec 02.02.2011, 02:15 hvala za dobro voljo!