Zanimivosti

Aljažev stolp: simbol slovenstva že vse od 1895

Ljubljana, 07. 08. 2013 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Rejec
Komentarji
98

Pred natančno 118 leti so na vrhu Triglava postavili znameniti Aljažev stolp. Zanj je zaslužen takratni župnik na Dovjem Jakob Aljaž, ki mu ni bilo všeč, da se slovenskih gora polaščajo Nemci. Ti so mu pogosto "nagajali" pri njegovih načrtih.

Aljažev stolp je eden najpomembnejših simbolov slovenstva.
Aljažev stolp je eden najpomembnejših simbolov slovenstva. FOTO:

Jakob Aljaž je konec avgusta 1889 prišel kot župnik na Dovje, na Triglavu pa je bil že dve leti prej. Kot velik ljubitelj gora je opazil, da le-te postajajo vse bolj nemške. "Ko sem prišel na Dovje, so postavljali nove, samo nemške kažipote," je Aljaž zapisal v svojih Planinskih spominih, ki so jih leta 1922 objavili v Planinskem vestniku, uradnem glasilu Slovenskega planinskega društva. Aljaž je bil takrat član dunajskega planinskega društva Turistenklub, poleg njega pa je obstajal še nemški Alpenverein (za področje Kranjske). Po Aljaževih zapisih nam je bil Slovencem bolj naklonjen Turistenklub: "Obljubil je, da nam bo po Kranjskem naredil dvojezične kažipote, česar ponosni ’Deutsch-osterr. Alpenverein’ ni hotel." Slovensko planinsko društvo takrat še ni obstajalo.

Župnik Jakob Aljaž, ki je umrl leta 1927 na Dovjem na Gorenjskem, je bil velik domoljub in ljubitelj gora.
Župnik Jakob Aljaž, ki je umrl leta 1927 na Dovjem na Gorenjskem, je bil velik domoljub in ljubitelj gora. FOTO: Wikipedia

Zaradi prevladujočega nemškega vpliva se je Aljaž odločil, da je treba nekaj storiti. Od dovške občine je kupil vrh Triglava (približno 16 kvadratnih metrov) in Kredarico. "Stolp sem napravil na svoje stroške ter ga pozneje podaril Slovenskemu planinskemu društvu. Vrh sem kupil od dovške občine za en forint. Bil sem 'najvišji' posestnik," je zapisal Aljaž.

Stolp, ki ga je poimenoval Triglavski stolp, so postavili v enem dnevu, in sicer 7. avgusta 1895, izdelava pa je bila v rokah kleparja Antona Belca iz Šentvida pri Ljubljani. ''Leta 1895 smo ga šli postavljat jaz, mojster Belec z enim delavcem in moja dva delavca Požganc in Kobar. Takrat smo prenočili v stari, mali Dežmanovi koči, saj Slovenci še nismo imeli nobene koče. Bila je gosta megla. Zato zjutraj jaz nisem šel na vrh Triglava, ampak sem ostal v Dežmanovi koči, od koder sem poslušal, kako zbijajo skupaj posamezne kose Triglavskega stolpa,'' se spominja Aljaž. Stolp iz debele pocinkane pločevine so na Triglav znosili po delih, na vrhu pa so ga sestavili.

Slovenski pohodniki manj vredni od nemških
Med bivanjem v Dežmanovi koči, ki se danes imenuje Staničev dom, je Aljaž dobil tudi idejo za gradnjo slovenske planinske koče. Nemški pohodniki, člani Alpenvereina, so imeli namreč pri posteljah prednost pred slovenskimi. "To je sreča za Vas, da nocoj ni bilo Nemcev tukaj, sicer bi za Vas ne bilo prostora," mu je dejal oskrbnik koče. "V tistem trenutku sem sklenil, da naredim Triglavsko kočo, in sicer kočico samo za sebe in za par prijateljev. Če pa se bo Slovensko planinsko društvo na moj poziv zdramilo, bomo delali veliko kočo, kje, to bom prihodnji teden ogledal; če drugod ne najdem prostora in mi nihče ne pomaga, bom svojo kočico postavil vštric Dežmanove koče 10 korakov od nje - tako užaljen je bil moj narodni ponos." (Nova koča – danes se imenuje Triglavski dom na Kredarici – je bila postavljena že prihodnje leto).

Brez Jakoba Aljaža je težko reči, ali bi bil Triglav danes slovenski.
Brez Jakoba Aljaža je težko reči, ali bi bil Triglav danes slovenski. FOTO:

Teden dni pozneje se je Aljaž ponovno odpravil na Triglav, od koder so želeli določiti prostor za novo kočo. Takrat so opravili tudi slovesno odprtje oziroma krst novega stolpa: "Bilo je krasno vreme, navzoči so bili na vrhu: Matej Hubad (pevovodja), Gassner (tržiški tovarnar), jaz in moja dva delavca Požganc in Kobar. Požganc vrže dinamitni patron, ki močno poči, zamašek šampanjske buteljke skoči kviško s pokom, mi zapojemo zopet Ave, maris stella, potem Triglav, moj dom in otvoritev je bila končana."

Kako je prišlo do postavitve stolpa na Triglavu, je Aljaž opisal v svojih spominih, ki so jih objavili v Slovenskem planinskem vestniku.
Kako je prišlo do postavitve stolpa na Triglavu, je Aljaž opisal v svojih spominih, ki so jih objavili v Slovenskem planinskem vestniku. FOTO:

Postavitev stolpa je šla Nemcem pošteno v nos, zato so na vsak način želeli doseči, da bi ga moral Aljaž odstraniti. Najprej so ga tožili, ker naj bi pokončal podzemeljsko triangulacijsko točko I. reda. "Triglavski stolp bomo odstranili in župnik Aljaž bo plačal 1000 forintov kazni," naj bi dejal takratni deželni geometer. Preiskava je potekala kar pol leta, Aljaž pa je s pričami dokazal, da so pred 40 leti merilci postavili le leseno piramido za merjenje (ki je zaradi vremenskih vplivov razpadla), niso pa položili tudi podzemeljske triangulacijske točke. "Ko smo sedeli v Radovljici v gostilni na vrtu in mi je župnik Berlic rekel: ’Nemci zoper tebe na Triglavu nekaj rujejo,’ mi je ušla samozavestna gorenjska zafrkacija: ’Vsi skupaj se bodo pokakcali.’ Vsa družba je prasnila v smeh, med njimi tudi sodni svetnik."

Aljaž "pretegnil brke" nemškega načelnika
Župnik je bil očitno velik šaljivec. Še ko je bila preiskava v teku, mu je načelnik omenjenega planinskega društva Alpenverein med pogovorom dejal, da stolpa ne bodo trpeli, saj tukaj delujejo oni in ga je zato treba podreti: "Prosil sem ga navidezno prav ponižno, naj stolp vendar pusti, kajti: 'Saj veste, kaj je 'pleh'. V petih letih ga rja sne in vsega je konec!' Načelnik prikima zadovoljno: 'To je pa res!' Z veseljem sem potem Slovencem pripovedoval, kako sem mu mustače potegnil. Triglavskega stolpa pa še do današnjega dne ni rja snedla." Stolp je nazadnje dobil cesarsko varstvo, nihče ga ni imel pravice poškodovati, orožniki pa so vsako leto opravili pregled. Vse predelave in dodelave je moral Aljaž prijaviti oblastem.

Aljaž ni zaslužen le za stolp, ampak tudi za gradnjo zavetišča pod Triglavom, kočo v Vratih, zavarovano planinsko pot med Malim in Velikim Triglavom in Tominškovo potjo iz Vrat na Kredarico tern našo najvišje ležečo planinsko kočo, Triglavski dom na Kredarici, s kapelo.
Aljaž ni zaslužen le za stolp, ampak tudi za gradnjo zavetišča pod Triglavom, kočo v Vratih, zavarovano planinsko pot med Malim in Velikim Triglavom in Tominškovo potjo iz Vrat na Kredarico tern našo najvišje ležečo planinsko kočo, Triglavski dom na Kredarici, s kapelo. FOTO:
Požganc vrže dinamitni patron, ki močno poči, zamašek šampanjske buteljke skoči kviško s pokom, mi zapojemo zopet Ave, maris stella, potem Triglav, moj dom in otvoritev je bila končana. Jakob Aljaž

V svojih spominih je Aljaž natančno opisal, kako je bil stolp videti takrat: "V tej najvišji zgradbi v naši državi se hranijo spominska knjiga, štampilje, trije okrogli stoliči za počitek, posebno ob mrzlem vetru, in na steni je naslikana panorama z imeni daljnih in bližnjih gora. Ob mrzlem vetru je v stolpiču dobro zavetišče, seveda le za trojico, četvorico ljudi. Prvotno sem imel v njem tudi samovar in steklenico špirita; to je bilo v tistih časih, ko so na planine zahajali le idealisti – poštenjaki. Zaradi vetra in snega so vrata majhna in nekoliko od tal. Železni stebri znotraj stolpa so v skalo z betonom zaliti. Strelovod drži na severni strani od strehe 25 metrov daleč pod sneg. Žica je bakrena. Pa strela gre tudi po drugih žicah v skale, izmed katerih je eno zelo razneslo." V stolp je dal Aljaž namestiti kopijo panorame s Triglava, ki jo je naslikal slikar Marko Pernhart. Ko je ta izginila, jo je zamenjala panorama Vinka Mazija.

Aljaž je zaslužen tudi za izdelavo zavetišča tik pod Triglavom: "Zoper hudo uro in strelo sem naredil na stroške Slovenskega planinskega društva Staničevo zavetišče, izsekano in z dinamitom izstreljeno duplino v navpični steni nekaj metrov pod vrhom Triglava na južni strani. Nastala je mala sobica s prostorom za kakih 20 ljudi, z mizo, klopjo in nezaklenjenimi vratmi."

Na Triglavu je stalo že mnogo generacij Slovencev in Slovenk, v zadnjih letih pa ga obišče tudi vse več tujih pohodnikov, ki odkrivajo lepote slovenskih gora.
Na Triglavu je stalo že mnogo generacij Slovencev in Slovenk, v zadnjih letih pa ga obišče tudi vse več tujih pohodnikov, ki odkrivajo lepote slovenskih gora. FOTO: Dejan Ulcej

Aljažev stolp – kulturni spomenik državnega pomena
Stolp po tolikih letih še vedno stoji na istem mestu kot nekoč. V času nastanka slovenske države je na njem simbolično zaplapolala slovenska zastava, 9. septembra 1999 je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, v odloku države pa je zapisano: "Aljažev stolp je simbol, ki označuje najvišjo točko slovenskega ozemlja, vrh 2864 metrov visokega Triglava. Valjasta kovinska stavba z zastavico na vrhu je bila postavljena kot mejnik, ki je označil slovensko lastnino vrha slovenske gore. Celota je izjemen krajinski motiv, nenadomestljiv simbol Slovenije." Planinska zveza Slovenije (PZS) je leta 2009 predstavila pobudo, da bi stolp prestavili v takrat novi Slovenski planinski muzej. Ocenili so, da je spomenik načel zob časa in da bi ga bilo zato smiselno umakniti, namesto njega pa postaviti njegovo repliko. Pobuda nazadnje ni uspela.

V Aljaževem stolpu je bilo v 118 letih ob prvem vzponu na najvišjo slovensko goro z vrvjo "krščeno" že nešteto število ljubiteljev gora. Številni še danes verjamejo reku, "da tisti, ki še ni stopil na Triglav, ni pravi Slovenec oziroma Slovenka".

Anketa Arhiv
Aljažev stolp: simbol slovenstva že vse od 1895
Ste že stali na Triglavu?
Aljažev stolp: simbol slovenstva že vse od 1895
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika poka ježek
08. 08. 2013 11.44
+0
Stolp je gor iz čisto praktičnega razloga. Če pride do neurja, služi kot faradejeva kletka za zaščito pohodnikov pred električnim udari strel. Ampak je za sodobne standarde gorskega turizma absolutno premajhen, notri gre le nekaj ljudi. Rešitev, stolp naj gre v muzej, gor pa naj postavijo nekaj podobnega, a precej večjega. Varnosti prednost, HEH
Terezinka
08. 08. 2013 12.05
+0
A pohodniki gredo v ta stolp? Ježek, koliko pohodnikov bo šlo v ta stolp? Ježek no ni pohodna pot, to je vrh Triglava in ta stolp ni nobeno zatočišče, ker vanj gre lahko največ eden ali dva
ki?ibleko
08. 08. 2013 12.05
+2
dobr je bit z parimi ženskami gor k so stele :) se mal stiskaš^^
pika poka ježek
08. 08. 2013 11.40
-7
Treznega me ne zvlečejo gor, gora ni nora, nor je tisti ki leze gor, HEH
aghr
25. 02. 2015 23.19
-2
Torej tudi tvoj vzornik Janša, ki je že šel večkrat gor?
Tonček Balonček
08. 08. 2013 10.44
-6
Tudi na Aljažev stolp bi bilo treba amaestiti tablico, ki bi spominjala na Bavčarja, Zavrla, Janšo in druge junake, ki so nas osamosvojili in pokradli! Da ne bomo pozabili in spreminjali zgodovine!
iGURT
08. 08. 2013 10.51
pika poka ježek
08. 08. 2013 11.45
+2
Na Kučana in Jankovića si pozabil. Pa na Isajlovića, Zemljarića, Potrča, in ostalo tovarišijo.
Terezinka
08. 08. 2013 12.07
-1
Ježek, Tonček je zelo jasno povedal da tudi druge, ki so nas osvobodili in pokradli. Levica ni nikoli še rekla, da nas tudi nekateri, ki se skrivajo kot neka levica, niso pokradli. Mi se načelno strinjamo s tem, da so vsi ISTI; ISTI::::
Besco
08. 08. 2013 16.19
DomoljubinPatriot
08. 08. 2013 20.24
+2
AHa tore spet je za vse kriv JJ in desnica čeprav jih ni bilo niti blizu pri privatizaciji (91-do zdaj).
Francek65
06. 10. 2013 11.20
+1
Ne debatiraj tako. Na stolp ne paše nobena svinjarija. Spoštuj planine in se rajši pokloni stolpu, če ti seveda uspe priti gor.
x eror
08. 08. 2013 08.08
-9
to je vse avstrisko ne se hvalit tolk
Terezinka
08. 08. 2013 09.43
+4
Aljažev stolp z zvezdo ali brez nje naj enkrat začne združevati in ne ločevati naroda.
Stjepans
08. 08. 2013 11.18
+2
Ko smo Aljažev stolp obnavljali, je imel na vrhu "zastavico" z letnico 1895 in četudi je vsako leto bil organiziran tkim. Spominski pohod partizanov na Triglav, pri čemer so starejšim udeležencem pomagali vojaki iz vojaške enote v Bohinjski Beli.
Terezinka
08. 08. 2013 12.11
+2
Vsi tisti, ki smo gor šli nikoli nismo dajali velike pozornosti kaj je na stolpu. Jaz se osebno niti ne spomnim kaj je na njem bilo. Mislim, da je bila nekoč res zastavica. Na neki sliki pa sem videla zaledenelo zvezdo. (ni bila rdeča, bila je le ledena)
ngc
08. 08. 2013 07.08
Jst bi šou tud sm gor,kdaj?
CUNK
07. 08. 2013 21.41
+4
Če bi Slovenci bili složni oz. ne to kar smo danes bi bilo drugače.Politiki nam so pokazali pot kako je treba biti baraba ,da si uspešen.Že od leta 1991,čeprav smo jih slavili M.K.,J.J,T.Z,L.P,..... PA ŠE JIH JE VELIKO TI SO KRIVI KJER SMO ZDAJ.
Terezinka
08. 08. 2013 09.44
+2
Vsi so isti, tisti, ki so kradli in tisti, ki so vrečo držali
Jožajoža
07. 08. 2013 21.17
+0
kako od leta 1895, ko pa se začne slovenija z letom 1991. kajti pred tem letom je bilo na področju današnje lepe slovenije baje samo gozd,brez cest,elektrike, slovenci smo pa živeli v tem gozdu. pa je prišel janša,peterle,cerkev in demos, in slovenija je iz gozdne dežele postala takšna kot danes je. razvita sicer kot albanija, je pa.
Terezinka
08. 08. 2013 09.46
+2
Bili smo na dobri poti, da postanemo kot Švica, postali pa smo bolj kot Albanija. Razvoj so obrnili nazaj z zmanjševanjem pravic delavcem in večanjem kapitala in zaščite tega kapitalista. Še dolgove, ki so jih naredili jim bomo morali vračati
DomoljubinPatriot
08. 08. 2013 20.10
Zgodovina slovenije se ne žačne ne leta 1991 in tudi ne leta 1945 kot bi to nekateri želeli.
Stjepans
07. 08. 2013 21.09
+3
Po spominu bom ponovil prej napisano. Okoli leta 1985 je strela hudo poškodovala stolp in vezi s katerimi je pritrjen. Zaradi tega se je Zavarovalnica Triglav dogovorila s predsednikom planinskega društva Gregorjem Klančnikom - original dogovora je na Kredarici - da stolp temeljito obnovimo. Za vsak primer smo naredili dvojnika, ki mora še zdaj biti nekje v Zavarovalnici (več bi vedel Rozman Zvone!). Stolp so s helikopterjem odpeljali na vrh in ga pritrdili.
Stjepans
07. 08. 2013 21.02
+5
Maloprej sem napisal nekaj dejstev o Aljaževem stolpu. kje so!?
Tonček Balonček
07. 08. 2013 19.25
-17
Že desetletja trdim, d aje to skropucalo, izdelano popolnoma brez okusa in estetike, nestvor iz neke pločevine, lrna gradnja, stoječa sredi naTNP-ja, gre za skrunitev simbola slovenstva in naše preteklosti. Škanfal, katastrofa. AKterikoli narod z vsaj amlo čuta in estetike ter spoštovanja do gora bi ta nestvor nemudoma odstranil!
Tonček Balonček
07. 08. 2013 19.26
-3
Črna gradnja, fej!!!In JAklič nadaljuje to tradicijo?!
Besco
08. 08. 2013 16.20
DomoljubinPatriot
08. 08. 2013 20.27
A ti bi pa znal kaj boljšega na triglavu zgradit leta 1895 z takratnimi sredstvi.
Jaka Planinc
07. 08. 2013 18.59
+3
Kako so se lepo, čustveno izražali ,pisali mojstri lepe besede. Npr.: VSAKO JUTRO V ZARJI NOVI,NAŠI SE PREBUDE VRHOVI.
An2345
07. 08. 2013 18.34
+9
Kak ste eni dolgočasni.. niti pod člankom o simbolu, ki naj bi združeval Slovence ne morete opustiti svojih rdeče-belih političnih prepirancij in zgrešenih interpretacij zgodovine. Jakob Aljaž zagotovo ni imel namena da bi se ob stolpu pričkali kdo je koga srbiziral ali gonili skrajni nacionalizem.
mikeTHEbike
07. 08. 2013 17.15
+5
Kaj,ga nebi,prodali???? Nemorm vrjet
mikeTHEbike
07. 08. 2013 16.08
+4
Kaj,ga nebi,prodali???? Nemorm vrjet
BB92620
07. 08. 2013 15.46
+5
Spominska plosca Stepincu nam najbrz ni v ponos
knoxx
07. 08. 2013 15.21
+43
saj ne morem verjeti da sem na 24ur našel članek o slovenstvu ki je napisan v ponos slovenskemu narodu.... le tako naprej... :))
CatWoman
07. 08. 2013 16.25
+5
Terezinka
07. 08. 2013 14.50
+7
Razmejitvena črta je tekla po razvodju med Črnim in Jadranski morjem: Peč – Mangrt – Jalovec – Triglav – Bogatinsko sedlo – Možic – Porezen – Črni vrh nad Cerknim – Krnice pri Novakih – Špehovše – Bevkov vrh – Hotedršica – Planina – Javorniki nad Cerknico – Bička gora – Snežnik – Kastav– morje vzhodno od Reke. Kraljevini Italiji so pripadli tudi otoki Srakane, Unije, Cres, Lošinj, Lastovo, Palagruža in mesto Zadar. Čez Julijske Alpe, je resnično potekala po razvodnici, v nadaljevanju pa to pravilo ni več veljalo, saj je Italija dobila tudi celotno postojnsko območje. Ravno na Idrijsko-Cerkljanskem delu so, s pretvezo varovanja rudnika, kar globoko segli proti vzhodu na črnomorsko strani.Prvi vmesni kamen na 38. odseku (rimska št. I pod številko 38) s pogledom na Loncmanovo Sivko na Mrzlem Vrhu. Glavni mejni kamen številka 38 na Javorjevem dolu.Že takoj nad Petrovim Brdom se je Italija polastila vzhodnega Poreznovega grebena in tako ob vsej naši meji. Polastila si je Krnice pri Novakih, ki kar dobro gledajo na vzhod in Breznico nad Žirmi. Meja je v nadaljevanju tekla do Tabra, prečila dolino Osojnice tako, da je bila ta že v Italiji. Iz Osojnice se je dvignila na rob vrsniške planote in se z nje spustila v dolino Žirovnice tako, da je bila le Sovra v Jugoslaviji, Vrsnik in Žirovnica pa v Italiji. Iz slednje se je čez Žirovske Ravne dvignila na Kovk, z njega padla v spodnji del doline Črne in se vzpela v Spodnji Zavratec, Jugoslaviji je pustila le dno ozke doline reke Sore in ob njej cesto iz Žirov proti Logatcu. Na Hoču, vrhu v pogorju Porezna še vedno stoji glavni mejnik 29. Do mejnega kamna s številko 43 na Tratah na Medvedjem Brdu je vseh petnajst zamejevalo mejo, ki je, z izjemo naselij Krnice pri Novakih, Breznica in Medvedjega Brda, ostala v uporabi še danes. To je sedaj severo-vzhodna meja Občine Cerkno in Idrija. Zato, da je to postalo Slovenija so se borili partizani z zvezdo in ne komunisti in domobranci. TOSO DOSEGLI TISTI SLOVENCI ZDRUŽENI POD ZVEZDO ZA OSVOBODITEV. Kar je bilo kasneje in poboji pa je stvar partije. Partizani niso bili partija
Terezinka
07. 08. 2013 14.53
+9
Je pa veliki del RKC na Slovenskem območju prisegel tej Italiji in pozabil tudi na razne Aljaže in Čedermace in mislil le na svoje in ne narodne koristi
DrekiSte
07. 08. 2013 14.53
+5
"Narodnoosvobodilni" boj so srbi izkoristili za svoje načrt, beri; za širjenje velike srbije. Po letu 1945 se je začelo popolna balkanizacija slovenskega naroda - posledice so vidne še danes.
Miki777_
07. 08. 2013 15.01
+0
Pravzaprav sta oba simbola: PENTAGRAM (poznejša zionistična & komunistična zvezda) ter SVASTIKA slovenski predkrščanski simbol; simbole z istimi motivi so našli na Slovaškem (glinene posode), kjer so poleg tega našli še simbol KRIŽA, "DAVIDOVE ZVEZDE", ki pa tudi ni krščanski oz. judovski simbol... pod LASTNIMI simboli so začeli deliti naše ljudi dol. masonske, zionistične, nacistične, komunistične, cerkvene,... organizacije.
Terezinka
07. 08. 2013 15.07
+6
Simbol naroda so srečni in zadovoljni ljudje in ne neumni znaki, ki razdvajajo narod. Zaradi mene bi bila najboljši simbol Slovenije reklamna zadeva iz poznih 9o, ko smo imeli vse prepojeno z lipovim znakom in Slovenija moja dežela. Ta nas je spodbujala, združevala in nam dajala samozavest
Terezinka
07. 08. 2013 15.10
+4
Za kreganje med narodom so veliko krivi tisti, ki hočejo svojo napačno izbiro v II. svetovni vojni naprtiti naslednjim rodovom. Kreganje za stare napake in grehe komunistov in domobrancev se sedaj naprti partizanom, ki niso nobeni komunisti ampak velik del poštenega naroda. Borili so se proti nacistom in fašistom in ne proti cerkvi in veri. Boj proti partizanom so vodili tisti, ki so prisegli fašizmu
DrekiSte
07. 08. 2013 15.12
-1
Lahko mi pa napišeš letnice nastanka OF in nastanka prve vaške straže in domobrancev. Lepo prosim. Hvala.
Terezinka
07. 08. 2013 15.13
+4
Z narodom se je igrala politika med II. svetovno vojno in se igra tudi današnja. Cerkev pa s svojo podporo eni strani dela razdor med narodom. Cerkev se tako ostro ne bi smela postaviti proti delu naroda. Konec koncev niso vsi njeni verniki člani desnih strank
Miki777_
07. 08. 2013 15.15
+1
terzinka obstajajo dobri ljudie in obstajajo slabi ljudje. Vsi partizani niso bili slabi, niso pa bili vsi dobri (partija je hotela slovenijo uničiti in naseliti "srbsko" prebivalstvo, ki je kazalo svoje apetite že od 19. stoletja naprej). Pravi partizani so bili npr Primorci , ki so se upirali Italijanom na vse kriplje... V Pomurju pa so med partizane šli vaški banditi, pijanci, našlo se je sicer nekaj intelektualcev; drugi pa so ropali kmetije in posiljevali ženske ter ustrahovali narod.
Terezinka
07. 08. 2013 15.15
+0
Terezinka
07. 08. 2013 15.16
+2
partizane je združevala večina in večina Slovencev le ni banditov
DrekiSte
07. 08. 2013 15.17
-1
terezinka, še vedno mi nisi napisala letnice nastanka OF, vaških straž in domobrancev.
DrekiSte
07. 08. 2013 15.19
-2
terezinka, še vedno mi nisi napisala letnice nastanka OF, vaških straž in domobrancev.
Terezinka
07. 08. 2013 15.20
+1
partizani so bili Slovenski fantje in dekleta, očetje in matere in borili so se za svobodo proti okupatorju. Niso bili nobeni komunisti oziroma so bili večinoma večinoma verni ljudje
Terezinka
07. 08. 2013 15.26
+2
Terezinka
07. 08. 2013 15.27
+1
vrtnar01
07. 08. 2013 15.41
+1
terezinka,a ti to veš na pamet ali prepisuješ sproti? če ne,potem imaš besedni zaklad skoraj kot gugl
hrast66
07. 08. 2013 15.43
+1
Za kolaboracijo ni opravičila. Zgodovina se ponavlja. Zaradi bojazni pred kolaboracijo imamo sedaj toliko izbrisanih.
srecnii
07. 08. 2013 14.27
+8
Ampak Aljažev stolp je trenutno v slabem stanju, saj pohodniki plezajo/se obešajo na njega (za dobro fotografijo). Pozimi z derezam hodijo po njem.
Oliguma
07. 08. 2013 14.26
-13
Kdor še ni bil na Triglavu je Bosanc!
Terezinka
07. 08. 2013 14.42
+11
Samo zato, ker smo bili na Triglavu pa nismo za Slovenijo naredili veliko
hrast66
07. 08. 2013 15.14
+8
Nekateri ostanejo omejeni, čeprav so bili na Triglavu. Zdravilo za omejenost je nekje drugje.
srajzel
07. 08. 2013 15.19
+10
bravo, k me boš nesu gor? Eni pač nismo sposobni za to( nekateri imajo težave z težo, drugi imamo težave s poškodbami, itd) in zato smo že bosanci...joj jo
pedritsegonita
08. 08. 2013 00.43
-2
Sem bolj zaveden SLovenec od večine, ki rinejo na Triglav. Mene on na bo videl, ker je simbol vsega slabega v naši državi. Tja hodijo posranci iz DZ-ja.
hrast66
07. 08. 2013 14.25
+2
Ali so sedaj Nemce zamenjali " ta beli" , da jih toliko moti enkrat zvezda drugič zastava z zvezdo. Niso prišli na vrh občudovat naravne lepote, ampak trajbat politiko?