Glasba

Kakšno je bilo koncertno leto 2010?

Ljubljana, 03. 01. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
21

Pripravili smo koncertni pregled po mesecih, ki so se odvili v naših krajih, v preteklem letu. Kateri pa so bili tisti, ki so izstopali in smo jih izbrali med 15 najboljših?

DMC v Cvetličarni.
DMC v Cvetličarni. FOTO: Miro Majcen

JANUAR: Na začetku leta je "prvič zadnjič" v Klubu CD v Ljubljani nastopil kultni Marko Brecelj, ki je v enaki meri kot z glasbo navdušil s svojim značilnim humorjem in varietejskim pristopom. V Cvetličarno nas je prišel pozdravit DMC, tretjina nekdanje zasedbe Run DMC. Konec januarja je Tivoli s polno malho romantičnega soula napolnil še Michael Bolton, ki je navdušil zgolj stare "fenice" iz devetdesetih ter njihove mame.

Chris Rea v Hali Tivoli.
Chris Rea v Hali Tivoli. FOTO: Miro Majcen

FEBRUAR: Končno nas je v okviru poslovilne turneje obiskal blues kitarist "par excellence" Chris Rea, s katerim smo se konec leta 2009 tudi zaklepetali na intervjuju v Londonu. Plavi orkestar so zatresli polno halo Tivoli, legendarni punkerji UK Subs pa so vnovič z vso silo "udarili" na Metelkovi. Pri sosedih, v Zagrebu, smo uživali v vedno odličnih Depeche Mode, nekoliko melanholičnih Paradise Lost in suvereno udarnih povratnikih Spandau Ballet, ki smo jih dobili tudi pred naš mikrofon.

50 Cent v Hali Tivoli.
50 Cent v Hali Tivoli. FOTO: Miro Majcen

MAREC: 50 Cent, ki nam je par mesecev prej na Dunaju razložil marsikaj, je v Tivoli vnesel rap z ulic New Yorka, koncert pa je izzvenel kot njegov "best of", z največjimi hiti, a skrajšanimi na tretjino. Dovolj za najstnike, malo manj zadovoljujoče za vse ostale. Britanci Nitzer Ebb so v Kinu Šiška prikazali, kako se sliši "old school" elektro EBM alternativa, hrvaški veterani Parni valjak so napolnili Tivoli, hip-hoperji T.B.F. so razmigali Kino Šiška, pri sosedih pa so zagrebško Areno "zakurili" Rammstein, v avstrijskem Gradcu pa je nastopil Charlie Watts z zasedbo A, B, C & D of Boogie Woogie.

Nitzer Ebb v Kinu Šiška.
Nitzer Ebb v Kinu Šiška. FOTO: Miro Majcen

APRIL: Dokaj koncertno mrtev mesec je rešil tradicionalni Orto fest, ki so ga odprli Dan D, nato pa so nastopili Demolition Group, Zmelkoow, Rambo Amadeus, Siddharta in drugi. Hazardi so ob 30-letnici napolnili Tivoli in se prepričali, da ljudje še vedno radi prepevajo njihove pesmi. Srbski rockerji Van Gogh so "zrockali" Cvetličarno, superzasedba Asia pa je obiskala Gradec v Avstriji.

Onyx v Kinu Šiška.
Onyx v Kinu Šiška. FOTO: Miro Majcen

MAJ: Newyorški rap duo Onyx je poskrbel za enega bolj eksplozivnih koncertov leta v Kinu Šiška, kjer so mnoge navdušili tudi poetični Tindersticks, za posebno vrsto ekstaze pa je poskrbela ognjevita Florence Welch oz. zasedba Florence & The Machine. Z močjo priredb so Kino Šiška osvojili še Nouvelle Vague, Skunk Anansie so prišli uspešno gostovat na MARS festival, Nieti pa so konec meseca predstavili album Trinajst na velikem koncertu v Križankah. Pri sosedih nas je prepričal nastop zasedbe Kiss na Dunaju, kjer smo se z njimi tudi srečali in pogovorili, malo manj pa nas je prepričala Metallica s povsem "razmočenim" koncertom v Zagrebu.

Florence + The Machine v Kinu Šiška.
Florence + The Machine v Kinu Šiška. FOTO: Miro Majcen

JUNIJ: Deep Purple so junija v Križankah prikazali, kaj je to prvinski rock, podobno kot je korenine rocka in folka v Tivoli vnesel presenetljivo razpoloženi Bob Dylan. Beth Ditto je povsem "sezula" ljubljansko občinstvo s svojim norim, a zelo kvalitetnim nastopom z zasedbo Gossip, v elektro tango pa so isto prizorišče ovili Gotan Project. Na isti dan smo nekateri lahko ujeli legendarnega Billyja Idola, nato pa še obetavne novince New Young Pony Club, medtem ko je Dave Mustaine poskrbel za metalski šus leta, ko je z Megadeth za šalo razprodal Kino Šiška. Pozabiti ne gre tudi Mötorhead, ki so zatresli Codroipo pri italijanskem Vidmu.

Gossip v Križankah.
Gossip v Križankah. FOTO: Miro Majcen

JULIJ: Tradicionalni Metalcamp je postregel z izvrstnimi nastopi Soulfly, Paradise Lost, Cannibal Corpse, Obituary in še kom, na Heineken festivalu v Benetkah pa smo lahko uživali v Aerosmith, saj je Steven Tyler spet v odlićni formi.

Billy Idol v Hali Tivoli.
Billy Idol v Hali Tivoli. FOTO: Miro Majcen

AVGUST: Avgusta je zadnjič v teh krajih nastopil Solomon Burke, saj sta se z Joss Stone predstavila v puljski Areni pri sosedih, Alice Cooper je s "teatrom smrti" nastopil kot glavna zvezda festivala v italijanskem Majanu, Iron Maiden pa so Eddieja na nič kaj izstopajočem koncertu na oder poslali v Codroipu blizu Vidma.

Skunk Anansie na festivalu MARS.
Skunk Anansie na festivalu MARS. FOTO: Miro Majcen

SEPTEMBER: Jesen so zaznamovali Laibach, ki so obeležili 30-letnico v Trbovljah, Melodrom so v Kinu Šiška upihnili prvo svečko in predstavili novi album, kjer je rohnel tudi legendarni punker Jello Biafra ter eksperimentalna Blixa Bargeld in Alva Noto. V Slovenijo je prišel pokukat tudi Boy George, ki je zaradi slabe obiskanosti najbrž ne bo nikoli več videl od blizu, Zagreb pa so zatresli Guns N' Roses ter Dimmu Borgir.

Bob Dylan v Hali Tivoli.
Bob Dylan v Hali Tivoli. FOTO: Miro Majcen

OKTOBER: Stožice je oktobra krstil več kot 3-urni koncert Leonarda Cohena, za katerega so si mnogi želeli, da se ne bi nikoli končal. Nick Cave je Križanke spravil na kolena z zasedbo Grinderman, podobno kot Cvetličarno Marky Ramone's Blitzkrieg in Dark Tranquillity. Kino Šiška je gostil industrial legende Front Line Assembly, Zagreb pa je obiskala kultna post punk zasedba Killing Joke.

Leonard Cohen v ŠRC Stožice.
Leonard Cohen v ŠRC Stožice. FOTO: Miro Majcen

NOVEMBER: Za pravi "trip" je v Kinu Šiška poskrbel Tricky, porcijo simfoničnega metala so servirali Therion, medtem ko je Joe Cocker po rockersko krstil Stožice. Joe Satriani in Paul Gilbert sta dala svoji kitarski lekciji, White Lies so v Šiški v ekstazo spravljali "indie" najstnice, MGMT so v Mariboru "žurali z razlogom", Amorphis pa zadovljili vse tiste, ki hlepijo po udarnejših zvokih. Pozabiti ne gre niti Stinga s filharmoniki in seveda Lady Gaga, oboje v zagrebški Areni.

Grinderman v Križankah.
Grinderman v Križankah. FOTO: Miro Majcen

DECEMBER: Zadnji mesec smo lahko uživali v življenjski glasbi Yanna Tiersena, soul odisejadi Briana McKnighta, gospelu The Harlem Gospel Choir, koncertih domačih pevk Jadranke Juras in Alenke Godec. Edo Maajka in Doša sta poskrbela za dvojni hip-hop večer, prestolnico je razplesal David Guetta, Igor Vidmar pa je z dogodkom IBTZ praznoval 60 let, ko mu je v čast zaigral cvet slovenske punk scene z Laibachom in ženskim zborom Kombinat za povrhu.

Jello Biafra & The Guantanamo School of Medicine v Kinu Šiška.
Jello Biafra & The Guantanamo School of Medicine v Kinu Šiška. FOTO: Miro Majcen

In kakšen je naš izbor 15 naj koncertov preteklega leta v Sloveniji?

1. Gossip (Križanke, LJ)
2. Megadeth (Kino Šiška, LJ)
3. Florence + The Machine (Kino Šiška, LJ)
4. Grinderman (Križanke, LJ)
5. Onyx (Kino Šiška, LJ)
6. Leonard Cohen (ŠRC Stožice, LJ)
7. Tricky (Kino Šiška, LJ)
8. New Young Pony Club (Kino Šiška, LJ)
9. Nouvelle Vague (Kino Šiška, LJ)
10. Jello Biafra & The Guantanamo School of Medicine (Kino Šiška, LJ) / UK Subs (Metelkova, LJ)
11. Bob Dylan / Chris Rea (Hala Tivoli, LJ)
12. Skunk Anansie (Gospodarsko razstavišče, LJ)
13. Billy Idol (Hala Tivoli, LJ)
14. Front Line Assembly (Kino Šiška, LJ)
15. White Lies (Kino Šiška, LJ)

Joe Cocker v ŠRC Stožice.
Joe Cocker v ŠRC Stožice. FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badger666
05. 01. 2011 17.55
@ rockfan_1234 se čist strinjam s tabo ja
mousi
05. 01. 2011 01.30
-1
Zagreb pa Udine sta pa v Sloveniji ja... kaj pa Guetta v stozicah? a to pa ni blo odmevno? pa par mescov prej se je ze govorl o tem..
curlie
04. 01. 2011 20.47
zakaj MGMT niso na lestvici 15 najboljših!?!?
rockfan_1234
04. 01. 2011 17.16
tak pa je to ja vsi samo o lady gaga pa totih govorjo za marky ramone blitzkrieg pa sploh nisn vedel da majo koncert pa vedno bol dobivam občutek da čejo pop šminkeri čist iztrebit pravo muziko(punk rock mislim s tem) Punk's not dead
badger666
04. 01. 2011 15.30
MARKY RAMONE BLITZKRIEG (ramones) pa nč ne omenjajo?!
nada88
04. 01. 2011 14.27
takšni muzikanti bi lahko bli slovenci ne da se grejo nekakšne rokerje.adijo....
norec79
04. 01. 2011 11.36
kater je napisal ta članek??? metallica nas je super prepričala v zagrebu. samo tistih , ki niso fani, ampak samo eni bedni novinarji, samo tistih ni...tko de.. napiši, da je to samo tvoje mnenje, ne pa mnenje množice, novinar nevedni!!
kwayzdey
04. 01. 2011 08.23
AC/DC- Udine! Ste že pozabili? Alo?
Janez Hrastovšek
04. 01. 2011 04.32
Metallica?!? če je bil dež, koncert ni bil nč slabši!!
met101
03. 01. 2011 22.24
Metallica vas ni prepričala, ker očitno inmate nobenega občutka za pravo glasbo in za glasbenike, ki so popolnoma predani glasbi (seveda so s tem mišleni 4 neverjetni glasbeniki, ki sestavljajo Metallico). Da ne omenjam tega, da so le-ti edini band, ki ga niste napisali s krepko pisavo. Prav sramotno. Brez vsakršne potrebe žalite velike glasbenike (in velike ljudi), žalostno, res žalostno.
dennin
03. 01. 2011 21.10
Kje je pa Anahi, hahahahaha :p
screemer
03. 01. 2011 20.55
men pa je bilo zakon v Zagrebu na Metallici ker so razturali tak ko vedno :)
zanekral14
03. 01. 2011 20.32
Dejte nam Nickelback pa Three Days Grace
paragraf
03. 01. 2011 19.19
SKUNK ANANSIE ! ! !
qlxy
03. 01. 2011 18.23
Pa naj Rammstein pridejo že enkrat v Slovenijo, mau našo vlado podkrurt !
sun321
03. 01. 2011 17.43
Zame osebno je bil vrhunec koncert od Idola,nato od Dylana,Leonarda,Nick Cave...kar pestra ponudba koncertov lansko leto;))..meni so pa všeč to vrstni koncerti večnih legend..nikoli jih nimam dovolj!!!;))
badger666
03. 01. 2011 16.22
a niso bili Jello Biafra prvo v Trbovljah na šklab festi po pa v LJ
Tanja321
03. 01. 2011 16.14
1. Gossip (Križanke, LJ) 2. Florence The Machine (Kino Šiška, LJ) 3. Leonard Cohen (ŠRC Stožice, LJ) 4. Bob Dylan / Chris Rea (Hala Tivoli, LJ) 5. Billy Idol (Hala Tivoli, LJ) 6. MGMT (Maribor)
prevalcanka
03. 01. 2011 12.52
Pa Parni valjak niso napolnili dvorano Tivoli v Ljubljani ampak dvorano Tabor v Mariboru!!!!
granozlek
03. 01. 2011 11.31
Grinderman > vse ostalo