Glasba

Kaj pa glasbeni 'flopi' leta 2015?

Ljubljana, 01. 01. 2016 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
4

Da je bilo lansko leto leto Adele, o tem ni dvoma. Svetu je dala lekcijo, kako v samo dveh mesecih doseči vse, kar se doseči da in še več. Kaj pa tisti, ki niso bili te sreče ali ki niso naredili albumov, ki bi izpolnili pričakovanja? Poglejmo si nekaj primerov na to temo.

Madonna je razočarala z albumom, oboževalce pa navduševala na turneji Rebel Heart.
Madonna je razočarala z albumom, oboževalce pa navduševala na turneji Rebel Heart. FOTO: YouTube
Album kraljice popa Madonne, Rebel Heart, se sprva ni ravno slabo prodajal, a je kmalu postalo jasno, da so prodajne številke vse prej od želenih in je hitro prevladalo mnenje, da je album flop. Kljub debiju na prvem mestu Billboardove lestvice 200 albumov, je kmalu "pikiral na glavo" in izginil z lestvice. Na srečo ji je šlo bolj pri prodaji koncertnih vstopnic. Podobno se je zgodilo pred dvema letoma njeni potencialni naslednici Lady Gaga, saj je bil njen treji album Artpop komercialno razočaranje, bolje pa ji je šlo s koncertno turnejo. Madonna se zdanje čase poleg turneje Rebel Heart ukvarja s sodiščem preko katerega se bori za skrbništvo nad sinom Roccom, Gaga pa je septembra 2014 izdala album Cheek to Cheek s Tonyjem Bennettom, v zadnjih mesecih pa je navduševala kot igralka, in sicer v grozljivi seriji American Horror Story.



Muse so z albumom Drones marsikoga navdušili, drugi so jim očitali preveč generično preigravanje (že slišanega). Čeprav je album ponekod posegel po vrhovih lestvic, je večinoma hitro izginil z lestvic prodaje. Nekateri kritiki so ga pohvalili, drugi se niso mogli odločiti, spet tretje je zdrznil do obisti. Na kateri strani pa ste vi?

Tina Marinšek je v začetku leta zapustila zasedbo Tabu, na njeno mesto je stopila mlada Eva Beus, ki s pesmijo Greva dol precej obeta, a je kar težko verjeti, da so Tabujevci v slabem letu obelodanili zgolj eno pesem in videospot. Zato komaj čakamo, kaj bodo perspektivna Eva in ekipa preizkušenih glasbenih mačkov ponudili v letu 2016. Tina medtem snuje samostojno kariero, al bo imela marca, ko bo mimo leto, odkar ni več s Tabuji, kaj za pokazati (oz. prisluhniti) pa bo znano kmalu.

Tina Marinšek (s Šifrerjem) je marca odšla iz Tabu, a od nje še ni bilo slišati kaj prida novega?. Nas bom presenetila v 2016?
Tina Marinšek (s Šifrerjem) je marca odšla iz Tabu, a od nje še ni bilo slišati kaj prida novega?. Nas bom presenetila v 2016? FOTO: Izvajalec

Zanimivo je tudi, da leto 2015 ni bilo ravno leto, ko bi se dive tipa Lady Gaga, Katy Perry, Rihanna ali Britney zavihtele na prva mesta lestvic. Ta so bila rezervirana v prvi vrsti za Taylor Swift in nato za Adele. Pop kraljica, tudi po številu nagrad, je bila letos Taylor Swift, dokler seveda ni prišla Adele, ki je z videospotom Hello pokazala, kako lahko zgolj v dobrih dveh mesecih dosežeš skoraj 870 milijonov ogledov na YouTubu. Se bodo Britney, RiRi, Katy, Christine Aguilera vrnile v 2016, močnejše kot kdaj koli prej? Nekatere napovedujejo, kakšen bo izkupiček, pa b videli.

S svojimi albumi so prodajno razočarali še Action Bronson (Mr. Wonderful), Jamie Foxx (Hollywood: A Story of a Dozen Roses), Ne-Yo (Non-Fiction), Ciara (Jackie), Ludacris (Ludaversal), grammyjevec Nate Ruess (Grand Romantic), Chris Brown & Tyga (Fan Of A Fan The Album), Hilary Duff (Breathe In. Breath Out.) ...

 

A photo posted by KATY PERRY (@katyperry) on

V Slovenji je težko govoriti o razočaranjih, saj je veliko skupin praznovalo svoje obletnice, imelo velike koncerte, težje pa je govoriti o kakšni mega prodaji albumov, četudi so svoje albume izdali Klemen Klemen (S3P), Dan D (Dna I in II), Niet (V bližni ljudi), Elvis Jackson (Radio Unfriendly), Siddharta (Infra in Ultra), rekordov v prodajanosti ravno niso podirali.

Ne pozabimo na mlade moči kot so Your Gay Thoughts, The Canyon Observer, Le Serpentine, Jardier, Koala Voice, John F. Doe ali denimo preizkušena stara mačka Vlado Kreslin in Jan Plestenjak. O tem, da sta in bosta slednja prodala precej več kot albumov kot mlajši kolegi in kolegice, seveda ne gre dvomiti, tudi Siddharta ima svojo bazo oboževalcev, kar pa ne pomeni, da so ostal izdali slabe albume. Čeprav je bilo leto obletnic in tudi posledičnega polnjenja dvoran na ta račun, se tudi to recimo komu ni ravno izšlo po pričakovanjih (na misel pride Neisha), ali pa je želel narediti posvetilni koncert (Lado Leskovar s Sinatro), pa je prišlo do odpovedi, kot tudi pri Muff ali denim Kreslinova lekcija zaradi neplačevanja organizatorjev Schengenfesta.

Publika ni ravno drla na 10-obletnico Neishinega prvenca, čeprav se je že velikokrat dokazala s talentom in uspešnicami.
Publika ni ravno drla na 10-obletnico Neishinega prvenca, čeprav se je že velikokrat dokazala s talentom in uspešnicami. FOTO: Miro Majcen



Bolj gre razočaranje izraziti nad pomanjkanjem rockerske in nasploh koncertne publike za domače skupine, ki niso ravno Mi2, Big Foot Mama, Siddharta ali Dan D. V našem okolju obstaja veliko kvalitetne glasbe, nekaj drugega pa je, ali smo pripravljeni podpreti nekaj, kaj je novo, drugačno in morda ne ravno na prvo žogo. Ko bomo pripravljeni podpreti tudi mlade rodove, v tem kar počnejo, potem bo posledično manjše razočanjanje njih kot protagonistov kot tudi drugih, ki prisegajo (prisegamo) na kaj drugega kot na desetletja preizkušene formule ali pač sodobni "turbo" pristop h glasbi. Pa naj gre za domače izvajalce ali izvajalce južno od Kolpe ...

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CyChick8
01. 01. 2016 21.26
-5
Rebel Heart je fajni album. Pač malo drugačen in ni všeč vsej populaciji, zato pa je za nekatere že kar flop.
kemuri
01. 01. 2016 19.02
-1
Joj ja, Muse eno veliko razočaranje, eno samo ponavljanje, dva , trije komadi malo drugačni, ostalo kot da bi že vse slišal..pa ravno oni so znani po svoji avtentičnosti, škoda, upam da s epopravijo z naslednjim albumom, naj si zanj vzamejo čas, ker že pretekli album je bil na meji elektro pop-a.
godhead
01. 01. 2016 16.53
+10
res butast prispevek, vsak si naj sam ustvari mnenje
Cesar007
01. 01. 2016 16.33
+6
Vse od Justina Biberja.