Glasba

Izvrsten začetek Schengenfesta 2011

Vinica, 06. 08. 2011 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letošnji Schengenfest, ki poteka ta konec tedna v Vinici ob reki Kolpi, se je začel na najboljši možni način. Že prvi dan se je zbralo več kot 5000 obiskovalcev, ki so uživali ob glasbi Eda Maajke ter skupin Niet, Pankrti in Prljavo kazalište.

Schengenfest 2011 je odprl svoja vrata.
Schengenfest 2011 je odprl svoja vrata. FOTO: R.V.
V zaodrju sta se srečala prvi človek 'prljavcev' Jasenko Houra in raper Edo Maajka.
V zaodrju sta se srečala prvi človek 'prljavcev' Jasenko Houra in raper Edo Maajka. FOTO: R.V.

Festival zvoka, sonca in zabave Schengenfest, za katerega so organizatorji izumili geslo "Nismo največji, a smo najbolj seksi", bo moral kmalu spremeniti svoj moto. Včeraj se je namreč že prvi dan na prizorišču zbralo okrog 5000 ljubiteljev rockovske glasbe iz vse Slovenije, kar kaže, da bo festival postal tudi velik, če že ne največji v Sloveniji.

Letos Schengenfest poteka na novi lokaciji, ki je le lučaj oddaljena od prejšnje lokacije, kakšnih 100 metrov zračne linije. S tem so organizatorji poskrbeli, da ne bo zmanjkalo prostora za tiste, ki si želijo prvovrstne zabave v okolju prekrasne Vinice ob Kolpi. Prostor je vsaj enkrat večji, kot je bil dosedanji, na voljo pa so tudi številna parkirišča neposredno ob kampu.

Na oder je prva stopila dolenjska rock zasedba Liquf, ki letos praznuje pet let delovanja. Njihova sporočila so preprosta, glasba je prijazna za uho, besedila pa kakovostna. Za njimi so na oder stopili Low Peak Charlie. Gre za posrečeno štiričlansko skupino, ki jih poleg matične domovine Primorske druži tudi obsedenost do ustvarjanja dobre glasbe in jeza nad trenutnim družbenim položajem.

Edo Maajka ima tudi v Sloveniji veliko privržencev.
Edo Maajka ima tudi v Sloveniji veliko privržencev. FOTO: R.V.

Nato je publiko s svojim angažiranim rapom pod oder privabil Edo Maajka, eden najboljših raperjev z območja nekdanje Jugoslavije. Nastopil je brez spremljevalne skupine, le ob pomoči didžeja, zato ni imel dovolj prostora za improvizacijo. S svojimi pronicljivimi, družbeno kritičnimi teksti je marsikoga spodbudil k razmišljanju.

Skupina Niet je privabila občinstvo pod oder.
Skupina Niet je privabila občinstvo pod oder. FOTO: R.V.

Skupina Niet je pokazala, da nietomanije pri nas še dolgo ne bo konec. Čeprav je hard-core bend precej svojih pesmi posnel že v 80. letih prejšnjega stoletja, pa jih zna vsak pošten rosni mladenič danes zrecitirati na pamet. Bend, ki že nekaj časa doživlja svojo drugo pomlad, se je močno zasidral v slovenski koncertni prostor

Hrvaška skupina Prljavo kazalište je še vedno v polni formi.
Hrvaška skupina Prljavo kazalište je še vedno v polni formi. FOTO: R.V.

Za vrhunec večera je poskrbela legendarna zagrebška skupina Prljavo kazalište, ki je tudi po dobrih tridesetih letih delovanja na odru še vedno delovala sveže. Občinstvo je ob njihovih uspešnicah Crno bijeli svijet, Sve je lako kad si mlad, Heroj ulice, Ne zovi mama doktora, Mi pijemo, Zaustavite zemlju, Zadnja ruža Hrvatska, Marina, Pisma ljubavna rajalo takorekoč do onemoglosti.

Pankrti so znova udarili z vso močjo.
Pankrti so znova udarili z vso močjo. FOTO: R.V.

Izkazali so se tudi slovenski veterani Pankrti, ki so predstavili večji del svojega repertoarja. Posebej pristno in prepričljivo so zvenele skladbe z njihovega prvenca Dolgcajt, na koncu pa so vse skupaj začinili s ponarodelo Bandiero Rosso. Piko na i so postavili predstavniki novega vala slovenskega modernega rocka Dirtswitch. Bend, ki je tik pred izdajo prvenca, na žalost ob 3. uri zjutraj ni imel več toliko občinstva, kot si ga je zaslužil.

Vsi nastopajoči so pohvalili dobro organizacijo festivala, najbolj pa so bili navdušeni nad izjemno dobro razpoloženo publiko. Pero Lovšin iz skupine Pankrti je dejal: "To je bil eden naših najboljših nastopov v zadnjem času. S publiko, ki je s sabo prinesla veliko energije, smo se popolnoma ujeli in bilo je enkratno."
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lenart Malavaši?
09. 08. 2011 04.19
tamnais, po mojem so bli pankrti izjemni! čeprou sm str 19 pa ne serjem glih keša so mi že oni poplačal ush 40e itak je odvisn od glasbenega okusa in če ti bendi niso bli nevem kok ušeč, nevem zakaj si šou. res pa je da zarad sranja k se je vrteu na malem odru nism mogu spat :)
paragraf
08. 08. 2011 23.54
Tamnais, najbolj zgovoren je podatek 15.000 obiskovalcev v treh dneh. A ti vsi niso vedeli kam gredo in kaj bodo poslušali?
Tamnais
07. 08. 2011 15.43
Niet & Bijelo Dugme bi lahko ostali tam, kjer se jih najraje spomnim - v preteklosti. Zadnjim je z bledim in zamorjenim nastopom uspelo celo razredčiti prizorišče), Pero Lovšin pa je bil za moje pojme naravnost katastrofalen ("eden naših najboljših nastopov v zadnjem času"? Halo? Čas za penzijo mogoče?), Vlado Kreslin je sicer ok, ampak mislim da preprosto ne spada na tak dogodek. "Dixiland" je bil daleč premajhen, to da se je na glavnem prizorišču slišalo kar konkretno "nabijanje" iz elektro stage-a je bila pa čista stupidnost organizatorjev. Sicer pa se mi zdijo zadnje čase prav vsi festivali narejeni na isto vižo, z bolj ali manj isto karavano izvajalcev. Lahko bi pripeljali kaj res izjemnega, za kar ti pač ne bo žal tistih 54€, ne pa da gledamo Niete, Perota etc. na skoraj vsakem festivalu v Sloveniji, ki se sicer zadnje čase množijo kot gobe po dežju. Ok, mogoče pretiravam ampak od letošnje bire festivalov res nisem zasledil še nič, kar bi mi konkretno vzbudilo zanimanje. Verjamem pa, da bo mladina požrla praktično vse kar jim pride na pladenj, da le alkohola ne zmanjka, jaz pa vseeno pričakujem neko konkretno dodano vrednost. Tako pa mi je bil doslej daleč najboljši festival Grand Rock Sevnica, katerega pa so določeni uradniki po hitrem postopku likvidirali. Več sreče prihodnjič.
Tjash18
06. 08. 2011 18.14
Blo je noro učer !!!!
focus2031
06. 08. 2011 15.56
piknik starih senilnih muzkontarjev
Slovenc07
06. 08. 2011 15.53
karta je predraga!
tsdafsdfsfgjhtz
06. 08. 2011 15.01
Za take koncerte je treba biti fizično v dobri kondiciji, kajti tu se pije alkohol po pet litrov na uro... :D