Glasba

FOTO in VIDEO: Modrijani 'celjski kotel' segreli do vrelišča

Celje, 25. 10. 2013 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Rejec
Komentarji
93

Leto je naokoli in Modrijani so spet imeli svojo noč. V Zlatorogu, ''celjskem kotlu', je uživalo 6.200 ljudi, na treh odrih pa so se znova zbrali vsi, ki v narodno-zabavni in zabavni glasbi v Sloveniji kaj štejejo.

Rok Švab, Peter in Franjo Oset ter Blaž Švab so znova pripravili koncert, nabit s poskočnimi vižami.
Rok Švab, Peter in Franjo Oset ter Blaž Švab so znova pripravili koncert, nabit s poskočnimi vižami. FOTO: J.R.

Če je še lani tradicionalni dogodek potekal v dvorani Golovec, pa so se člani ansambla zaradi velikega povpraševanja odločili, da dva koncerta prestavijo v večjo dvorano Zlatorog, ki je bila seveda nabito polna (karte so bile razprodane že zdavnaj). Najbolj priljubljen narodno-zabavni ansambel v Sloveniji je namreč v Celje spet privabil številne ljubitelje slovenske glasbe.

Gostitelji večera so se morali kar dobro potruditi, da so obiskovalcem ponudili nekaj novega. Tokrat so jih ''skozi življenje popeljali z različnimi glasbenimi venčki''. Najprej so izvedli ''venček pesmi z različnimi slovenskimi narodno-zabavnimi ansambli, katerih kakšen član je v letošnjem letu postal oče'', sledili pa so venček pesmi o poljubih, venček pesmi o ženskah, venček z narodno-zabavnimi ''mistri'', ''tonski'' venček, venček gasilskih in venček morskih pesmi. Sledil je venček pesmi iz vseh koncev Slovenije, venček pesmi za sosede in prijatelje ter venček pesmi iz zgodovine slovenske domače glasbe. Harmonikar Rok Švab je v čustvenem nastopu zaigral na svojo prvo harmoniko, ki mu je jo je kupil pokojni oče.

Kaj so povedali Modrijani in glasbeni gostje, si lahko ogledate v priloženem videu.

Nastopajoči so igrali, peli in skakali na velikem osrednjem odru ter dveh stranskih. Glasbeniki so se zato morali obračati, da so na svoj račun enakovredno prišli vsi obiskovalci, ki so sicer v dobrih treh urah dolgem koncertu pogosto bili na nogah.

Fantje s Praprotna so nastopili z Matijo Slakom, bratom pokojnega Lojzeta Slaka.
Fantje s Praprotna so nastopili z Matijo Slakom, bratom pokojnega Lojzeta Slaka. FOTO: J.R.
Omar Naber se je po koncu svoje pevske točke Modrijanom zahvalil, ''da so ponovno povezali Slovence''.
Omar Naber se je po koncu svoje pevske točke Modrijanom zahvalil, ''da so ponovno povezali Slovence''. FOTO: J.R.

Na noči Modrijanov so letos znova nastopili številni glasbeni gosti. Seznam je zelo dolg, saj so med pevci nastopili Irena Vrčkovnik, Maša Uranjek, Braco Koren, Oto Pestner, Alfi Nipič, Jan Plestenjak, Andrej Šifrer, Vili Resnik, Tanja Žagar, David Novak, Dejan Bojanec, Dejan Vunjak, Domen Kumer, Marko Pezdirc in Matjaž Kitak. Prišli so Čuki pa tudi številni ansambli, kot so Fantje iz vseh vetrov, Akordi, Gadi, Ansambel Mira Klinca, Mladi Dolenjci, Naveza, Navihanke, Novi spomini, Okrogli muzikanti, Petka, Ansambel Petra Finka, Primorski fantje, Ansambel Roka Žlindre, Spev, Ansambel Stanka Petriča, Štirje kovači, Vera in Originali, Vesele Štajerke, Vikend, Vrt, Zlati muzikanti in Zreška pomlad.

Enega večjih aplavzov so bili deležni Fantje s Praprotna, pevci v ansamblu pokojnega Lojzeta Slaka. Na odru so tudi tokrat stali s Slakom, saj se jim je na harmoniki pridružil Matija Slak, Lojzetov brat.

Med drugimi nastopi velja omeniti še šoštanjske gasilce in gasilca Saša, pevski zborček učencev Petra Oseta in harmonikarski orkester Roka Švaba, za presenečenje pa so poskrbela tri kitajska dekleta, Cun Guo, Ju Čen in Juli Sun, ki so med poletnim bivanjem v Sloveniji pesem Ti, moja rožica prevedle v kitajščino. Pesem so seveda tudi zapele.

Četrtkovemu koncertu sledi še en v petek.

Tri mlade Kitajke, ki so posebej za to priložnosti priletele iz Kitajske, so zapele kitajsko različico pesmi Ti, moja rožica.
Tri mlade Kitajke, ki so posebej za to priložnosti priletele iz Kitajske, so zapele kitajsko različico pesmi Ti, moja rožica. FOTO: J.R.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

telenovele49
29. 10. 2013 21.22
-2
Takole... Nikoli ne komentiram raznih člankov... toda danes ko berem tele vaše komentarje mi gre na bruhanje... Smo v svobodni državi kjer lahko vsak izraža svoje mnenje... ampak tole pa je že preveč... ne razmumem kako nemorete nikoli pohvaliti nekoga ki se trudi, dela za svojo kariero, jo gradi in tako naprej.... Če preidemo konkretno na Modrijane... za mene so ti fantje nekaj posebnega, nek navdih... . plus tega zakaj modrijane vedno primerjate s slakom, avsenikom? ti so legende in ostajajo toda na vrh lahko pride tudi še kakšen drug ansambel mar ne? pa da ne čujem več tega kako so samovšečni, narejeni, pohlepni, važni in podobne izjave... toliko dela in truda ki ga vložijo v to kar delajo ga malo kdo... pa še to na veselicah vedno gredo med ljudi.. in tudi blaževe izjave pridejo iz srca... pa tudi zasebno so super fantje muzikantje... Vsi tisti ki ste glasni in favšni... POJEJTE SE in vi naredite nekaj da vas bodo ljudje poslušali in napolnili dvorano vsako leto ob vaši obletnici... Pa se potem vidimo in slišimo... Modrijani ostante še naprej take face, tako srčni, tako zagreti... tisti ki vas poslušamo smo z vami, na tiste pa, ki vas blatijo in se sramujejo vaše glasbe pa se ne ozirajte! LP**
BŠK
29. 10. 2013 17.37
+54
Zakaj pa Šifrer in ostale legende nič ne spregovorijo ? Ste opazili, da se je pri Otu naredil tiskarski škrat ? Avsenik in Slak forever, ostalo odpiši ; takega svetovnega uspeha žal ne bo nihče več dosegel. Drugače nimam proti nikomur nič. Vse uredu, samo pretirava se. LP
stankec_21
28. 10. 2013 14.25
-2
modrijani so enostavno najboljši ansambel v sloveniji in eni jim pač zavidajo to kaj je njim uspelo da za dva dni razprodano dvorano v samo parih minutah še ni ni uspelo nobenemu slovenskemu gasbeniku in skupini na veslicah pa tak naredijo žurko v tem ni dvoma modrijani so najboljši ansambel daleč na okoli tisti ki pa jih ne maarate pa bodite raje tiho ne da govorite tu neke bedarije in jim zavidate.!!!!
hazel
28. 10. 2013 12.57
+53
Lansko leto je bilo bolje, moje mnenje. Najbolj me je zmotilo prerivanje pred vhodom v dvorano, ki je šlo čez mejo zdrave pameti.
moj i
28. 10. 2013 08.28
+0
slovenci, slovenci, ko berem komentarje se sprašujem kje vam je pamet - sama kregarija
BMWmunja
27. 10. 2013 22.53
+57
Totih mijavkajočih kitajk ravno ni bilo najbolj treba. Sprašujem pa se tudi, kaj te toti Potrebuješ toliko lapa po svetu. Kaj te on predstavlja?
?ira?ira
27. 10. 2013 13.06
-32
Jaz pa sem bila včerej na koncertu Wernerja--pa Đo Maračič Maki pa Duško Lokin pa Darko Domjan in je bilo super. Ful smo se razživeli...
BMWmunja
27. 10. 2013 22.54
-9
Ne razumem, zakaj ti rulja lima toliko minusov (???)
retrgo
27. 10. 2013 12.01
-3
Ko berem nekatere članke, lahko rečem samo sledeče: Presneta slovenska foušija. Fantje so v samem vrhu slovenske narodnozabavne glasbe. Veliko je dobrih ansamblov, ampak to kar je njim uspelo, ni še nobenemu. Žal pa ne obstaja ansambel, ki bi lahko ugodil vsem okusom. Če jih nekdo ne mara, naj posluša to, kar mu paše in naj ne pljuva po nikomur, ker nihče ni 100% popoln. Modrijani, kar tako naprej
moj i
28. 10. 2013 08.25
+49
a si pozabu: Slaki, Avseniki - sicer pa čestitke Modrijanom če ravno niso zvrst moje glazbe
muc matic
27. 10. 2013 11.20
+43
Ne morem razumet tako norenje Slovencev ob glasbi Modrijanov. Kdor se vsaj malo spozna na glasbo, bo priznal, da so bili Avseniki vsaj za sedem svetlobnih let pred vsemi. Ko bodo Modrijani igrali v Berlinski filharmoniji, jih pridem peš poslušat izpod Bohorja.
talja109
27. 10. 2013 11.58
-1
Pojdi na koncert, potem ti bo pa jasno vse!!! Jaz pa ne morem razumet Slovencev, ki samo šimfajo! Ratalo jim je nekaj, kar trenutno v Sloveniji že zelo dolgo nobenemu ni in najbrš še nekaj časa ne bo! V to je vloženo ogromno truda in dela! Oni to delajo iz veselja in ljubezni do glasbe, ne zaradi tega, da bi jih primerjali z drugimi. Kar pa eni tako vstrajno počnete!
veku
27. 10. 2013 22.10
-15
sej nč ne rečem - Avseniki so bli itak zakon za tisti čas , toda Modrijani so pa sedaj znal pogruntat kaj zdajšnji mladini sede. Ne more noben rečt , da jim ni uspel nekaj fenomenalnega. Bravo , pa še bolš naprej , da se bodo drug požrl od zavisti , vsaj ne bo trapastih komentarjev .
BMWmunja
27. 10. 2013 23.00
+33
Koncert in veselica sta dve zelo diametralno različni stvari. Na koncertu se posluša in uživa v glasbeni stvaritvi, na veselici pa se dere vse povprek in slovenceljni tam pač delajo tisto, kar najbolj znajo: pijejo in "skačejo". Modrijani imajo kar nekaj dobrih pesmi z goveje sfere, a tista, ki bi naj bila superuspešnica (Rožica), je z glasbenega vidika vseeno najslabša. Kakšen nivo publike, takšna pač uspešnica...
ribolas
26. 10. 2013 23.28
+84
Modrijani so vsekakor eden izmed najboljših ansamblov pri nas, vendar naslov ne štima, ker je še veliko enkratnih ansamblov na slovenski sceni, vendar jih ne povabijo na noč Modrijanov, saj imajo več ali manj stalne goste. Škoda.
BMWmunja
27. 10. 2013 23.03
+45
Biti as pomeni narediti koncert brez gostov. Tudi Prifarci imajo čudo eminentnih gostov in priredb svetovnih uspešnic. Tak še bi jaz koncertiral....
galiot
28. 10. 2013 11.02
-13
Rok Novak 1
26. 10. 2013 07.56
-5
BRAVO MODRIJANI ! Postavili ste nove standarde na slovenski glasbeni sceni! ZAVIST, katero v prispevku na facah izražajo vaši gostje, so odraz stanja naše družbe o kateri v svoji najnovejši skladbi govori SOULGREG ARTIST ! Če si dober, pač v Sloveniji vsakega ogroziš ! Fantje, samo NAPREJ! ČESTITAM !
mroz2000
25. 10. 2013 23.15
-17
Tel vaš Modrijani niso ansamblu Saša Avsenika do GLEŽNA!!!
cufdude
25. 10. 2013 23.26
-19
asdfghjklqwertz
26. 10. 2013 01.09
+6
no no ... umiri se ... modrijani so najbolj vroč narodnozabavni ansambel v sloveniji ... Saj se glasba od avsenika ne razlikuje kaj dosti ... par pesmi imajo ritmičnih, drugače je pa vse isto v povprečju ... edino kar modrijane naredi najboljše je čaga ... Tako fešto ti naredijo po veselicah, da še o njih govoriš tedne in tedne ... Sem s prlekije, tu po prlekiji in okolici so imeli modrijani kar nekaj vrtnih veselic ... in čisto vse so bile nabito polne, v dveh krajih je zmanjkalo celo jedače ... potem pa še piva ... :)
mroz2000
26. 10. 2013 08.50
+33
Vroč zakaj že???Ker so očitno plačal novinarjem,da še ko grejo na velko potrebo,to objavjo v vseh medijih!
talja109
26. 10. 2013 14.51
+3
mroz2000 si že bil kdaj na Noči Modrijanov? ... mislim, da vem odgovor! Pojdi enkrat potem boš pa tiho! ... Ansambel Saša Avsenika je tudi zelo dober ansambel, vendar takega vzdušja, privabiti tako maso ljudi in jih tako povezati oni NE znajo (sem že bila na njihovem koncertu in veselicah, tako da vem)! In roko na srce, tem ansamblu, ki si ga ti omenil je bilo to vse na dlan položeno, so le Avsenikovi, medtem, ko ti 4 fantje so se morali nekaj let truditi, da so zdaj tam kjer so! In zato takšni ZAVISTNEŠI in FAUŠERITNEŽI, kot si ti, bodite kar tiho! Pol pa naj bi bili Slovenci združeni in enotni, kako, če se najdete takšni, ki ste vsemu FAUŠ!
galiot
26. 10. 2013 17.33
-4
Se zelo strinjam jaz osebno do zadnjih nekaj let sploh nisem poslušala narodne glasbe,ampak ko sem pa slišala,Modrijane sem pa prisluhnila.Nisem pa nikoli žalila vsak posluša kar hoče...
asdfghjklqwertz
27. 10. 2013 02.02
+3
mroz, ne jamraj .. jaz preko medijev o modrijanih vem zelo zelo malo ... Bi skoraj lahko rekel da nič. Za modrijane sem prvič slišal, ko so imeli vrtno veselico v teh krajih že kar nekaj let nazaj ... vsako leto nastopajo v teh krajih (prlakija in okolica) po parkrat - letos so verjetno ene 7x ... mogoče jih mediji malo preveč nesejo nekam, ampak realnost je taka, da trenutno boljšega ansambla za veselice ni. Za vas, Ljubljančane, gorenjce, in tam okoli, za vas so modrijani res bolj tako tako, ker jih poznate bolj kot ne samo preko medijev ... jaz jih poznam preko veselic - prlekija je polna veselic čez poletje, skoraj vsak vikend (petek in sobota) je kje kaka veselica ... Nekdaj, ko je bila Simona Weiss najbolj vroča pevka tistih let, je delala noro dobre veselice - najboljše .. danes so to modrijani. Sicer pa ... Korado in Brendi sta pela ... "Če fovšija bi gorela, bi bila v ognju cela, ti Slovenija ..."
pettyy
27. 10. 2013 20.49
+2
Mroz2000 najlažje je začet nekomu, ki mu je slavo prineslo že samo ime Avsenik. Na veselicah njegov ansambel ni pokazal newem kaj in tudi njihove veselice niso obiskane preveč. Vse kar ima je zraslo na dedkovih plečih . Modrijani pa so začeli z nule. Svaka jim čast!!!
gepl
25. 10. 2013 23.12
-13
Franz Beckenbauer
25. 10. 2013 22.46
+0
Bilo je enkratno in več kot sem pričakoval. Peter ( Oset )hvala ti za povabilo.
periot22
25. 10. 2013 21.14
+97
Za mene je bil in bo ostal najboljši Slak!
Miha Piha 1
27. 10. 2013 11.04
+54
periot22
25. 10. 2013 21.12
+64
Jas sem se jih že dobesedno naveličala!
Startracker
25. 10. 2013 20.49
+1
Ali jih sovražite ali jih imate radi, ampak priznajte Modrijani so napolnili dvorano (prodali karte) v cca. 10 min. Ni veliko slovenskih bendov, ki lahko tole naredi.
ursek77
26. 10. 2013 00.33
+43
Kar se tega tiče, vso spoštovanje... samo glasba mi pa nekaj ni, se preveč ponavljajo ene in iste fore
zibertmi
26. 10. 2013 09.42
+41
ponavlajo se vsi samo pa igrajo nekaj svojega ne pa da samo nasnemavajo stare skladbe spoštovanih glasbenikov kova slak avsenik in tako naprej.nekaterim je komot spat na nekih prejšnjih tudi izpetih lovorikah ki jih je pa vseeno lepo slišat take kot so bile ali pa v novi preobleki .slovenec za zmeraj
rambek
25. 10. 2013 20.12
+47
Vse lepi in prav in mislim da so modrijani ze izpeti
Tomazzzzz
26. 10. 2013 21.08
-15
Kako lahko to izjaviš??? Nepoznam katerega muzičaja domačega ali tujega, ki bi razprodal v 20 min 15000 kart v Sloveniji. Carji so ! Do včeraj nisem verjel da je možno pričarat takšno vzdušje v dvorani pa sem bil že marsikje tudi na športne dogodke mislim. Bili je noro.
mijavci
25. 10. 2013 20.04
-7
Vsi ki v narodnozabavni sceni kaj pomenijo, naj povem da ob Žagarci, Čukov, ste pozabil povabit še Špelo Grošelj in Sanjo Grohar, ga ni denarja da bi moral tole it poslušat. Prava narodnozabavna glasba so bili na eni strani Avseniki, na drugi pa Slak z pevci vse ostalo je neko kopiranje.
... ... 1
25. 10. 2013 20.09
+18
vidiš ko ne veš.. je še dost drugih ansamblo ko so v tej muski kaj nardil.. je pa res da je danes preveč ansamblov pa tega
mijavci
25. 10. 2013 20.56
+69
Tudi drugi uspešni recimo Alpski kvintet Štirje kovači, prvotni Slovenski muzikantje, pa na drugi strani Mihelič, ki je še nekako nadgradil pet prstno tehniko igranja frajtonarice, čeprav je tudi on imel za vzor Avsenika ker pa sta žena Bernarda in njen Brat za kvintet zvenela premehko se je Franc bolj posvetil triju.Zase vem da o tej muziki vem zelo veliko ker se tudi sam ukvarjam z to glasbo, pa bom še enkrat povedal da Modrijani z glasbenega stališča zvenijo lepo vse ostalo kar pa spada še zraven od afnanja naprej mi pa ni všeč pa še vedno niso nič novega pogruntal, še najbližje eni novi smeri so bili pred leti Gamsi ki pa na žalost njihovemu vodji Markotu zaradi alkohola tudi ni uspelo nadaljevati v tistem slogu.
... ... 1
25. 10. 2013 21.22
-9
maš prav ja.. sj kaj novega v tej glasi se že tk ne da pogruntat, ampak dober, majo modrijani nek svoj stil.. če pa tk gledamo, so pa bli modrijani tisti, ki so po avseniku, slaku pripeljali to glasbo do ljudi in jih združili, ker kake 10let nazaj je bla v zatonu. oni so se trudli, delali in zdej jim je to ratalo. se lahk uprašamo kk bi blo zdej s to musko če njih nebi blo, drugi so jim pa uspešno sledili in pomagali. živijo sanje, prvošmo jim, to je to :)
_Rammstein_
25. 10. 2013 19.58
+81
kdor ne prenese narodno-zabavne muzike je enostavno zakomran, zatežen, vase zagledan človek.
gepl
25. 10. 2013 23.09
-55
vse ostalo kar si napisal sem lahko, ampak ti si še vedno kmet
zibertmi
26. 10. 2013 09.38
+17
ti pa verjetno nisi slovenc ne po duši in ne nasploh ,nič nimam proti drugim vrstam glasbe se bomo pa slovenci s takšnim razmišlanjem izbrisali iz jezikovnega področja saj večina mladine posluša južno ,pa ne zabavno,temveč narodno glasbo svoje pa ne znamo cenit ,sram nas naj bo
_Rammstein_
26. 10. 2013 12.05
+11
raje vesel kmet kot zatežen gepl. pa po mojem imenu lahko sklepaš da ne poslušam le narodno zabavne glasbe...