Film/TV

FOTO: Končno oskar za DiCapria, najboljši film V žarišču

Los Angeles, 29. 02. 2016 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
68

V šesto gre rado ali končno oskar za Leonarda DiCapria, bi lahko dejali. Na 88. podelitvi oskarjev je tako po šestih nominacijah Leo le dočakal pozlačeni kipec. Za najboljši film so proglasili V žarišču, za režijo zopet nagradili Inarrituja, v igralskih kategorijah pa nagradili še Brie Larson, Alicio Vikander in Marka Rylancea.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Evforija ob nagradi
    01:15
    Iz SVETA: Evforija ob nagradi
  • Iz 24UR: DiCaprio le prejel kipec
    03:01
    Iz 24UR: DiCaprio le prejel kipec

"Pozdravljeni, v tem kolažu sem videl vsaj 15 temnopoltih ljudi!", "Če bi imeli nominacije za gostitelja, potem me ne bi bilo tukaj!" in "88. podelitev oskarjev, da ni bilo temnopoltih nominirancev se je zgodilo še vsaj 71-krat!", "Da so Jada, Spike in Will jezni razumem, to je tako, kot če bi bil jaz jezen na Rihannine hlačke – prav tako nisem bil povabljen!", "Moj najljubši igralec Paul Giamatti je lani igral v 12 let suženj in je igral nekega, ki sovraži črnce, letos pa je v Straight Outta Compton igral nekoga, ki ljubi črnce in joka na pogrebu Eazy E-ja. To je pravi razpon. Tudi temnopolti bi si želeli tega," so samo nekateri od duhovitih dovtipov, ki si jih je na 88. podelitvi oskarjev tekom večera privoščil gostitelj, komik Chris Rock.

Brie Larson z oskarjem za glavno vlogo v filmu Soba.
Brie Larson z oskarjem za glavno vlogo v filmu Soba. FOTO: AP
Film Povratnik je od 12 nominacij prejel tri oskarje (režija, glavna moška vloga), Pobesneli Max: Cesta besa od 10 nominacij kar šest (kostumografija, montaža, scenografija, maska in pričeska, montaža zvoka in zvočni miks), V središču je od šestih nominacij prejel dva (naj film in izvirni scenarij), Most vohunov od šestih nominacij le enega (moška stranska vloga), Velika poteza pa od petih nominacij oskarja za prirejeni scenarij. Povsem na hladnem je ostal film Marsovec, ki od sedmih nominacij ni prejel nobenega kipca.
Za najboljši film so proglasili V žarišču, ki govori o prikriti zlorabi otrok v katoliških krogih. Film spremlja s Pulitzerjevo nagrado nagrajene novinarje časopisa Boston Globe, ki so se lotili razkrivanja obtožb o zlorabah mladoletnikov v katoliških institucijah. Kljub pomanjkanju denarja in načrtnem zanikanju odgovornih, se odločni novinarji prebijajo preko gore arhivskega gradiva in birokratskih ovir, razkritje resnice in prekinitev molka pa očrni najvišje predstavnike cerkve, pravnike in politike po vsem svetu.

Alejandro G. Inarritu je oskarja za režijo letos speljal Georgeu Millerju, kateremu so ga napovedovali za film Pobesneli Max: Cesta besa. Inarritu je že lani prejel tri oskarje za Birdmana, letos pa za Povratnika. Filmu sta od dvanajstih nominacij čast rešila režiser ter seveda DiCaprio, dobil pa ga je še za kinematografijo.

Mark Rylance, Brie Larson, Leonardo DiCaprio in Alicia Vikander z osrkarji za igralske kreacije.
Mark Rylance, Brie Larson, Leonardo DiCaprio in Alicia Vikander z osrkarji za igralske kreacije. FOTO: AP
Leonardo DiCaprio je po šestih nominacijah končno dočakal prvega oskarja, saj je prejel kipec za glavno vlogo v Povratniku, ki mu ga je dala lanska dobitnica za glavno vlogo Julianne Moore. V zahvalnem govoru je opozoril na klimatske spremembe, da "ne smemo odlašati za otroke naših otrok, da naj planeta ne jemljeno za samoumevnega, kot tudi on za samoumevno ne jemlje te čudovite nagrade". Brie Larson je (pričakovano) prejela oskarja za film Soba (Room), predal pa ga ji je Eddie Redmayne, lanski dobitnik oskarja za glavno vlogo.

Ekipa filma V žarišču, ki je bil nagrajen z oskarjem za najboljši film.
Ekipa filma V žarišču, ki je bil nagrajen z oskarjem za najboljši film. FOTO: AP
JK Simmons je podelil kipec za najboljšo žensko stransko vlogo, ki jo je dobila Alicia Vikander za film Dansko dekle, lanska dobitnica Patricia Arquette pa za najboljšo moško stransko vlogo, ki jo je (presenetljivo) prejel Mark Rylance za Spielbergov film Most vohunov, čeprav so kipec napovedovali Sylvestru Stallonu.

Leonardo DiCaprio in Alejando Inarritu sta rešila čast najbolj nominiranemu filmu Povratnik, ki je od dvanajstih nominacij dobil "le" tri oskarje.
Leonardo DiCaprio in Alejando Inarritu sta rešila čast najbolj nominiranemu filmu Povratnik, ki je od dvanajstih nominacij dobil "le" tri oskarje. FOTO: AP
Cate Blanchett je podelila oskarja za kostumografijo, ki ga je prejel film Pobesneli Max: Cesta besa, ki je prejel šest oskarjev, še kipce za montažo, scenografijo, za masko in pričesko ter za montažo zvoka in zvočni miks. Emily Blunt in Charlize Theron sta podelili oskarja za izvirni scenarij, ki ga je prejel film V žarišču. Ryan Gosling in Russell Crowe sta podelila oskarja za najboljši prirejeni scenarij in se za zraven "skregala", koliko oskarjev ima Russell, "med nama sta tehnično dva oskarja," je dejal Gosling, a ga je Crowe prekinil, da ima samo enega. Kipec je prejel film Velika poteza.

Lady Gaga so se v čustvenem nastopu na odru pridružile žrtve spolnih zlorab.
Lady Gaga so se v čustvenem nastopu na odru pridružile žrtve spolnih zlorab. FOTO: AP

Filmu Ex Machina so podelili oskarja za vizualne efekte, za animirani film je kipec šel filmu Vrvež v moji glavi, za najboljši animirani kratki film so nagradili Bear Story, za najboljši dokumentarec so proglasili film Amy Asifa Kapadie in Jamesa Gaya-Reesa, najboljši dokumentarni kratki film je postal A Girl in the River: The Price of Forgiveness, najboljši tujejezični film pa je postal Savlov sin z Madžarske (ki smo si ga lahko ogledali tudi na lanskem Liffu), oskar za najboljšo glasbo je ustvaril Ennio Morricone za Tarantinovih Podlih osem, Sam Smith je premagal Lady Gaga, ko je (tudi na svoje presenečenje) dobil oskarja za Bondovsko pesem, nagrado pa posvetil svetovni LGBT skupnosti.

Smith je sicer na začetku podelitve zapel Writings on the Wall, pesem iz novega bondovskega filma Spectre, za katero se je pozlatil tudi s kipcem, pesem Earned it iz filma 50 odtenkov sive je zapel The Weeknd, Dave Grohl pa je izvedel pesem Beatlov Blackbird ob kolažu umetnikov, ki smo jih izgubili v preteklem letu. Dvorana pa je šla na noge, ko je na oder prišel ameriški podpredsednik Joe Bidden, ki je napovedal Lady Gaga, ki je zapela Till it happens to you, za vrhunec in solze v očeh večine navzočih pa so poskrbele resnične žrtve spolnih zlorab, ki so se ji pridružile na odru.

Gostitelj 88. podelitve oskarjev Chris Rock je poskrbel za "presežek" šal na račun domnevnega rasizma ter zapostavljanja temnopoltih umetnikov v filmski industriji.
Gostitelj 88. podelitve oskarjev Chris Rock je poskrbel za "presežek" šal na račun domnevnega rasizma ter zapostavljanja temnopoltih umetnikov v filmski industriji. FOTO: AP

Podelitev se je končala ob zvokih pesmi Fight The Power raperske zasedbe Public Enemy, ki govori o rasni nestrpnosti in borbi temnopoltih za njihove pravice. Ali bo drugo leto, tudi zaradi letošnjih šal in odkritega "sočustvanja" do vseh ras, predvsem do temnopoltih, kaj drugače tudi pri glavnih nominacijah, pa bomo videli čez leto dni ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lojza123
01. 03. 2016 14.50
+4
Vsi ki mu ne privoščite, ste mu fouš, to pa zato ker je večina slovencev takih, ki drugim ne privoščijo boljše , če so sami v dreku! TAKO JE V SLOVENIJI! OZ. TAK JE NAROD!
alex_foley
29. 02. 2016 19.53
-1
kaj so to osrkarji?
k_komet
29. 02. 2016 17.24
-9
Oskarja za najboljšo moško vlogo si je zaslužil, a ne za to. Bi bilo bolj pošteno do njega in ljubiteljev filma, če bi ga prejel lansko leto. Tako pa je videti, kot da je ta oskar skoraj malce izsiljen...sory. Da pa dobiš oskarja, ker je blo snemanje v naravnem okolju naporno, je pa mal mim....sory.
Dara54
29. 02. 2016 17.11
+14
Čestitke za oskarja Leonardu, res bi si ga zaslužil že prej; A NIKOLI NI PREPOZNO! Zdi se mi super igralec, ne le zaradi Titanika.
repca1
29. 02. 2016 17.06
+8
čestitke raziskovalnim novinarjem, da razkrivajo nečednosti cerkve in s tem omejujejo nove zlorabe otrok.
PegySue
29. 02. 2016 16.50
+2
Leonardu čestitke za prvega oskarja.Na ostale bo potrebno še malo počakati. :)
Vzdevek212
29. 02. 2016 16.46
+14
že veliko prej si je zaslužil oskarja pa ga ni dobil; vseeno čestitke.
spletni_nepridiprav
29. 02. 2016 16.19
-12
snoč mi je ob 2h ponoč moj telefon pisku češ nek opomnik na mojemu Apple iPhonu 6s plus 128gb da si lahko oskarje ogledam v živo prek neke aplikacije sam je blo prepozn in sem raje zaspal drugače pa zanimivo da sem imel to opcijo na mojemu iPhonu 6s plus 128gb verjetno marsikdo ki nima iPhona 6s ni imel te opcije. lep dan še naprej
enakatalena
29. 02. 2016 20.31
_vanilla_
29. 02. 2016 20.48
+2
lordslayer
29. 02. 2016 15.30
+4
hmm, zanimivo, če omeniš črnski rasizem, ti zbrišejo komentar ...
morjeblata
01. 03. 2016 12.47
ninchy19
29. 02. 2016 13.33
+45
leo si je tega oskarja nedvomno zasluzil, je blo prov res ze malo cudno da je bil se brez, sploh glede na nekatera njegova pretekla dela, se je pa prov vidl da so mu ga cist vsi privoscili
tekač
29. 02. 2016 15.38
+4
zimerman
29. 02. 2016 13.26
+5
Tom Hardy, ki je prav tako popolnoma enako prepričljivo če ne še bolj zaigral Johna Fitzgeralda, je zagotovo bil popolni kandidat za oskarja za moško stransko vlogo, čeprav tudi Mark Rylance ni švoh. Leotu pa sevea lahko samo privoščimo.
Barbarezo
29. 02. 2016 15.25
+2
se strinjam da je Tom Hardy bil za oskarja v stranski vlogi ampak , da je pa bolje odigral od DiCapria to pa ni sans!!!
masaker
29. 02. 2016 15.53
-1
leo v tem filmu skoraj nima dialoga. Oskarja si je zaslužil za kateri prejšnji, ampak za tega pa ne.
deltex
29. 02. 2016 12.08
+39
Leo si je kipec brez dvoma zaslužil, že kot mulc je izvrstno igral. Všeč mi je tudi, da so za najboljši film razglasili Spotlight(V žarišču), ki razkriva marsikaj grozljivega o prikritih zlorabah otrok v RKC. Za mnoge je to še vedno boleča in žal, še vedno aktualna tema, zato je prav da o njej ne molčimo.
tigrica2008
29. 02. 2016 11.53
+0
Leo je preprosto (končno) moral prejeti tega oskarja. Kar nekaj vlog je odigral v 'oskarjevskih' filmih a nobena ni bila presežek. Niti ta. Leo niti slučajno ni sposoben odigrati izjemno kompleksnih in zahtevnih vlog tako, kot letošnja nominiranca, Michael Fassabeder in Eddie Redmayne. Slednja sta trenutno prva liga Hollywooda
Žužica
29. 02. 2016 11.44
-6
zasluženo ga dobil.....pa naj bo fucking one!
Svalbard
29. 02. 2016 11.36
+4
Ste se spraševali, kaj je celoten letni ritual “Oscar Awards”, zlatih Kipov in filmskih zvezd? PTAH - Znanje in modrost (alias Satan), zanj je veljalo, da je velik čarovnik in “Gospodar kač”. PTAH egiptovski bog Magije, znanja in modrosti (vzdevek Satan) je postal koza in včasih oven v mestu Mendes, kjer je bil čaščen kot tak. Pogosto je opisan v abstraktni obliki “samoustvarjen”, ki je naredil vesolje bodisi z željo v srcu (včasih povezano z HATHOR ali HORUS) in s svojim jezikom (ali govorom, ugotovljeno z TOT in TEFNUT) . Druga možnost je, da je bil bolj neposredno pod nadzorom ustvarjanja od obeh RA ali ATUM. Bil je zavetnik kiparjev, slikarjev, gradbenikov, tesarjev in drugih obrtnikov. Verjame se tudi, da je izumil zidarstvo. V bistvu je oblikoval predlogo za idejo boga kot velikega arhitekta, ki je tako priljubljen pri prostozidarski mitologiji in nekaj vej krščanske teologije, ali kot pravi knjiga mrtvih, "mojster arhitekt in okvir vsega kar je v vesolju ". Vendar pa je potrebno tudi omeniti, da nekatere različice legende pravijo, da je PTAH ustvaril nebo in zemljo, medtem ko je KHNUM naredil ljudi in živali na lončarskem vretenu, čeprav je še vedno pomenilo, da je PTAH ustvaril KHNUM-a. Še mala opomba, brat zvezde Bog ASAR imenovani SET, gospodar iluzij, kaosa in materializma! In ko se v Hollywoodu ustvarja sanjski svet ali ILUZIJA, temu rečejo MOVIE SET. Torej, ko zapustimo MOVIE SET kot AKH ali IGRALEC upajo, da izpolnjujejo ASAR ali oskarja za vlogo JUNAKA ali HORUSA (kot pri starih faraonih). Bog slike česar Ptah in Boga Stars ASAR v kombinaciji dobiš oskarja. Starodavni miti in obredi se še vedno izvaja v sodobni obliki Torej, ko kombinirate boga ustvarjanja slik PTAH-a in boga zvezd ASAR-ja dobite OSKARJA. STARODAVNI MITI IN OBREDI SE ŠE VEDNO IZVAJAJO V SODOBNI OBLIKI.
Maček2
29. 02. 2016 11.29
+18
Dober igralec,ki si zasluži oskarja.
Edina Slovenija
29. 02. 2016 11.15
+11
OD LETA 97 ČAKA NA OSKARJA! V TEM PRIMERU NI ŠLO ZA NOBENO DISKRIMINACIJO NA PODLAGI BARVE KOŽE ALI VEOIZPOVEDI! DA BI BIL V TEM PRIMERU TEMNOPOLTI BI MORAL ODSTOPITI MINIMALNO PREDSEDNIK ZDA! TOTALNA DISKRIMINACIJA!
SonyGirl
29. 02. 2016 11.10
+38
Končno so mu ga dal. Že cel svet se je norce delal iz tega, ker ga že lani ni dobil. Zdej zgleda, kot da jim ni preostal drugega, kot da mu ga dajo. Človek si ga je že vsaj 3x zaslužil.
DELTA22
29. 02. 2016 11.24
-8
Saj je odličen igralec, samo pretiravati pa tudi ni potrebno.
SonyGirl
29. 02. 2016 12.56
+8
Lej, če si ga je že zdavnaj zaslužil in cel svet to ve.
Barbarezo
29. 02. 2016 15.26
-1
delta22 nimas ti pojma kdo je dobrr in kdo ne..res nimas pojma!
virus11
29. 02. 2016 10.45
-13
S tem podnebjem se leo sam smesi. Narava dela svoje kot ze milijone let clovek je kriv ajd recimo mizernih 1%.z zadnjo veliko ledeno dobo so pa krivi takrarni ledeni.ljudje so prevec dihal ane hahahaa
Trend01
29. 02. 2016 10.42
+4
Nikoli ne bom zastopil kako se na 24ur filme naslavljajo... V glavnem v slovenskih prevodih. Sam pojma nimam potem o katerih filmih je debata. A je tako težko zraven pripisati original naslov? No, včasih pa le angleški naslov napišejo. Pa razumi, če lahko.