Film/TV

Film je dober 'biznis', sploh v letu 2015

Ljubljana, 03. 01. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za nami je še eno leto velikih filmov, ki so nas razveselili, razočarali, ali pa so doživeli le mlačen odziv. Poglejmo si, kateri filmi niso razočarali – tako ustvarjalcev z dobičkom kot tudi gledalcev, ki so uživali vsako minuto. Letos se je največ govorilo o Bondu in Hitrih in drznih, konec leta pa je zagotovo pripadal Vojni zvezd.

Če smo naprej pisali o filmskih razočaranjih, pa si tokrat poglejmo še filme, ki so bili v lanskem letu glavni na vasi in so ustvarjalcem prinesli ogromne malhe denarja. Samo v ZDA se je v filmske blagajne nakapljalo več kot 10 milijard evrov zaslužka, s tem so prekosili rekord iz leta 2013, večino zaslužka pa sta si razdelila studia Universal in Disney. Filmski ustvarjalci lani niso ravno odkrivali tople vode, kajti prednjačili so predvsem filmi z nostalgično noto ter filmska nadaljevanja.

Studio Disney se je podpisal pod filme, kot so Maščevalci: Ultronova doba (film je po celem svetu zaslužil 1.3 milijarde evrov), Vrvež v moji glavi (785 milijonov evrov), Pepelka (500 milijonov evrov) in Ant-Man (480 milijonov evrov). Največji zmagovalec Disneyja pa je zagotovo najnovejši del Vojne zvezd, ki je v rekordnem času v blagajne prinesel več kot milijardo dolarjev zaslužka. Film, ki je prišel v kinodvorane šele 14. decembra pa zagotovo še ni končal svojega pohoda.

Takole pa ste glasovali na naši spletni strani. Glede na glasove so ženske najbolj uživale v Hitrih in drznih, moški pa so najbolj uživali v vesoljskih bitkah v Vojni zvezd.
Takole pa ste glasovali na naši spletni strani. Glede na glasove so ženske najbolj uživale v Hitrih in drznih, moški pa so najbolj uživali v vesoljskih bitkah v Vojni zvezd. FOTO: 24UR

Studio Universal je letos na velika platna poslal Petdeset odtenkov sive, ki je bil sicer razočaranje, toda ne po zaslužku, v blagajne je nakapljajo preko 500 milijonov evrov. Nadaljevanje komedije Prava nota 2 je zaslužil "borih" 265 milijonov evrov, medtem ko je glasbena biografska drama Straight Outta Compton - Zgodba o N.W.A. prejela slabih 200 milijonov evrov. Nato pa pridemo h glavnim imenom Universal studia, risanka Minioni je pobrala kar 1.45 milijarde evrov, Hitri in drzni 7, ki so na filmska platna prišli aprila, so zaslužili malenkost manj – 1.40 milijarde evrov, veliki zmagovalec pa je bil Jurski svet s 1.5 milijardami evrov.
Minioni so - kar se tiče risank, znova veliki mali zmagovalci.
Minioni so - kar se tiče risank, znova veliki mali zmagovalci. FOTO: Karantanija Cinemas
V začetku leta se je govorilo samo o Hitrih in drznih ter Paulu Walkerju.
V začetku leta se je govorilo samo o Hitrih in drznih ter Paulu Walkerju. FOTO: Karantanija Cinemas
Kako pa je šlo ostalim filmskim studiom? Sony se je veselil novega Bonda Spectre, ki mu je prinesel 783 milijonov evrov, paradni konj Paramounta je bila Misija: Nemogoče - Odpadniška nacija z 628 milijoni evrov, znanstveno fantastični film Marsovec je Foxu prinesel 547 milijonov evrov, medtem ko je film Prelomnica Svetega Andreja (Warner Bros.) zlezel do 436 milijonov evrov. Zelo pričakovan film je bil tudi zadnji del sage Igre lakote, ki je zaslužil 570 milijonov evrov.

In stanje v naših kinodvoranah? Kino Bežigrad, ki je svoja vrata odprl lani, je zabeležil največ obiska pri Vojni zvezd, sledil je Pobesneli Max, Spectre, Marsovec in Minioni. V kinodvoranah Cineplexx in Koloseju so slavili Minioni, na drugem mestu je pristala erotična drama Petdeset odtenkov sive, na tretjem mestu so pristali Hitri in drzni 7, na četrtem mestu pa je bil najnovejši James Bond – Spectre. V Cineplexxu je bila na petem mestu risanka Hotel Transilvanija 2, medtem ko je v Koloseju na petem mestu pristal Jurski svet. Toda glede na izredno zanimanje za Vojno zvezd, se zna zgoditi, da bo film gladko pometel z vso konkurenco.

Šiška Deluxe je po besedah gledalcev 'razturala'.
Šiška Deluxe je po besedah gledalcev 'razturala'. FOTO: Fivia
Idila - kri, narava, šnops, cvetoči travniki, kriki ...
Idila - kri, narava, šnops, cvetoči travniki, kriki ... FOTO: Karantanija Cinemas
Med slovenski filmi je po številu ogledov zagotovo slavila komedija Šiška Deluxe, potem pa so tu še Postali bomo prvaki sveta, Šuplje priče - the movie - Zdej te je, a zdej te ni, Idila in Avtošola.

Toda čeprav se je leto 2015 že poslovilo, pa sta konec leta na filmska platna prišla še dva filma, ki ju je treba omeniti. Prvi je Tarantinov Podlih osem (The Hateful Eight), ki je že začel pobirati prve pozitivne kritike ter film Povratnik (The Revenant) z Leonardom DiCapriem - oba, film in igralec, sta nominiranca za zlati globus. Seveda pa ni vse v zaslužkih, kakovost se pač ne meri le v denarju ... Čeprav nominacije za oskarje še niso zunaj, oboževalci že sestavljajo lestvice.
Je končno prišel čas za Leonarda DiCapria?
Je končno prišel čas za Leonarda DiCapria? FOTO: Blitz
Ker je Povratnik zunaj šele nekaj dni, seveda vsi razmišljajo, če bo tokrat Leonardo DiCaprio končno v roke dobil prestižni kipec. Med dramami vodi na raznih lestvicah tudi britansko-ameriška romantična drama Carol, prav tako napovedujejo kipec glavni igralki iz filma Cate Blanchett. Kar se tiče najbolj prestižnih nagrad se že nekaj časa v ospredju drame, tako poleg Povratnika in Carol vsi pričakujejo kakšno nagrado tudi za dramo Spotlight in Veliko potezo. Čeprav nekateri menijo, da nikakor ne smemo pozabiti na dramo Sicario: Onkraj zakona. Med kandidati pa naj bi se znašli tudi znanstveno fantastični filmi, kot so Pobesneli Max: Cesta besa, Ex Machina in Marsovec. Ameriška filmska akademija bo nominacije razglasila 14. januarja, podelitev bo sledila 28. februarja, tokratni voditelj pa bo Chris Rock.

Pa poglejmo še nekaj drugega ... čeprav je iti v kino zabavno in pestro, pa so na voljo tudi drugi viri, kako priti do filma. Znanstveno fantastičen film Medzvezdje je po podatkih agencije Excipio postal film z največ nezakonitimi prenosi v preteklem letu (skoraj 47 milijonov piratskih prenosov), na drugem mestu je akcijada Hitri in drzni 7 (skoraj 45 milijonov prenosov), sledijo Maščevalci: Ultronova doba (nekaj več kot 41 milijonov prenosov, Jurski park (skoraj 37 milijonov 'dol potegov'), Pobesneli Max: Cesta besa (skoraj 34 milijonov prenosov) in Ostrostrelec, ki je nelegalno obiskal domače računalnike skoraj 34 milijonkrat.

Medzvezdje
Medzvezdje FOTO: Blitz
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaz12354
03. 01. 2016 11.07
+5
Če je Šiška Deluxe najboljši slovenski film leta,pomeni da ni bilo nobenega dobrega slovenskega filma,ker film mi sploh ni bil preveč všeč tak,da res škoda da je to najboljši slovenski film,ker bi lahko po dolgem času spet naredli en res dober slovenski film,ki bi res lahko bil film leta in si zaslužil neko nagrado
Dr88
03. 01. 2016 12.26
+5
Se popolnima strinjam Šiško deluxe se mi zdi da so nekako mediji naredili za uspešnico ker film je zelo povprečen imamo slovenci dosti boljših filmov.
Naveli?anec
03. 01. 2016 18.50
+1
Pri naših komedijah (tako serijah kot filmih) se držijo zlatega pravila in sicer, da mora biti glavni komedijant balkanec...vedno eno in isto. Dokler ne bomo začeli snemat zares slovenskih filmov in brez lublanskega šprehanja ne bomo nikol posnel dobrega filma...naše kolesje se počas premika, to pa zato ker itak snemajo samo po istem kopitu...kaj pa ko bi kak vojni film posneli, npr. osamosvojitev slovenije? a to pa ne...
BiDaman
03. 01. 2016 10.57
+14
Ogled filma v kinu + kokice + pijača stane malo manj kot 20 EUR (2 osebi). Mislim, da bi kinodvorane ble vseskozi polne, če karta ne bi stala 6, ampak le 3 EUR-e. Tudi osebno bi v tem primeru bil reden gost, pa še dobiček bi bil večji - film se vrti, če je notri 10 ljudi ali pa 300. Žal nam ne preostaja drugega, kot pišejo spodnji komentatorji.
zobobal000
03. 01. 2016 10.20
+17
partis je mama
Farmer43
03. 01. 2016 09.53
+2
Več se nedovoljeno prenaša filme več imajo filmski studiji prihodka,sploh Disney ki bo še kar neki filmov na temo star wars lansiral in samo čakam da jih denar pokoplje
Svobodni Umetnik
03. 01. 2016 09.27
-1
Film Begunec... s Harrison Fordom v glavni vlogi.
bugykite
03. 01. 2016 08.21
+12
Ni res. Mi pirati ga uničujemo, čeprav vsako leto več zaslužijo. the pirate bay :)
ednpa?
03. 01. 2016 12.07
-3
naložiš popcorn time in gledaš like a boss (full hd, podnapisi,...)