Film/TV

Petelinji zajtrk najbolj gledan v letu 2007

Ljubljana, 03. 01. 2008 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V minulem letu so slovenske gledalce navdušila predvsem filmska nadaljevanja, komedije in risanke.

Boj za prvo mesto najbolj gledanih vseh časov

Najbolj gledan film leta 2007 v slovenskih kinematografih je bil Petelinji zajtrk, ki si ga je vključno s silvestrskim večerom ogledalo 122.604 gledalcev. Film še ni končal svoje poti v kinematografih, tako se je do vključno srede število gledalcev povzpelo na 126.275. S tem si je film prislužil peto oziroma veliko zlato rolo in postal do sedaj že drugi najbolj gledan slovenski film vseh časov, ki se je po številu gledalcev že zelo približal najbolj gledanemu slovenskemu filmu Kajmak in marmelada, ki si ga je ogledalo preko 150.000 gledalcev.

Režiser Marko Naberšnik je za film Petelinji zajtrk prejel že peto oziroma veliko zlato rolo.
Režiser Marko Naberšnik je za film Petelinji zajtrk prejel že peto oziroma veliko zlato rolo. FOTO: Damjan Žibert

Celovečerni prvenec mladega režiserja Marka Naberšnika, ki je nastal po literarni predlogi pisatelja Ferija Lainščka in v produkciji Arsmedie, je požel vsesplošno odobravanje kritikov in na oktobrskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu osvojil nagrado občinstva ter glavne nagrade za režijo in scenarij (Marko Naberšnik) ter glavno moško vlogo (Vlado Novak). Glavna igralka Pia Zemljič pa je prejela Stopovo nagrado za najboljšo igralko leta.

Ganljiva ljubezenska zgodba

Petelinji zajtrk je film o mladem fantu Djuru, ki se zaposli kot vajenec pri mojstru Gajašu, starejšemu lastniku avtomehanične delavnice v Gornji Radgoni. Njegovo življenje razburka prihod temnolase lepotice Bronje, ki je v prometni nesreči poškodovala svoj avto. Bronja, ki je sicer poročena z lokalno barabo in zvodnikom, se z Djurom spusti v skrito ljubezensko razmerje, ki pa okolici ne ostane skrito. Medtem pa mojster Gajaš sanja o Severini, hrvaški pevki, ki se na svoji glasbeni turneji ustavi v Gornji Radgoni. Severina je zanj boginja, sanjska ženska, ki pooseblja vse njegove neizpolnjene želje. Ko se ponudi priložnost, da jo sreča v živo, njegovo srce vztrepeta.

Skrite strasti glavnih junakov filma poskrbijo za nenadne zaplete v ljubezenski zgodbi, kjer se komično prepleta s tragičnim.
Skrite strasti glavnih junakov filma poskrbijo za nenadne zaplete v ljubezenski zgodbi, kjer se komično prepleta s tragičnim. FOTO: Stane Sršen

Lani priljubljena filmska nadaljevanja

Med filmi, ki so v letu 2007 presegli mejo 100.000 gledalcev, sta se uvrstili tudi dve filmski nadaljevanji. Na drugem mestu najbolj gledanih filmov je film Beanove počitnice, nadaljevanje prigod nerodnega in vedno simpatičnega gospoda Beana, ki se tokrat odloči preživeti počitnice v Franciji, a se pot po njegovi stari navadi spremeni v pravo katastrofo. Bean se mora ukvarjati s sumljivo francosko hrano, nenavadnim denarjem in jezikovnimi razlikami. Za povrh ga policija osumi ugrabitve, filmski ustvarjalci v Cannesu pa ga zamenjajo za slavnega režiserja. Na begu pred policijo in v lovu za zlato palmo se Bean loti reševanja zapletov na svoj čudaški način.

Gospod Bean je tokrat odpotoval na počitnice v Francijo - in šokiral Francoze.
Gospod Bean je tokrat odpotoval na počitnice v Francijo - in šokiral Francoze. FOTO: Reuters

Na tretje mesto se je uvrstil že tretji del zgodbe o nenavadnih zapletih čudaškega gusarskega kapitana Jacka Sparrowa z naslovom Pirati s karibov: Na robu sveta. Kapitana, ki smo ga nazadnje videli v goltancu srhljive morske pošasti, poskušata najti njegova njegova prijatelja Will in Elizabeth. Nekdanji sovražnik kapitan Barbos ju preko spletk in prevar pripelje na drugi konec sveta, kjer se morajo spopasti z neizprosnim kitajskim piratom Sao Fengom, pot pa jim prekrižajo še maščevalni admiral James, pogoltni Lord Beckett in krvi željna prikazen Davy Jones. Film se zaključi s spopadom v končni bitki epskih razsežnosti.

Kapitan Jack Sparrow je tudi tokrat poskrbel za najbolj nenavadne gusarske zaplete.
Kapitan Jack Sparrow je tudi tokrat poskrbel za najbolj nenavadne gusarske zaplete. FOTO:

Filmi za otroke in odrasle

Med najbolj gledanimi filmi v lanskem letu sta še dva animirana filma - tretji del zgodbe o zelenem orjaku z naslovom Shrek Tretji ter Ratatouille, risanka o simpatični podgani Remy, ki si nadvse želi postati svetovno priznan kuhar. Obe celovečerni risanki smo lahko v slovenskih kinematografih spremljali tudi v sinhronizirani različici.

Med bolj gledane filme minulega leta so se uvrstili še peto nadaljevanje zgodbe o mladem čarovniku Harry Potter in Feniksov red, tretji del akcijske komedije Oceanovih 13, film o dogodivščinah nočnega čuvaja Noč v muzeju, romantična komedija Sedem dni skomin ter animirana komedija Simpsonovi, ki smo si ga prav tako lahko ogledali sinhroniziranega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ana.elipsa@gmail.com
05. 01. 2008 19.58
js bi pa rada šla gledat.... in tud najbrž bom šla v bližnji prihodnosti gledat!
DarthRevan
03. 01. 2008 19.29
No, jaz bom pa eden izmed "grdih račkov". Namreč, tragikomičnih ljubezenskih zgodb sem bil prek glave sit že v srednji šoli...
genuser
03. 01. 2008 19.19
ja kr dobr prekmurski film :) sm ga tut sam gledu v kinu... odličen morm rečt.
Raztura?
03. 01. 2008 19.05
Podatek 122.000 se mi zdi skoraj neverjeten. Verjetno je dosti ljudi šlo dvakrat v kino. Film sem gledal tudi sam, in lahko ga samo pohvalim. Fajn dokaz, kaj se da naredit z malo denarja.