Domača scena
Oglas

Začetek maja v znamenju Filmskega tedna Evrope 2013

Ljubljana, 24. 04. 2013 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prvi polovici maja bodo tudi letos na svoj račun prišli ljubitelji kakovostne evropske filmske produkcije. Med 5. in 12. majem prihaja v kinematografe 13 slovenskih mest Filmski teden Evrope.

(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Zdaj že tradicionalni filmski festival je eden izmed dogodkov in prireditev, ki po vsej Evropi potekajo v dneh okoli 9. maja, dneva Evrope. Spet bo obiskal Ljubljano, Maribor, Celje, Velenje, Slovenj Gradec, Radovljico, Sežano, Izolo in Novo Gorico, prvič pa se bo ustavil še na Ptuju, v Trbovljah, Domžalah in Krškem. Obiskovalci kinematografov si bodo lahko brezplačno ogledali 18 posebej izbranih evropskih filmov, med katerimi so tudi prejemniki nagrade Evropskega parlamenta LUX, nagrajenci najvidnejših evropskih festivalov, tudi festivala v Cannesu in Berlinu, ter prejemniki nagrade ameriške filmske akademije. Filmski teden Evrope bodo pospremili številni spremljevalni dogodki, druženja in pogovori s filmskimi ustvarjalci ter ustvarjalne delavnice za najmlajše.
(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Filmski teden bo obiskovalcem kinodvoran ponudil kar šest filmov, ki bodo prikazani premierno. Poleg otvoritvene projekcije s filmom Popolni čut (2011), ki bo na sporedu 6. maja ob 21. uri v ljubljanskem Kinodvoru, si bodo filmski navdušenci med drugim prvič ogledali še britansko socialno dramo Tiranozaver (2011), zgodovinsko dramo španske režiserke Icíar Bollaín Tudi dež (2010) in zanimivo mešanico animiranega in igranega filma Smrt superjunaka (2011).

Izpostaviti velja še projekcijo filma kultnega avstrijskega režiserja Ulricha Seidla Paradiž: Ljubezen. Film, ki ponudi provokativen pogled na razmerje med Evropo in Afriko, govori o bogatih ženskah iz Evrope v zrelih letih, ki iščejo spolne storitve pri mladih, revnih Afričanih. Film bo pospremila tudi okrogla miza Sugar MamasPostkolonializem "črne celine", na kateri bodo afrikanistika dr. Nataša Hrastnik, sociolog dr. Nikolaj Jeffs, kulturni antropologom dr. Rajko Muršič in direktor Zavoda Global Max Zimani razmišljali o novih in starih oblikah kolonializma. Prvo polovico leta 2013 Evropski uniji predseduje Irska, zato bosta večera na Ptuju in v Izoli posvečena izboru najboljših irskih kratkih filmov.
(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:

(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:

Obiskovalci lahko brezplačne vstopnice za predstave prevzamejo od 24. aprila na blagajnah sodelujočih kinematografov, celoten filmski in spremljevalni program pa si lahko ogledajo na www.filmskiteden.eu in http://www.youtube.com/watch?v=JGD7lPeuaJM .

Filmski teden Evrope 2013 pripravljajo Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad Vlade RS za komuniciranja v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3