Glasba

FOTO: Zmagovalca EME 2015 sta Maraaya

Ljubljana, 28. 02. 2015 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Slovenija je dobila predstavnika, ki nas bosta zastopala na jubilejnem 60. izboru Pesmi Evrovizije maja na avstrijskem Dunaju. Glas ljudstva je odločil, da sta od osmih izvajalcev najboljša Maraaya s pesmijo Here for you.

Zmagovalca EME 2015 sta Maraaya.
Zmagovalca EME 2015 sta Maraaya. FOTO: Miro Majcen

Za zmagovalko Eme 2015 smo Slovenici izglasovali Maraayo oz. njuno pesem Here for you.

Na slovenskem izboru Ema 2015 se je letos predstavilo osem izvajalcev: Alya in Neno Belan, Clemens, I.C.E., Jana Šušteršič, Maraaya, Martina Majerle, Rudi Bučar En Figoni in Tim Kores. Gostitelji izbora so bili Darja Švajger, Maja Keuc, Tinkara Kovač in Nejc Šmit, začetek izbora pa je otvorila skupina Maestro s plesno točko naše lanske predstavnice Tinkare Kovač Round And Round.

V prvem krogu je strokovna žirija, ki so jo sestavljale Darja Švajger, Maja Keuc, Tinkara Kovač, izmed osmih izbrala dve najboljši pesmi, ki sta se uvrstili v superfinale. Tik preden so razglasili superfinalista je oder zavzela Tinkara Kovač, ki je zapela svojo lanskoletno zmagovalno pesem Round And Round.

Pred razglasitvijo superfinalistov je bilo v zeleni sobi zelo napeto.
Pred razglasitvijo superfinalistov je bilo v zeleni sobi zelo napeto. FOTO: Miro Majcen

Prvi superfinalist, ki ga je razglasila Darja Švajger, je bil duo Maraaya, ki ga sestavljata Marjetka Volk in Raay, Maja Keuc pa je nato razglasila še drugega oziroma zadnjega. To je postal Rudi Bučar En Figoni. V drugem krogu sta se obe superfinalni pesmi še enkrat predstavili in zmagovalca so na koncu določili gledalci s telefonskim glasovanjem.

Med telefonskim glasovanjem so obiskovalci v studio in gledalci pred televizijskimi ekrani lahko prisluhnili Maji Keuc, ki je zapela zmagovalno pesem Evrovizije 2012 Euphorio švedske izvajalke Loreen ter Darji Švajger, ki je zapela lanskoletno zmagovalko Evrovizije Rise Like a Phoenix izvajalke Conchite Wurst. Na oder pa je še enkrat prišla tudi Tinkara Kovač, ki je predstavila svojo novo pesem Cuori Di Ossigeno. Na koncu sta si zmago z 7311 glasovi pripela Maraaya, Rudi Bučar pa je zbral 5449 glasov in pristal na drugem mestu.

Gostitelji izbora so bili Tinkara Kovač Darja Švajger, Nejc Šmit in Maja Keuc.
Gostitelji izbora so bili Tinkara Kovač Darja Švajger, Nejc Šmit in Maja Keuc. FOTO: Miro Majcen

Način glasovanja je bil enak kot na izboru EMA 2011, na katerem je slavila Maja Keuc in nato na Pesmi Evrovizije osvojila najvišjo uvrstitev Slovenije v zadnjih enajstih letih.

Na dvajseti, jubilejni Emi, so se spomnili tudi slovenskih skladb, ki so nas predstavljale na evroviziji v preteklosti, kot so Tih deževen dan, Dan ljubezni, Prisluhni mi, No One.

Zmagovalca sta bila presrečna.
Zmagovalca sta bila presrečna. FOTO: Miro Majcen

"Občutki so fini, pomirjeni," nam je nekaj minut po zmagi zaupala Marjetka Vovk, Raay pa je dodal: "Marjetka ima neko metodo psihične priprave. Že, ko je prvič odprla usta tukaj, je bila tako mirna, tako neobremenjena. Ne vem točno, kaj počne, ker tudi meni ne pove. Je pa zelo gledala, kaj delajo nastopajoči na različnih področjih, zato je to tudi izpeljala tako mirno in dostojanstveno. Včeraj me je opozorila, da, če slučajno prideva v superfinale, da moram biti dostojanstven," nam je razkril Raay. Kako se je pripravljala na nastop, nam Marjetka ni želela razkriti, dejala je le, da gre za skrivni recept.

Vrstni red nastopajočih na EMI 2015:

1. Alya & Neno Belan - Misunderstandings

2. Tim Kores - Once too many times

3. Jana Šušteršič - Glas srca

4. I.C.E. - Vse mogoče

5. Clemens - Mava to

6. Maraaya - Here for you

7. Rudi Bučar en Figoni - Šaltinka

8. Martina Majerle - Alive

Zmage sicer zakonca in starša dveh otrok nista pričakovala. "Midva sem nisva prišla tekmovat, tako da naju številke niso tako zanimale, ampak to, kaj bova povedala, pokazala in predstavila. Seveda sem vesela, da sva prva, a glede na to, da sva bila v superfinalu z Rudijem, bi tudi njemu zelo privoščila zmago in bi tudi zanj na Dunaju navijala kot nora. Res sem vesela, da sva bila skupaj v finalu," nam je dejala Marjetka, Raay pa je dodal še, da so imeli tudi isto stilistko (Vesno Mirtelj) in garderobo eden nasproti drugega. In s čim menita, da sta prepričala žirijo in gledalce? Marjetka nam je dejala, da je vesela, da sta prepričala oboje. "Prepričati žirijo je zelo težko. Gledalcev pa se moraš dotakniti. Mislim, da nama je to tokrat uspelo in sva vesela za to." Raay pa je dodal, da sta že pred Emo spremljala tuje komentarje in forume, kar sta naredila prvič. "Na ta način sva dobila neko nevtralno povratno informacijo. Videla sva, da so odzivi na glas in pesem fenomenalni in sva si rekla: 'Ok, ta del je narejen.' Želela sva si predvsem dobrega, dobro zrežiranega televizijskega nastopa. Konec koncev gre to danes v svet, na YouTube, ne glede na to, katera bi bila in to je tisto, kar si lahko želiš."

Alya in Neno Belan
Alya in Neno Belan FOTO: Miro Majcen

Zmago sta Raay in Marjetka proslavila z zeliščno grenčico. "Sem rekla, da bom šla na pet Jägrov, pa kar bo, pa bo," nam je zaupala Marjetka, na Raayevo pripombo, da to ni zelo veliko, pa dodala, da zanjo je, saj že štiri leta ni nič pila. Raay pa količine pijače ni omejil s številko.

Glede njunih pričakovanj na izboru za pesem Evrovizije pa sta nam povedala naslednje. "Tudi lani so bile želje 6. mesto, pa je bilo potem več kot šesto mesto in zmaga to, da smo se uvrstili v finale... Ko vidiš tam toliko konkurence, toliko držav, toliko promocije … Mi smo lahko veseli, da imamo Emo. Ko malo spremljaš vse skupaj, vidiš, da je to en velik finančni zalogaj za televizijo. Mislim, da je lepo, da imamo svojega predstavnika in da se nekaj dogaja, da živi glasba, da imamo glasbeniki neko vizijo … Tudi tisti, ki nikoli niso prišli na Emo, imajo v podzavesti, da mogoče pa se lahko zgodi neko okno v svet. Kar se tiče nastopa tam, mislim, da je prva stvar, na katero morava biti osredotočena to, kako bova predstavila pesem, ne pa, kakšen bo rezultat. Kaj bova hotela povedati tam z nastopom, z zvokom. Večino časa se ukvarjava s tem – z glasbo, z glasom - s tem, kar šteje v tem primeru," nam je povedal Raay. Marjetka pa nam je dejala, da bo po nastopu poslušala, kako je bilo. Če bo slišala, da je bilo dobro, ji bo vseeno, katero mesto bosta dosegla, saj je to nekaj, česar ti nihče ne more vzeti. "Številke so nekaj, glasba se te pa dotakne. Glasbo delava za ljudi, ne za številke, tako da mi je za mesto vseeno. Bova pa dala vse od sebe in se potrudila, da se pokažemo, da znamo, da znamo delati moderno glasbo, da nismo nekje na robu, ampak, da smo noter." Raay pa jo je dopolnil, rekoč, da jima je zelo dobro rekel prijatelj, režiser Igor Zupe, ki jima je pomagal postaviti odrski nastop. "Vprašal naju je, če greva na zmago. Rekel sem mu, da se s tem ne bova obremenjevala, nakar nama je rekel: 'Delati je treba, kot da greš na zmago, po tem te pa ne zanima.' In točno to je potrebno narediti. In tega se bova držala tudi pri pripravah na nastop za Evrovzijo." Skladbe sicer ne nameravata veliko spreminjati. Malo jo bosta še dodelala in kaj dodala, ostala pa bosta pri minimalizmu. "To, kar hočeva pokazati, sva že zdaj pokazala. Ko razmišljaš, kako bi rad predstavil svojo pesem, si v glavi narediš neke smernice. Konec koncev pa – tudi ljudje, ki so danes tukaj izbrali zmagovalca, so na izbor želeli poslati to skladbo in če jim ti daš potem popolnoma drugo zgodbo, si jih na neki način malo prevaral, saj so oni izbrali to. Tako, da greš v to, pa samo še malce poglobiš," nam je dejala Marjetka.

Manj razlogov za veselje je imela tokrat zmagovalka šova Slovenija ima talent Jana Šušteršič, ki je poskušala žirijo prepričati s skladbo Glas srca. "Seveda sem malce razočarana. Če bi rekla kaj drugega, bi bila to res laž. A naprej je šla odlična pesem. Mi smo dali absolutno vse, kar smo lahko dali v tem trenutku in absolutno stojim za svojim nastopom in sem zelo ponosna na svojo ekipo, ki mi je tudi pomagala pri tem, saj je bilo zelo težko uskladiti vse skupaj glede na to, da sem razpeta med Španijo in Slovenijo. Vse, kar so lahko naredili brez mene, so, smo bili pa ves čas v stiku," nam je dejala Jana in dodala, da je zelo vesela in hvaležna, da je dobila priložnost, da nastopi na eni tako veliki manifestaciji. Bomo pa Jano še videvali. Znova se namreč namerava prijaviti na Emo, pa tudi sicer ji glasba toliko pomeni, da je pred njo še dolga kariera, saj ima še veliko načrtov. "Življenje gre naprej in to me res ne bo zaustavilo," pravi Jana. Favoritov sicer ni imela: "Kot veliki rockerici so mi bili všeč I.C.E., kot nekomu, ki je napol Slovenka in napol Srbkinja mi je bil všeč Rudi Bučar, kot nekomu, ki je odraščal z zahodno ameriško glasbo, mi je bila všeč Maraaya, pa Martina Majerle, ki je fantastična pevka, in Tim Kores, ki je še en rocker. Res ne morem reči. In sem absolutno in sto odstotno iskrena," nam je dejala Jana. Na vprašanje, kakšno uvrstitev napoveduje zmagovalni skladbi, pa odvrnila, da tega ne more reči, dokler ne sliši drugih skladb. "Maraaya je zelo profesionalna in vem, da bosta trdo delala, tako da bosta tja odšla zelo dobro pripravljena. Ostalo pa ni v njunih rokah," je prepričana Jana.

Tim Kores, Aleš Uranjek in Urša Mravlje
Tim Kores, Aleš Uranjek in Urša Mravlje FOTO: Miro Majcen
Naša lanskoletna predstavnica na izboru za pesem Evrovizije in letošnja žirantka Tinkara Kovač nam je dejala, da odločitev o superfinalistih ni bila zelo težka. "Jaz imam srce v Istri, z Raayem sem pa lani sodelovala, tako da ... je bila kuhinja," se je pošalila Tinkara, nato pa v resnejšem tonu nadaljevala: "Tudi lani se je zgodilo, da sem bila v konkurenci z ljudmi, s katerimi sem vsaj enkrat sodelovala že prej. A kakor koli obrneš, mislim, da imam to lastnost, da se lahko oddaljim od tega in da sem predvsem glasbenica. In če pogledam Rudijev izdelek in izdelek od Maraaye, vem, da je to tak glasbeni izdelek, ki se ga ne moremo sramovati v Evropi ali kjer koli drugod po svetu. Eno in drugo bi lahko bilo všeč določenim skupinam ljudi. Rudi je bolj glasbenik za na teren, za koncerte, Maraayin nastop pa je bil zelo Eurosongovski in zgleda, da so ljudje to prepoznali. Raay je znal to skupaj s svojo ekipo zelo dobro zrežirati. Tudi skladba in besedilo sta odlični, tako da samo: 'Kapo dol in čestitke mojemu lanskemu avtorju skladbe'," nam je dejala Tinkara. Na vprašanje, kakšno uvrstitev napoveduje zmagovalni skladbi, pa odvrnila, da nima pojma in da tega nikoli ne ve. "Ne znam biti dovolj pametna. Še za svoje skladbe mislim, da bodo postali singli, pa potem postanejo čisto ene druge. Tako, da ne vem. Glasbo delam na drugačen način. Ne znam biti nekako preračunljiva. Je pa težko pri glasovanju na Eurosongu, saj ne gre samo za glasbo, ampak so tu tudi simpatije med državami, politične simpatije, tudi lobiranje in verjetno se tam v ozadju tudi vrtijo kakšni denarji, ki jih žal Slovenija nima. Tako, da dajmo biti realni, če se pa zgodi kakršno koli presenečenje, pa super. Je torej zmagala glasba," nam je za konec še dejala Tinkara. 

V polfinalnih izborih, ki se bosta odvijala 19. in 21. maja 2015 v dvorani Stadthalle, se bo predstavilo 33 držav, tudi Slovenija. Veliki finale bo 23. maja.

Rudi Bučar En Figoni
Rudi Bučar En Figoni FOTO: Miro Majcen
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (371)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselinko123
13. 05. 2015 17.29
+1
Js mislm da mamo po dougem dougem cajti spet sanse!!!!od alenke gotar komat je biu nas zadni dobr!!!!!letis mamo tut glede na druge velike velike sanse.....ta komat je v rangu svetovnega mainstreeama!!!!!!sam kaj ko je na evroviziji vse drugo vazn sam komad ne.....npr da AVSTRALIJA NASTOPA NA EVROVIZIJI????!!!!SAM SE BANGLADES PA PAKISTAN PRKLOPMONPA BO ZE SVETOVNIVIZIJA!!!!sam ostali komadi so pa res svoh letos.....zacuda smo dalec najaci ce mene oprasas!!!!!!!mogl bi zmagat pa nebomo....
gordo
04. 03. 2015 15.09
-1
Se e n slo kr neki
Sushilover
03. 03. 2015 00.30
-13
stil petja je pokopiran po pevki Duffy, s ščepcem Amy WInehouse. In bolj ko poslušaš ta zmagovalni komad, težje ga poslušaš do konca. Grleni , delno popačeni vokali...... Težko jih je pet brez sušalk na ušesih. Duffy je bila one and the only :-)
lom132
02. 03. 2015 21.26
-5
Slovenija ----> 2 točki jeeeej
Mapadu
02. 03. 2015 17.36
+21
Pesem je dobra in gre hitro v uho :)
Wurz
02. 03. 2015 17.23
+22
Kljub temu, da že spet ta Raay, moram priznat, dober komad je!
emt8000
02. 03. 2015 16.42
+13
Meni pesem ni slaba. Še dobro,da Rudi ni zmagal. Ko sem videla,da je Bučar s to pesmijo prišel med finalista,sem se že bala,da se bo ponovilo leto 2015. Dobro,da ni.
vestalka1
02. 03. 2015 15.01
+25
Dobra zmagovalca, dober komad, sodoben komad, le ne vem zakaj tiste slušalke na glavi. Plesalka brez violine je bla tudi dobra popestritev.
Dakota 100
02. 03. 2015 21.46
+5
Koliko je to dobro se bo pokazalo na Dunaju.
User792410
02. 03. 2015 14.52
+13
Kar se mene tiče.najboljši komad Rudi Bučar,najbolj evrovizijski pa duo Maraaya. Tudi Jana Šušteršič je bila odlična,ampak mislim,da sta bila v finalu,ravno za en foto finiš,prava dva.
HeroinHero
02. 03. 2015 14.28
+14
pesem ni slaba, sam nujno se morte znebit teh slušak in une fake violinistke ker to pa zgleda skrajno butasto, pa maraya rab nujno enga pametnga stilista...če mislte, da bojo te slušalke palile kot nek imidž se zlo motte, ker zgledajo smešno in neumno, velik bolš bi zgledal če bi ji sam veter u spuščene lase pihal.
Karantanija
02. 03. 2015 14.16
+8
GLASBA NE POZNA MEJA, ZATO TUDI NI VAŽNO, V KATEREM JEZIKU JO POSLUŠAMO. TOREJ, BI LAHKO BILA SKLADBA MIRNE DUŠE TUDI V SLOVENŠČINI. TUDI MARIJA JE SRBSKO SKLADBO ZAPELA V SVOJEM JEZIKU IN PRED LETI ZMAGALA. ZMAGUJE MELODIJA IN ENERGIJA, KI JO IZVAJALEC PODAJA OZ. PREDAJA ....
User792410
02. 03. 2015 14.55
+8
To je teoretično,praktično pa to ne drži vedno,na žalost.
kraljicavesolja
02. 03. 2015 13.04
-9
Sej sta dobra muzičarja in tud kot par sta mi všeč, sam komad mi je pa ZEH.
pomlad14
02. 03. 2015 11.32
+4
Fince bi morali diskvalificirati, ker se norčujejo s duševno motenimi osebami, evropski narod pa še to podpira in ta komad uvršča na tretjo mesto, sramota. Slovenskih glasbenikom v bodoče predlagam, da naj poiščejo ideje in v glasbeni nastop vključijo kakšne hendikepirane ljudi, ali pa kakšne rokerje starčke, resno mislim, kajti top 3 je zagotovljen.
Si30ne
02. 03. 2015 10.47
+8
V Sloveniji smo glasbeno ostali nekje v 80-ih in po komentarjih sodeč, vidim, da bomo še dolgo tam, čeprav so bila 80-ta 30 let nazaj. Hvala bogu, za zmago Maraaye smo se vsaj malo približali letu 2015. Mi smo pomoje edina država na svetu, kjer je najbolj uspešna glasba iz 80-ih. Toliko o naprednosti slovenske glasbene javnosti.
pomlad14
02. 03. 2015 11.28
+1
Točno tako, sram me je, ko berem slovenske komentatorje, čigar glasbeni okus dosega podn. Še sreča, da se je tako spletlo in da je zmagala ta pesem, sicer se sploh ne bi uvrstili v naslednji krog, ta komad pa zavoljo strokovne komisije, ker je ona "krivec", da je omenjena skladba sploh zmagala
pomlad14
02. 03. 2015 11.28
+0
Točno tako, sram me je, ko berem slovenske komentatorje, čigar glasbeni okus dosega podn. Še sreča, da se je tako spletlo in da je zmagala ta pesem, sicer se sploh ne bi uvrstili v naslednji krog, ta komad pa na stavnicah trenutno kotira na enajstem mestu. Zahvala gre strokovni komisiji, ker je ona "glavni krivec", da je omenjena skladba sploh zmagala. Tako da dragi slovenceljni, ne glasujte več, če se je vaš glasbeni okus izgubil tam nekje v osemdesetih letih, kajti niste še dorasli ostali Evropi. Naj še naprej krmilo prevzame v roke strokovna žirija.
gordo
02. 03. 2015 15.14
+0
CastrumFF
02. 03. 2015 10.35
-5
Nov slovenski PLAGIJAT! Saj drugega kot plagijate,slovenci ne znamo!!!
vestalka1
02. 03. 2015 14.58
-2
Babalooo
02. 03. 2015 10.34
+5
Super izbor...v Evropi so že pozitivni odzivi :) :) :) S tem bosta pustila en pečat, tako kot ga je Maja. Žal mi je bilo, da se lani Tinkara ni višje uvrstila...če bi ukinili "sosed sosedu glasove/kuhno" bi bilo vse drugače... Vso srečo Maraaya, držimo pesti! Mata pa hudo konkurenco...Italijani :D
TheMafiaDon
02. 03. 2015 10.23
-1
Pojoče katastrofe....no, vsaj vode so imeli dovolj.
vestalka1
02. 03. 2015 14.59
+0
ejejej moj Bučar. Ma kako ti je padlo na pamet mešat rusko-balkansko glasbo z domačim obalnim jezikom. Da te ni sram!
rambek
01. 03. 2015 23.08
+21
Nastop malo postimajo. Komad je super gre v uho morda se kaksna plesalka vec ,lucke in slusalke vredu kajti morajo si nas nekako zapomniti kajti vazna sta stas in glas.
rambek
01. 03. 2015 22.58
+3
Fak.najboljsi smo