Sedem kandidatov na volitve

Predsedniško kandidaturo je uradno vložilo sedem kandidatov. Kot zadnja je na volilno komisijo prišla Monika Piberl.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Danilo Türk, Lojze Peterle in Mitja Gaspari

Kandidati, ki so se odločili za kandidiranje s podpisi volivcev in imajo zagotovljeno podporo uveljavljenih političnih strank. (Foto: Tomo Juvan)


Po vsej verjetnosti se bo na oktobrskih volitvah za glasove volilnih upravičencev potegovalo sedem kandidatov, ki pa lahko do 1. oktobra še izstopijo iz volilnega boja. Na Državno volilno komisijo (DVK) je sicer po pošti prispela tudi ena nepopolna kandidatura, je za 24ur.com povedal tajnik DVK Marko Golobič. Gre sicer za kandidata, ki ni napovedal predsedniške kandidature, do petka pa ima možnost dopolnitve vloge. Gre za nepopolno vlogo, ki je bila sicer naslovljena kot kandidatura, vendar je brez večje možnosti, da bi bila dopolnjena na način, ki jih zahteva zakon, je pojasnil Golobič.

Raziskave javnega mnenja na volitvah, ki bodo potekale 21. oktobra, najbolje kažejo Peterletu, sledita mu Türk in Gaspari. Kljub temu pa si, sodeč po rezultatih, zmage v prvem krogu ne bo uspel zagotoviti nihče.

Pet predsedniških kandidatov je medtem že uradno potrjenih, dva pa še čakata na potrditev s strani Državne volilne komisije (DVK). Od avgusta, ko so začeli teči roki za volilna opravila, je svojo kandidaturo napovedalo 14 kandidatk oziroma kandidatov, prav težave pri zbiranju podpisov pa so botrovale temu, da se je iz predsedniške tekme umaknila kar polovica napovedanih kandidatov.

Zmago Jelinčič

Zmaga Jelinčiča podpira SNS. (Foto: Dare Čekeliš)

Elena Pečarič

Eleno Pečarič podpirajo stranka Akacija in trije poslanci. (Foto: Dare Čekeliš)

Za kandidiranje s podpisi volivcev so se odločili trije kandidati, ki imajo zagotovljeno podporo uveljavljenih političnih strank. Evropskega poslanca Lojzeta Peterleta podpirajo vladne SDS, NSi in SLS, nekdanjega guvernerja slovenske centralne banke Mitjo Gasparija LDS, nekdanjega slovenskega veleposlanika pri Združenih narodih Danila Türka pa opozicijska SD, vladni DeSUS in združenje Zares. Vsi trije so že uradni predsedniški kandidati, saj je DVK njihove kandidature že potrdila. Enako velja za predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki so ga s podpisi podprli poslanski kolegi, ter aktivistko in borko za pravice invalidnih oseb Eleno Pečarič, ki ima podporo zunajparlamentarne stranke Akacije in treh poslancev.

Na volitvah 2002 so volivci in volivke lahko izbirali med devetimi kandidati. Na predsedniških volitvah leta 1997 je pogoje za kandidiranje izpolnilo osem kandidatov, osmerica kandidatov se je za najvišji položaj v državi potegovala tudi na prvih predsedniških volitvah v samostojni Sloveniji leta 1992.

Na potrditev kandidature čaka predsednik zunajparlamentarne Stranke Mladih Slovenije Darko Krajnc, ki je kandidaturo uradno vložil v torek, s podporo svoje stranke in 3.899 podpisi volivcev. Komisija bo njegovo kandidaturo obravnavala in predvidoma potrdila v četrtek. Kot zadnja je ob 22.50 uri danes kandidaturo vložila Monika Piberl, ki jo podpira izvenparlamentarna stranka Glas žensk. Oddala je 3.134 podpisov, zdaj pa čaka na uradno potrditev s strani DVK, so za 24ur.com dejali v njenem volilnem štabu.

Darko Krajnc

Darko Krajnc še čaka na potrditev kandidature. (Foto: POP TV)

Ko bodo vse kandidature uradno potrjene, bo DVK oblikovala in objavila njihov seznam, kar mora opraviti do 6. oktobra. Komisija bo opravila tudi žrebanje za določitev vrstnega reda na seznamu potrjenih kandidatur, o datumu in načinu izvedbe žrebanja pa bodo člani DVK odločili v četrtek. Četrte volitve predsednika države bodo 21. oktobra. Če takrat noben izmed kandidatov ne bo prejel večine, bo 11. novembra sledil drugi krog, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem volilnem krogu prejela največ glasov.

Monika Piberl

Monika Piberl je kot zadnja uradno vložila kandidaturo. (Foto: 24ur.com)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev