Kučan se sprašuje

Kdo ostane kot zločinski slovanski narod, glede na to, da je italijanski predsednik Hrvatom zagotovil, da to niso oni?

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Milan Kučan

Milan Kučan državnemu vrhu očita mlačen odgovor a italijanske provokacije (Foto: POP TV)

"Ni zgodovina tista, ki Evropejce razdvaja, ampak predvsem njena politična ali ideološka interpretacija," je na slovesnosti v spomin na žrtve fašizma v Strunjanu dejal bivši predsednik Milan Kučan. "Mlačen in neargumentiran slovenski uradni odgovor na govor italijanskega predsednika ob dnevu spomina žal ni pomagal k odpravljanju enostranske in ideološke interpretacije, še posebej ob italijanskem
pojasnilu Zagrebu, da z očitki Slovanom niso bili mišljeni Hrvati,"
je še dejal Kučan.

Italijanski predsednik Napolitano je ob dnevu spomina na fojbe 10. februarja govoril o "slovanskem ekspanzionizmu", "barbarstvu" slovanskih sosedov, "pohodu sovraštva" in "krvoločnega besa", ki naj bi bil povezan s "priključitvenim naklepom, ki je prevladal v mirovni pogodbi iz leta 1947 in je dobil grozeče obrise etničnega čiščenja".

Kučan se je ob tem vprašal, "kdo potem ostane kot zločinski slovanski narod", in dodal, da "Slovenci takšne obtožbe ne moremo sprejeti". Povedal je, da "s tako avtoritativnega mesta izrečene besede, ki pripisujejo nekemu narodu zločinsko maščevalnost in načrtno prisvajanje tujega ozemlja, mimo zgodovinskih dejstev in izvzeto iz celote dogajanja v nekem bolečem obdobju evropske zgodovine, brez samospraševanja o razlogih za dogajanje na slovenski zahodni meji po drugi svetovni vojni, ne morejo biti preslišane".

Mlačen in neargumentiran slovenski uradni odgovor na govor italijanskega predsednika ob dnevu spomina žal ni pomagal k odpravljanju enostranske in ideološke interpretacije, še posebej ob italijanskem pojasnilu Zagrebu, da z očitki Slovanom niso bili mišljeni Hrvati.
Nekdanji predsednik republike Milan Kučan

"Napačne interpretacije in slabo poznavanje dejstev hitro zapeljejo v napačne opredelitve," je menil Kučan. Dodal je, "da to kaže tudi stališče Evropske komisije, ki se je kritično odzvala zgolj do odziva hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, o stališčih v govoru italijanskega predsednika Giorgia Napolitana pa molči". Po njegovih besedah, "nenavadna reakcija Evropske komisije zbuja dvome v njeno objektivnost in v dejansko enakopravnost evropskih velikih in malih držav ... v raznoliki Evropi". Brez enakopravnosti pa bi po Kučanovih besedah lahko tudi evropska zgodovina postala le zgodovina velikih, vsiljena manjšim, in sredstvo določanja današnjega prostora in vpliva v Evropi. "Tudi sredstvo za izstavljanje domnevno neplačanih računov preteklosti, kar je Slovenija na svoji poti v EU trdo izkusila," je še povedal.

Kučan je prepričan, da je "to ob dnevu vsakoletnega spomina na pobite strunjanske otroke potrebno povedati". "Otroci so bili žrtve v Italiji rojene ideologije in politike, ki je najprej med Slovenci, potem pa po vsej Evropi in svetu zahtevala milijone in milijone človeških življenj, preden je bila zlomljena v svetovnem spopadu," je poudaril bivši predsednik republike.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
pkorosec 22.03.2007 15:28:42
Iskrene cestitke Hinku Murovcu in revolucionarju, za trezno razmisljanje. Hkrati pa še zahvala, ker sta mi povrnila nekaj upanja, da so tu pa tam le še nekaj ljudu, ki komunicirajo po internetu in niso zaslepljeni antikomunisticni debili. Tako upanje za lepši jutri še le ni popolnoma ugasnjeno.
Več komentarjev