Na Loškem odkrivajo grobišča

Na območju prikritih grobišč povojnih pobojev v Lovrenški grapi pri Škofji Loki so na globini 60 centimetrov odkrili štiri okostja.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Izkopavanje

V Lovrenški grapi pri Škofji Loki so pričeli z izkopavanjem prikritih grobišč (Foto: POP TV)

Komisija za evidentiranje in urejanje prikritih grobišč v Škofji Loki je z arheologi podjetja Magelan iz Kranja na območju prikritih grobišč povojnih pobojev v Lovrenški grapi že pričela izkopavati posmrtne ostanke. Po tem ko so v ponedeljek začeli s pripravami in izkopali vrečo posmrtnih ostankov petih golenic in reber, ki so jih izkopali že lani pri sondiranju in jih nato ponovno zakopali, so v ponedeljek popoldne in danes že našli štiri okostja, pod katerimi so verjetno tudi druga.

Kot je pojasnil predsednik komisije za evidentiranje in urejanje prikritih grobišč v Škofji Loki Janez Pintar, so v ponedeljek začeli s prekopavanjem manjšega izmed dveh grobišč na območju Lovrenške grape. Na globini 60 centimetrov so odkrili štiri okostja. Pod njimi pa Pintar pričakuje posmrtne ostanke od devetih do 12 ljudi. Pintar predvideva, da gre za tiste, ki so nekaj metrov proč pokopavali domobrance, najverjetneje nemške vojake.
Grobišče v Lovrenški grapi pri Škofji Loki

Prva okostja so odkrili na globini 60 centimetrov (Foto: POP TV)

V bližnjem grobišču domobrancev, kjer naj bi bilo pokopanih 47 ljudi, pa so po sedanjih kopanjih zaenkrat prišli do prvih kosti, ki so precej globoko, in sicer 110 centimetrov, čeprav so običajno prvi ostanki le pol metra globoko. V tem večjem grobišču ležijo izključno domobranci, večinoma z območja Žiri, Poljan in škofjeloške okolice, je pojasnil Pintar. Pobili so jih 30. maja 1945. Torej na isti dan, ko se je odvijal poboj v bližnji Bodoveljski grapi, kjer so arheologi pred letom dni že izkopali posmrtne ostanke 25 ljudi.

Arheološko izkopavanje poteka tako, da se vidi lega okostij in da se lahko le-ta sestavljajo. Tako bo jasno, na kakšen način so bili pobiti. Pri prvih štirih okostjih, ki so jih izkopali iz manjšega grobišča, kaže, da so ljudje, ki so pokopavali domobrance, tudi sami sebi izkopali jamo, v kateri so jih nato pobili in v njej zakopali.

Povojni poboji

Na škofjeloškem območju naj bi bilo več kot 20 že določenih grobišč (Foto: POP TV)


Izkopavanja naj bi potekala ves teden in naj bi bila predvidoma končana v petek. Tedaj naj bi iz stegnenic tudi že izrezali ploščice, ki jih bodo poslali na nadaljnjo forenzično preiskavo. V mesecu dni naj bi že dobili forenzične izide iz posmrtnih ostankov in tudi rezultate DNK preiskave pri njihovih svojcih, tako da bi lahko opravili identifikacijo. Tiste posmrtne ostanke, ki jih bodo uspeli identificirati, bodo svojci lahko vzeli in jih sami pokopali.

Komisija je vse domnevne svojce žrtev v grobiščih že obvestila o izkopavanjih. Z njimi je imela tudi sestanke in Pintar je pojasnil, da se svojci z izkopom strinjajo in večinoma želijo posmrtne ostanke vzeti. Ostale žrtve povojnih pobojev pa bodo svoje zadnje počivališče našle v kostnici, ki naj bi jo zgradili v škofjeloški občini, medtem ko bodo takoj po izkopu njihove ostanke hranili v mrliški vežici na loškem pokopališču, kjer so zaenkrat pred opravljeno identifikacijo tudi ostanki žrtev, najdenih v Bodoveljski grapi.

Grobišče v Lovrenški grapi pri Škofji Loki

Komisija za evidentiranje in urejanje prikritih grobišč največ žrtev pričakuje v Crngrobu (Foto: POP TV)


Na škofjeloškem območju je poleg omenjenih treh grobišč sodeč po različnih pričevanjih tistih, ki so se pred pobojem uspeli rešiti ali pa so pobojem prisostvovali, še več kot 20 že določenih grobišč. Odkrivajo pa tudi nova grobišča, med katerimi so nekatera verjetno že izpraznjena. V nekaterih grobiščih so hrvaški državljani, nekje domobranci, ponekod pa tudi žrtve medvojnih pobojev, torej civilisti, je pojasnil Pintar. Težko je oceniti, koliko je vseh pobitih na loškem območju, verjetno pa bi bilo potrebno izkopati še posmrtne ostanke okrog tisoč žrtev, je dejal. Največ žrtev sicer pričakujejo v Crngrobu, kjer so pokopani hrvaški državljani.

Poboji so se nedvomno dogajali tudi na Loškem gradu, ki je bil takoj po koncu vojne zbirni center, prek katerega je šlo na tisoče ljudi, je pojasnil Pintar. Prve dni po koncu vojne je vladala nepopisna gneča, neredi in brezvladje, v katerem se je dogajalo marsikaj. Ne le poboji domobrancev, pač pa tudi drugih ljudi, ki so se morebiti komu zamerili, meni Pintar.


Grobišče v Lovrenški grapi pri Škofji Loki

(Foto: POP TV)

Proces izkopavanja žrtev povojnih pobojev in njihovega raziskovanja bo po prekopu žrtev v Lovrenški grapi potekalo dalje. Pri tem Pintar upa, da bodo z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, ki je izdalo dovoljenje tudi za ta prekop, ter z državno komisijo za povojne poboje še naprej tako dobro sodelovali kot doslej.

Prenesi v

Zgodba: Povojni poboji

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
 
pavel.ferluga@siol.net 27.10.2006 20:53:24
Bosuti. A res nimate kaj boljšega za povedati? Tisto o eni prisegi poslušam že celo življenje. Pa samo o tej. A veste koliko priseg so si naši vrli Slovenci privoščili in komu vse? Samo prekomorci so prisegali laškemu kralju in Mussoliniju zvestobo in se borili zanj pod njihovimi zastavami in njihovimi znaki, ki niso imeli nič slovenskega, da o jeziku niti ne govorimo. Treba bi jih bilo vse postreljati mar ne? Potem so še prisegali Jugo Kralju pa Stalinu in Walterju pa prelamljali prisege, kot se je izplačalo.Ali niso bili vsi ti osebki ali skoraj vsi zločinci, katerim so prekomorci (potem partizani) prisegali? Pa kako lahko rečete "osvoboditelji" ljudem, ki so uvedli teror in diktaturo do padca berlinskega zidu? Slovenci so okusili svobodo šele po 1991. "Komunizem je nekompatibilen (izkjučujoč) s svobodo" je dejal vaš sonarodnjak levičar Italijan, če se ne motim Violante. Kjer so po 1945. letu nastopile diktature ni bilo svobode in Walterjeva ni bila drugačna.
Sicer tematika poteka o reševanju prečega problema civilizacije. Slovenija mora dostojno in po vseh civilizacijskih normah pokopati žrtve podivjane bolševistične revolucije, če se hoče prištevati k civilizaciji zahodnih demokracij. Smo edini, ki imamo ta zločinski madež, ki se še vedno širi. Pravijo, da vsaka vas ima svoje brezno, kjer ni bilo domobrancev so pa bili 13. bataljoni ali drugi "izdajalci", saj za komuniste so bili izdajalci vsi tisti, ki se z njimi niso strinjali. Ostali živi so samo tisti, ki so se pravočasno potuhnili in dvigali pest v čast Stalinu in pajdašem. In teh je bilo kar nekaj. Na Primorskem je bilo veliko črnosrajčnih Slovencev (vsaj do '43), ki so v maju '45 (tem smo rekli majski heroji) oblekli rdečo in označili vsakega Slovenca, ki ni bil komunist za fašista. To vam lahko povem iz lastne izkušnje. Torej g. Bosuti, nehajte z izdajalci, ki to niso bili. Izdajalci česa? Morda partije, ki je niso hoteli? Izdaja je, če z nekom sodeluješ in potem ga izdaš. To so vedno naredili Lahi, tudi v obeh vojnah. Nacisti so izdali Stalina. Komunisti pa njih po napadu na sssr. Po napadu na Beograd (torej na kralj. Jug., so nacisti in komunisti na manifestacijah proti imperjalisto korakali SKUPAJ. Ali ste prebrali knjigo komunistke A. Vodetove "Skriti spomin" iz kater se lahko veliko naučite o izdajstvu. Zahrbtnost je vrlina totalitaristov pa naj bodo črni, rjavi ali rdeči. Nacikomunofašizem je bil kuga 20. stol. in to danes Zgodovina z veliko začetnico (ne tista partijska, ki ste jo premlevali pol stoletja) priznava in potrjuje.
Več komentarjev