Pismo iz ječe

Tomo Križnar je v pismu iz zapora opozoril na nevzdržne razmere v Darfurju. Na razsodbo se namerava pritožiti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Tomo Križnar

Toma Križnarja je sodišče obsodilo zaradi vohunjenja, sovražnega pisanja o Sudanu in ilegalnega prestopa meje. (Foto: Reuters)

Križnarjev odvetnik Mohamed Madžub meni, da je izrečena dveletna zaporna kazen previsoka, saj tožilstvo ni imelo dokazov, da je Križnar res vohunil, zato naj bi v sredo pritožil na višje sodišče. Zagovornik meni, da obstajajo dobre možnosti, da bodo sudanske oblasti Križnarja izgnale, ne da bi prestajal zaporno kazen.

Odvetnik slovenskega popotnika in humanitarca Toma Križnarja, Mohamed Madžub, je tudi uradno prejel razsodbo sodišča. Zagovornik naj bi se na sodbo pritožil.

Toma Križnarja je sudansko sodišče v El Fašerju zaradi vohunjenja, sovražnega pisanja o Sudanu in ilegalnega prestopa meje obsodilo na dve leti zapora. Sodišče je odredilo tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v višini okoli 2.000 evrov.

Križnar je medtem iz zaporniške celice v Sudanu v Slovenijo poslal tudi pismo, v katerem opozarja na nevzdržne razmere v sporni pokrajini Darfur.

''Sodna dvorana v El Fašerju. Vroče in zatohlo je. Vrsta ventilatorjev na stropu ne uspeva odgnati težkega zraka iz nabite dvorane. Niti tesnobe. Niti strahu,'' se začneta pismi, ki ju je Tomo Križnar poslal v Slovenijo.

Slovenski popotnik piše o nesmislenosti obtožb v sodni dvorani ob najbolj nenavadni projekciji njegovih fotografij na sodišču. Pojasnjuje tudi o nemoči odvetnika, ki ga, tudi če bi želel, zaradi strahu pred oblastjo, ne more zares zastopati. O nemškem veleposlaniku, ki je si je ob dvodnevnem obisku El Faširja zanj vzel le 15 minut. In da mu tako on kot sodišče ne verjameta, da je v Sudan prišel zgolj zaradi humanitarnih nagibov.

''Moja misija je bila predstaviti predlog slovenskega predsednika komandatom različnih uporniških skupin, predvsem tistih, ki niso bile zastopane v Abuji. Ugotoviti, če je obstoječi sistem pomoči odgovoren ter kam in kako se vključiti vanj, da bo v Sloveniji zbrana pomoč res dosegla tiste, ki so do nje najbolj upravičeni,'' piše Križnar.

Eden od razlogov, da je kriza v Darfurju takšna kot je, je dostop do informacij, prič, ki bi povedale, kaj se tam dogaja, ker jim to preprečuje sudanska valda. Tomo je bil zelo pogumen, da je prinesel te informacije.
Dr. James Smith, AEGIS Fundacija

Toma Križnarja so ga selili že v tretji zapor, za katerega pravi, da je malo boljši kot prejšnja dva. Pripoveduje tudi o dokumentu, ki se je po naključju znašel v njegovih rokah, kjer sudanska vlada zapoveduje likvidacijo vseh, ki bi raziskovali množična grobišča. Da ga imajo za sovražnika, ker je obiskal upornike. In da je razlog za njegovo zaprtje vse drugo kot ilegalni prestop meje.

''Vem da je na podoben način kot jaz, brez vize in dovoljenja sudanske vlade v iz Čada osvobojeno območje obiskalo več specialistov za zločine proti človeštvu Haaškega sodišča,'' trdi Križnar. Pravi še, da se počuti kot žrtveno jagnje, ki ga bodo izkoristili kot primer za vse, ki bi želeli govoriti resnico o Sudanu. Pismo konča: ''To, kar se vendarle utegne izcimiti iz procesa dobrega, bo morda javna debata, ali ima majhna država in tudi posameznik pravico poseči v trpljenje nedolžnih, kadar je očitno, da ustanove, ki bi morale, ne delujejo.''

Razhajanja med predsednikom in zunanjim ministrom

Zaradi dogodkov, povezanih s Tomom Križnarjem, je prišlo do razhajanj med navedbami urada predsednika republike Janeza Drnovška in zunanjega ministrstva glede Križnarjeve poti v Sudan. Na zunanjem ministrstvu so v sporočilu za javnost zapisali, da je Križnar v Sudan odpotoval kot Drnovškov posebni odposlanec, v uradu predsednika pa so poudarili, da je kot odposlanec predsednika republike odpotoval v Čad in ne v Sudan.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
 
duan 16.08.2006 16:31:25
Dajte no , kvazi pravniki ! Nehajte bluzit z Sudansko zakonodajo. Po zakonodaji SOVJETSTSKE ZVEZE je Stalin pobil miljone ljudi, pa še bi lahko naštevali. Bodimo ponosni na Tomota in mu poskušajmo pomagat vsaj moralno.
Več komentarjev