Stražili bodo dvojezično tablo

Dvojezični krajevni napis v Beli na avstrijskem Koroškem, ki ga je Haider ukazal odstraniti, bodo stražili.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

odstranitev dvojezične table

Odstranitev dvojezične table je zahteval koroški deželni glavar Jörg Haider. (Foto: Zdravko Haderlap)

To je potrdil predstavnik slovenske Enotne liste (EL) v občinskem svetu Franc-Jožef Smrtnik, ki se je davi z verigo priklenil na krajevno tablo, da bi tako preprečil njeno odstranitev. Smrtniku je do večera z obiskom izrazilo podporo več kot 100 posameznikov, domačini pa mu bodo tudi naprej pomagali stražiti dvojezično tablo.

Za protest s priklenitvijo se je odločil, ko je davi prejel obvestilo, da bodo uslužbenci cestne uprave odstranili obe dvojezični krajevni tabli na začetku in na koncu naselja Bela pri Železni Kapli. Postavili so ju prejšnji teden, potem ko je pristojno okrajno glavarstvo Velikovec izdalo ustrezen odlok.

Eno tablo z napisom Vellach/Bela so po navodilih koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja že odstranili, na drugo pa se je priklenil Smrtnik.

Kazenska ovadba za Haiderja

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), predstavnik EL v občinskem predstojništvu Železna Kapla Smrtnik in posamezni vaščani iz Bele so pri državnem tožilstvu v Celovcu vložili kazensko ovadbo proti Haiderju zaradi suma zlorabe uradnega položaja in zaupanja ter zaradi prestavitve mejnih znakov in hudega poškodovanja tuje stvari, so sporočili iz NSKS.

NSKS je pozval avstrijsko vlado, naj nemudoma reagira na dogodke v Beli, avstrijskega ministra za promet Huberta Gorbacha pa pozivajo, naj odredi ponovno postavitev odstranjene dvojezične krajevne table.

Haider je v ponedeljek sporočil, da ne bo dopustil postavitve krajevnega napisa v slovenščini v Beli in bo zato razveljavil odlok o postavitvi, ki ga je občinski svet Železne Kaple sprejel konec julija. "Na avstrijskem Koroškem ne bo več nobenega novega dvojezičnega krajevnega napisa, če to ni pravno predvideno," je poudaril Haider.

protest koroških Slovencev

Enotna lista je odločno proti odstranitvi dvojezičnih tabel v Beli. Protestirala je tudi skupina dijakov Koroske dijaske zveze (KDZ)

Rupel pisal Plassnikovi

Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je v pismu avstrijski zunanji ministrici Ursuli Plassnik v zvezi z današnjim protestom Smrtnika izrazil upanje, da bosta lahko s skupnimi močmi prispevala k umiritvi razmer, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Minister Rupel je v pismu Plassnikovi izrazil mnenje, da so taka dejanja nepotrebna in jo pozval, da bi skupaj naredila vse za ureditev stanja. "Oba razumeva pomen pravic manjšin in mednarodnih standardov, na podlagi katerih moramo pri tem nesrečnem dogodku ukrepati," je v pismu zapisal minister Rupel.

Smrtnik bo vztrajal

Na sedežu EL so za 24ur.com povedali, da bo Smrtnik vztrajal privezan na tablo, dokler ga ne bodo nasilno odstranili.

tabla Bele in obcinski predstojnik EL zb. sv. Franc Jozef Smrtnik

Franc-Jožef Smrtnik se je priklenil na tablo, katere postavitev je soglasno sprejel občinski svet Železne Kaple (Foto: Zdravko Haderlap)

"Odstranitev dvojezičnih krajevnih tabel ni samo izrazito protimanjšinsko dejanje, temveč ogroža tudi varnost ljudi, ker z odstranitvijo krajevnih tabel odpade tudi omejitev hitrosti," v sporočilu poudarja EL.

Jörg Haider in Wolfgang Schüssel ob postavitvi petih dvojezičnih tabel

Jörg Haider in Wolfgang Schüssel ob postavitvi petih dvojezičnih tabel junija letos (Foto: Reuters)

Postavitev dvojezičnega napisa je po navedbah Enotne liste postala nujna, ker je na tem območju vse več zgradb in ker se je promet v okolici zdravilišča v zadnjih letih močno povečal. Poleg tega pa je postavitev dvojezičnega napisa tudi dodaten pokazatelj dobrih odnosov med slovensko in nemškogovorečimi v občini Železna Kapla-Bela, meni Smrtnik. EL je v ponedeljkovem sporočilu za javnost še spomnila, da stoji dvojezična tabla tam že vrsto let in sicer na osnovi uredbe o dvojezični topografiji iz leta 1977. Nova tabla je po mnenju stranke le prilagoditev razmer v smislu reda o cestnem prometu in povečuje prometno varnost, ker jasno označuje vaško naselje.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: