Marihuana March za spremembe

Glavni namen 4. Million Marihuana Marcha je združiti vse, ki nasprotujejo sedanji zakonodaji na področju prepovedanih drog. Nekateri mladi pa temu nasprotujejo.

Marihuana marš

Na Million Maruhuana March pred dvema letoma so mladi prinesli tudi marihuano, ki jo imajo kot sobno rastlino (Foto: Dare Čekeliš)

Projekt Million Marihuana March, ki letos poteka že četrtič, je v zadnjih letih prešel okvir ukvarjanja le s konopljo, je pojasnil pomočnik predsednika ŠOU Ljubljana za področje civilnodružbene iniciative Matej Jankovič, z njim namreč želijo doseči spremembe zakonodaje na celotnem področju prepovedanih drog. Prohibicija drog je namreč v zadnjih 40 letih povzročila le, da se je uporaba droge povečala. March, ki bo potekal v soboto, 7. maja od 15. ure dalje na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju, je del svetovnega gibanja, ki letos združuje več kot 180 mest po svetu, od tega več kot četrtino v Evropi. Projekt sta letos skupaj pripravili Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani in Mariboru.

V sklopu letošnjega marcha bosta študentski organizaciji pripravili tudi razstavo o uporabi konoplje v Sloveniji v zadnjih 300 letih, ki bo potovala po vseh večjih slovenskih mestih. ŠOU Maribor pa bo konec maja in v začetku junija v mariborskem študentskem centru Štuk pripravil teden filmov o drogah.


Namen shoda, tako na mednarodni kot tudi državni ravni, je doseči spremembo odnosa politikov, medijev in širše javnosti do uporabe konoplje v medicinske namene in uživanja konoplje. S tem želijo posledično doseči zakonske spremembe, ki bodo področje konoplje urejale v skladu z dejstvi in ne ideološkimi predpostavkami.

Prohibicija ni dosegla ciljev

Znanstvene raziskave in statistika jasno kažejo, da svetovna implementacija prohibicije, ki se je začela s prvo konvencijo Združenih narodov iz leta 1961, ni dosegla nobenega zastavljenega glavnega cilja. Med cilje so sicer uvrstili zmanjšanje uživanja, preprodaje in proizvodnje prepovedanih drog. "Dosegli pa so ravno nasprotno," je še dejal Jankovič. Zaradi neuspešnosti prohibicije se je na svetovni ravni družilo gibanje, ki javno poziva vse ljudi, ki nasprotujejo tej politika, da se združijo. Prav sedanjo politika na tem področju je namreč radikalna, iracionalna in absurdna, meni Jankovič.

V zadnjih petih letih je sicer po njegovem mnenju prišlo do nekaterih pozitivnih sprememb v javnosti, vendar to še ni dovolj. Treba je doseči jasne spremembe, ki so zakonsko uveljavljene in bodo omogočale družbi, da se bo problematika zmanjšala. To pa bi bilo možno z regulacijo trga prepovedanih drog, je prepričan Jankovič. Vse raziskave tudi kažejo, da regulacija drog zvišuje starost, ob kateri pride posameznik prvič v stik z drogami.

Marihuana

Sestra indijske konoplje je industrijska konoplja, iz katere je mogoče izdelati skoraj vse - od oblek, do kozmetičnih izdelkov (Foto: POP TV)

Podmladek SLS proti pohodu

Glede ostrega protesta pomladka SLS glede porabe študentskega denarja za projekt pa je Jankovič dejal, da je ta izjava zelo neodgovorna. Popolnoma jasno je namreč, da je prohibicija negativna, je še dodal. Po njegovem mnenju je neodgovorno, da se skuša politizirati problematiko drog.

V Novi generaciji SLS menijo, da je zelo zaskrbljujoče, da se v nekaterih mladinskih organizacijah pojavljajo težnje po normalizaciji občasne zlorabe drog. Ker naj bi določenim drogam pripisovali simbolične vrednote in zanemarljive učinke, podmladek SLS opozarja, da se pri tem pojavlja tveganje, ki pomeni ustvarjanje socialnega vzdušja, ki bo popustljivo do zlorabe določenih drog.

Sprašujejo se tudi o namenskosti porabe študentskega denarja za projekte takšne vrste. Študentska organizacija razpolaga z denarjem, ki ga zaslužijo vsi študentje, zato člani Nove generacije SLS ostro nasprotujejo takšni porabi denarja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: