Nov incident v Piranskem zalivu

V Piranskem zalivu se je zgodil nov incident. Danes pa mineva tudi 50 let od podpisa londonskega sporazuma, ki Sloveniji omogoča dostop na odprto morje.

Jadransko morje

Hrvaški ribiči se bojijo, da bo prišlo še do hujših ekscesov (Foto: POP TV)

Kot je za 24ur.com povedal predstavnik za javnost PU Koper, Vojko Živec, je do incidenta prišlo okoli pol enajste ure dopoldne. K hrvaških barkam je najprej priplul slovenski policijski čoln in ribiče opozoril, da so vpluli v slovenske teritorialne vode, kmalu zatem pa je na mesto priplul tudi čoln hrvaške policije. Po pogovorih so ribiške ladje odplule nazaj v hrvaške vode.

Hrvaški spletni časopis Index.hr, ki povzema na hrvaško tiskovno agencijo Hino, pa poroča, da je podpredsednik ribiškega združenja iz Bujštine, Danilo Latin, povedal, da so tri izmed bark ribarile dve milji južno od razmejitvene črte, četrta barka pa dve in pol milje južneje od črte. kot je še dejal, so ribiči o prihodu slovenskega policijskega čolna obvestili hrvaško policijo, ki je kmalu na mesto dogajanja poslala tudi svoj patruljni čoln, nakar so ribiči nadaljevali z ribarjenjem. Le lastnik ene izmed bark je protestno izvlekel mreže, priplul do slovenskega policijskega čolna, in ustno izrazil nezadovoljstvo in se vrnil v savudrijsko luko, piše Index.hr.

Danilo Latin je v izjavi za javnost tudi dejal, da hrvaški ribiči počasi izgubljajo potrpljenje in izrazil bojazen, da bo na tem območju prišlo še do večjih ekscesov.

Incident v Piranskem zalivu oziroma Savudrijski vali, kot ga imenujejo Hrvati, je po pisanju časopisa potrdil tudi predstavnik istrske policijske uprave.

Pol stoletja Londonskega sporazuma

Meja Slovenija Hrvaška morje

Londonski sporazum je Sloveniji omogočil dostop do odprtega morja (Vir: POP TV)

Prav danes pa mineva 50 let od sprejetja Londonskega sporazuma, ki je je Slovencem ponovno odprl dostop do morja in vzpostavil našo sedaj veljavno zahodno mejno črto z Republiko Italijo, je opozorila Slovenska ljudska stranka, ki je v sporočilu za javnost tudi zapisala, da določila Londonskega sporazuma zavezujejo tudi obe naslednici SFRJ, torej Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo. Zato SLS pričakuje od vlad obeh držav, da v smislu pravne države vzpostavijo občino Piran v njenih zgodovinskih mejah. S tem bo v smislu sprejetih mednarodnih obveznosti razrešeno mejno vprašanje med obema sosednjima državama ter zagotovljena celovitost Piranskega zaliva in prost dostop Slovenije na odprto morje.

SLS tudi sprašuje slovensko zunanje ministrstvo, ali so resnične informacije, da Hrvaška z izvajanjem nadzora ekološko-ribolovne cone (ERC) nadzira tudi polovico Piranskega zaliva. SLS sprašuje slovensko vlado, kakšne so bile oz. bodo njene reakcije na te hrvaške poteze.

SLS: Londonski sporazum izrecno prepoveduje spreminjanje občinskih meja

SLS

SLS pričakuje od vlad obeh držav, da v smislu pravne države vzpostavijo občino Piran v njenih zgodovinskih mejah (Foto: POP TV)

Londonski sporazum je Sloveniji je vrnil le del nacionalnega ozemlja, zato ga SLS razume kot slab, vendar v takratnih razmerah za Slovenijo še sprejemljiv kompromis. Z namenom napraviti mejno črto predvsem za Slovence bolj sprejemljivo, sta bili Londonskemu sporazumu dodani dve določili: tako Italija kot Jugoslavija si morata prizadevati, da se etnična sestava prebivalstva na ozemlju bivšega Svobodnega tržaškega ozemlja ne bo spreminjala in drugo, ki izrecno prepoveduje spreminjanje občinskih meja, ki so veljale ob podpisu sporazuma.

Sporazum ureja tudi pravice manjšin na obeh straneh

Londonski sporazum je pomemben tudi zato, ker je s posebnim dokumentom, Statutom o zaščiti pravic narodnostnih skupin, uredil vprašanja slovenske in italijanske manjšine. Na žalost se tudi po 50 letih določila statuta o zaščiti pravic slovenske narodnostne manjšine v Italiji ne uresničujejo in to kljub sprejetju posebnega zakona o zaščiti Slovencev v Italiji. SLS bo vztrajala, da slovenska zunanja politika tej temi v bilateralnih odnosih z Italijo nameni posebno pozornost, so sporočili iz SLS.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: