Pritožba na vračanje gozdov cerkvi

Državno pravobranilstvo in blejsko gozdno gospodarstvo sta se pritožila na odločbo radovljiške upravne enote.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

gozd

Gozdovi so naravna dobrina (Foto: POP TV)

Da bi cerkev postala lastnica najlepših slovenskih gozdov in ostalih zemljišč, ki jih zahteva na Gorenjskem, je državno pravobranilstvo že večkrat preprečilo. Tudi v primeru zadnje izdane delne odločbe je prepričano, da cerkvi 3.000 hektarjev gozdov na območju Radovne, Mežakle in Pokljuke ne bi smeli vrniti. "Mi smo se za pritožbo odločili, ker smatramo, da ta status, ki ga nepremičnine imajo, torej, da so v javni lasti in naravna dobrina, predstavljajo ovire v zakonu o denacionalizaciji za vrnitev v naravi," pojasnjuje Darinka Novak Zalaznik z državnega pravobranilstva.

Triglavski narodni park

Ljubljanska nadškofija pritožb zaenkrat ne komentira (Foto: POP TV)

Na kmetijsko ministrstvo se je pritožilo tudi Gozdno gospodarstvo Bled. Direktor Zvone Šolar je napovedal, da bodo še pred odločitvijo o morebitni pritožbi, z Ljubljansko nadškofijo poskušali doseči dogovor o nadaljnjem upravljanju v vrnjenih gozdovih, a do pogovorov o tem menda ni prišlo zaradi časovne stiske. "Smo se pritožili na določilo šeste točke te odločbe, ki pravi, da se bo morebitna povečana vrednost gozdov ugotavljala naknadno," pravi Šolar.

V nadškofiji, ki na območju Gorenjske zahteva vrnitev še 18.000 hektarjev gozdov in ostalih zemljišč, med drugim območje Malega Triglava, dela Dvojnega jezera, slapa Savica, pritožbe za zdaj ne komentirajo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: